PO Management

Open menu
Thema's

Columns

In het bookmagazine en op onze website worden regelmatig columns gepubliceerd van onze vaste en gastcolumnisten. Soms scherp, soms vooral grappig, maar altijd bedoeld om u even aan het denken te zetten.

Wilt u ook een keer een column schrijven voor PO Management? Neemt u dan contact met ons op via het contactformulier.

Sámen leren: zo doe je dat
Sámen leren: zo doe je dat

Goede nascholing heeft een positieve impact op de kennis, de vaardigheden en het gedrag van leerkrachten en is uiteindelijk gericht op het positief beïnvloeden van de ontwikkeling van leerlingen. Maar hoe motiveer je leerkrachten om met hun professionalisering aan de slag te gaan wanneer de werkdruk al zo hoog is?


Lees verderKlaas Bellinga

Moed
Moed

Hoe treed jij de wereld tegemoet? Onbevangen? Of ben je voorzichtig of zelfs achterdochtig en kijk je de kat uit de boom? Nederlanders en Oekraïners verschillen in dit opzicht flink van elkaar, zo las ik in de krant. Olga Schilling, geboren in Oekraïne, woonachtig in Nederland en getrouwd met een Nederlander, omschrijft haar landgenoten als terughoudend. Volgens haar gaan Nederlanders ervan uit dat een onbekende je goedgezind is, totdat hij iets slechts doet. “Oekraïners hebben de ervaring dat je eerst maar eens moet zien wat die vreemde van je wil. In Nederland leef je, in Oekraïne is het vaker een kwestie van overleven.”


Lees verderMartin van Rooij

Zes stappen voor een succesvol proces
Zes stappen voor een succesvol proces

Mijn passie voor betekenisvol onderwijs heeft ertoe geleid dat ik betrokken ben geweest bij veel mooie projecten. Ieder project is uniek, want een project is pas succesvol als het in lijn is met de gedeelde overtuigingen van de organisatie en passend bij de eigen ambitie en omstandigheden. Toch herken ik zes stappen die voorwaardelijk zijn voor een succesvol proces.


Lees verderLennert Duindam

Wat wij kunnen leren van Van Gaal
Wat wij kunnen leren van Van Gaal

Ik besef heel goed dat ik me met deze column op glad ijs begeef. Toch ga ik een voorbeeld gebruiken uit de voetballerij. Wat ik over voetbal weet, heeft te maken met het begeleiden van mijn zoon op zaterdag en ik moet toegeven dat de buitenspelregel voor mij nog steeds een raadsel is, wat overigens ook kan liggen aan mijn belangstelling. Dus met deze flinke slag om de arm, toch een voorbeeld uit deze sector.


Lees verderHerman Langhorst

Wil jij jezelf ontwikkelen?
Wil jij jezelf ontwikkelen?

Leren. We zijn er elke dag mee bezig.

We laten de kinderen op onze scholen leren door diverse methoden, inzichten, werkwijzen en aanpakken in te zetten. En meestal gaat dat best goed. Maar wat als we zelf willen leren als professional?


Lees verderKlaas Bellinga

Hunkeren naar een aai
Hunkeren naar een aai

“Je gaat het pas zien als je het doorhebt”, zei Johan Cruijff. Ik zag het pas nadat ik een paar mensen voor deze uitgave had geïnterviewd. Onbedoeld had deze uitgave (nr. `7, november 2021) een rode draad gekregen: laten we de kinderen zien in hun brede ontwikkeling en niet waarderen op slechts een deel van rekenen en taal. Joke Middelbeek en Ferd van den Eerenbeemt pleiten ervoor in hun recent verschenen boek. Maar ook het format voor kindgesprekken dat CBS De Boustien in De Westereen heeft ontwikkeld en de expeditie ‘Ieder kind kansrijk’ van de Bazalt Groep kun je onder deze stroming scharen. Zie het hele kind met al zijn talenten.


Lees verderMartin van Rooij

Bitterballenvergadering
Bitterballenvergadering

Op het gevaar af dat ik bij de generatie ga horen die vroeger alles beter vond, ga ik toch een beetje terug in de tijd. De tijd dat scholen nog bij een vereniging hoorden en het schoolbord nog zwart (of groen) was. Het bestuur van de school werd gekozen door de leden en jaarlijks moest het bestuur verantwoording afleggen aan diezelfde leden tijdens de jaarlijkse ledenvergadering. Die vergaderingen waren elk jaar weer een verrassing wat betreft de opkomst. Meestal was het trekken en duwen om voldoende leden binnen te krijgen. Want voor belangrijke beslissingen was er een quorum nodig.


Lees verderHerman Langhorst

Tijd voor nieuwe scholingsplannen
Tijd voor nieuwe scholingsplannen

Binnenkort is het weer tijd om het schooljaarplan van dit schooljaar te evalueren. Welke doelen zijn gehaald en welke niet of in mindere mate? De corona-effecten hebben ongetwijfeld een flinke impact op de voorgenomen plannen gehad. Maar toch mogen we weer vooruitkijken. Als het meezit kunnen we komend schooljaar meer rekenen op een reguliere bezetting van het team en zal er een minder grote impact bij een nieuwe positieve coronamelding zijn.


Lees verderKlaas Bellinga

Als kinderen praten...
Als kinderen praten...

‘Als grote mensen praten, houden kinderen hun mond.’ U ziet: ik ben van de oude stempel – geboortejaar 1963 – en behoorlijk ouderwets opgevoed. Vader was de baas, moeder ook. Nou ja, een beetje. De politie, het ‘hoofd der school’ en de huisarts, dat waren geen mensen. Dat waren instituten!


Lees verderMartin van Rooij

Leeshonger stillen en afscheid nemen
Leeshonger stillen en afscheid nemen

Daar mijn vader, broers en zussen vanwege sport, spel of werk op andere tijden aten, at ik vroeger vaak samen met mijn moeder (zij een klein beetje, ik de rest). En ik kan u zeggen dat het avondmaal veel beter smaakt als je er een krantje bij mag lezen. Zo heb ik begrijpend leren lezen! Zo heb ik mijn nieuwsgierigheid een boost gegeven en mijn leeshonger bevredigd.


Lees verderFrank Stienissen

Partners

Inspirify
Leuker.nu
Bazalt
RPCZ
HCO
E-learning Wizard
Wakker Design
Lerarenacademie
Wildeboer Onderwijsadvies
Over
  • PO Management informeert directeuren en bestuurders in het primair onderwijs op praktische wijze over het werken aan schoolontwikkeling en professionalisering.
  • Het bookmagazine PO Management wordt in een oplage van 8.500 exemplaren in oktober en maart gratis verspreid op alle scholen in Nederland. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de partners van PO Management.
  • Op deze website publiceert PO Management regelmatig nieuwe artikelen en via e-mailnieuwbrieven worden de artikelen elke maand onder de aandacht gebracht van de scholen.
  • PO Management is een uitgave van uitgeverij Leuker.nu.
Nieuwsbrief

Wilt u alles weten over schoolontwikkeling en professionalisering in het primair onderwijs? Meld u dan direct aan voor de PO Management nieuwsbrief!