PO Management

Open menu
Thema's

Columns

In het bookmagazine en op onze website worden regelmatig columns gepubliceerd van onze vaste en gastcolumnisten. Soms scherp, soms vooral grappig, maar altijd bedoeld om u even aan het denken te zetten.

Wilt u ook een keer een column schrijven voor PO Management? Neemt u dan contact met ons op via het contactformulier.

Net als in de les
Net als in de les

In de Science Guide nieuwsbrief van 6 april jongstleden stelt Barend Last (Universiteit Maastricht) dat de toekomst van het onderwijs blended learning is. “Blended learning is een ontwerpvraagstuk, geen digitaliseringsslag”, zegt Last. Docenten klagen vaak dat studenten onvoorbereid naar de les komen en hun huiswerk niet hebben gemaakt. Door het studieproces van de studenten inzichtelijk te maken, kan de leerervaring versterkt worden. Deze conclusie kun je ook uitstekend toepassen als leidraad voor het inrichten van professionaliseringsactiviteiten in het primair onderwijs.


Lees verderKlaas Bellinga

40 jaar opbrengstgericht werken
40 jaar opbrengstgericht werken

Opbrengstgericht werken werd in 1981 in Nederland geïntroduceerd door minister Pais, ruim veertig jaar geleden. Veertig jaar ‘systematisch en doelgericht’ werken aan de verbetering van de opbrengsten, maar blijkbaar zijn we er nog niet. De resultaten met betrekking tot de basisvaardigheden schijnen te stagneren en te dalen. Dus wordt er een speerpunt van gemaakt en € 961 per leerling beschikbaar gesteld om scholen in staat te stellen hier iets aan te doen.


Lees verderHerman Langhorst

De leraar die je nooit vergeet
De leraar die je nooit vergeet

Hard bewijs heb ik niet, maar ik vermoed dat iedere onderwijsprofessional zich nog enkele namen van zijn eigen leraren (m/v) kan herinneren. Wie lesgeeft, heeft ooit in zijn leven ervaren hoe mooi onderwijs is. Een goede leerkracht is vaak van doorslaggevende betekenis voor de studierichting die iemand kiest en het beroep dat hij gaat uitoefenen.


Lees verderMartin van Rooij

Nieuw: digitale leerlijn verkeer!
Nieuw: digitale leerlijn verkeer!

Wil je je leerlingen op een leuke én leerzame manier alles leren over actuele verkeersthema’s? Kies dan voor de nieuwe digitale leerlijn van ANWB Streetwise waarmee kinderen de verkeerstheorie leren op een manier die helemaal bij hen past. 


Lees verderBas

Lesgeven is een feest
Lesgeven is een feest

Lesgeven een feest: kun jij dat ook zeggen? Je kent vast wel zo’n jaloersmakend competente leraar die een klas in een handomdraai weer bij de les heeft. Ja, dan is lesgeven zeker een feest. Wat doen zij waardoor het lesgeven als vanzelf lijkt te gaan? Doug Lemov, de Amerikaanse auteur van het baanbrekende boek Teach Like a Champion 2.0, heeft een aantal van deze topleraren uitgebreid geobserveerd. Deze observaties leverden zes succesfactoren op, die vervolgens zijn vertaald naar 62 praktische technieken. De technieken zorgen voor een stevige klascultuur en betrokken, gemotiveerde leerlingen. Plezier voor de leerkracht én voor de kinderen.


Lees verderCED-Groep

Zondagavond 15 maart 2020
Zondagavond 15 maart 2020

Begin 2020 hadden we nog geen idee wat ons allemaal te wachten stond. Natuurlijk waren er al wel berichten over een virus in China en Noord-Italië, maar op die bewuste avond in maart bleken de gevolgen veel dichterbij te zijn. Wij hadden ons die avond met z’n allen verzameld om de persconferentie te bekijken. Achteraf gezien in een veel te kleine ruimte, maar wel klaar om snel te kunnen reageren. Een brief opgesteld, noodopvang geregeld voor kinderen van ouders die beiden een cruciaal beroep hadden en de eerste stappen gezet om thuisonderwijs op poten te zetten. Een klein zinnetje van de minister-president over het hoofd gezien, namelijk “na overleg met de medezeggenschapsraad”.


Lees verderHerman Langhorst

Sámen leren: zo doe je dat
Sámen leren: zo doe je dat

Goede nascholing heeft een positieve impact op de kennis, de vaardigheden en het gedrag van leerkrachten en is uiteindelijk gericht op het positief beïnvloeden van de ontwikkeling van leerlingen. Maar hoe motiveer je leerkrachten om met hun professionalisering aan de slag te gaan wanneer de werkdruk al zo hoog is?


Lees verderKlaas Bellinga

Moed
Moed

Hoe treed jij de wereld tegemoet? Onbevangen? Of ben je voorzichtig of zelfs achterdochtig en kijk je de kat uit de boom? Nederlanders en Oekraïners verschillen in dit opzicht flink van elkaar, zo las ik in de krant. Olga Schilling, geboren in Oekraïne, woonachtig in Nederland en getrouwd met een Nederlander, omschrijft haar landgenoten als terughoudend. Volgens haar gaan Nederlanders ervan uit dat een onbekende je goedgezind is, totdat hij iets slechts doet. “Oekraïners hebben de ervaring dat je eerst maar eens moet zien wat die vreemde van je wil. In Nederland leef je, in Oekraïne is het vaker een kwestie van overleven.”


Lees verderMartin van Rooij

Zes stappen voor een succesvol proces
Zes stappen voor een succesvol proces

Mijn passie voor betekenisvol onderwijs heeft ertoe geleid dat ik betrokken ben geweest bij veel mooie projecten. Ieder project is uniek, want een project is pas succesvol als het in lijn is met de gedeelde overtuigingen van de organisatie en passend bij de eigen ambitie en omstandigheden. Toch herken ik zes stappen die voorwaardelijk zijn voor een succesvol proces.


Lees verderLennert Duindam

Wat wij kunnen leren van Van Gaal
Wat wij kunnen leren van Van Gaal

Ik besef heel goed dat ik me met deze column op glad ijs begeef. Toch ga ik een voorbeeld gebruiken uit de voetballerij. Wat ik over voetbal weet, heeft te maken met het begeleiden van mijn zoon op zaterdag en ik moet toegeven dat de buitenspelregel voor mij nog steeds een raadsel is, wat overigens ook kan liggen aan mijn belangstelling. Dus met deze flinke slag om de arm, toch een voorbeeld uit deze sector.


Lees verderHerman Langhorst

Partners

AVS
Blink
Civas Onderwijs & Kinderopvang
Inspirify
Leuker.nu
Maak je eigen onderwijsboek
Van Rooij Communicatie
Wakker Design
Wildeboer Onderwijsadvies
Wij Leren
Over
  • PO Management informeert directeuren en bestuurders in het primair onderwijs op praktische wijze over het werken aan schoolontwikkeling en professionalisering.
  • Het bookmagazine PO Management wordt in een oplage van 8.500 exemplaren in oktober en maart gratis verspreid op alle scholen in Nederland. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de partners van PO Management.
  • Op deze website publiceert PO Management regelmatig nieuwe artikelen en via e-mailnieuwbrieven worden de artikelen elke maand onder de aandacht gebracht van de scholen.
  • PO Management is een uitgave van uitgeverij Leuker.nu.
Nieuwsbrief

Wilt u alles weten over schoolontwikkeling en professionalisering in het primair onderwijs? Meld u dan direct aan voor de PO Management nieuwsbrief!