PO Management

Open menu
Thema's
Facilitair
Duurzame afvalscheiding
Duurzame afvalscheiding

Schoolbesturen zijn steeds meer op zoek naar manieren om hun afvalstromen te herbestemmen. “In de thuissituatie van leerlingen zijn afvalscheiding en afvalreductie doorgaans al gebruikelijk, terwijl dat op scholen vaak nog niet het geval is.” Sebastian Koedam over circulair inkopen voor scholen en de nieuwe website die hen daarbij kan helpen.

Lees verderRedactie PO Management
De flexibele school
De flexibele school

Veranderingen in het onderwijs vragen om oplossingen in flexibiliteit. Met mobiele wandsystemen kan de flexibele omgeving gecreëerd worden waarin geanticipeerd kan worden op groei en krimp en op het anders inrichten van de leeromgeving.

Lees verderRedactie PO Management
De flexibele zalen van Nyenrode
De flexibele zalen van Nyenrode

Sinds 2012 heeft Nyenrode Business University een vestiging aan de Keizersgracht in Amsterdam. Afgelopen zomer, midden in de bouwvak, zijn diverse kleine ruimtes en een verkeersruimte in dit karakteristieke pand getransformeerd tot twee collegezalen. De paneelwand tussen deze twee zalen maakt het creëren van één grote ruimte, bijvoorbeeld voor het afnemen van tentamens, mogelijk.

Lees verderRedactie PO Management
Binnenklimaat in oude scholen zeer slecht
Binnenklimaat in oude scholen zeer slecht

Een schoolgebouw is primair bedoeld om les in te geven en onderwijs in te ontvangen. Het gebouw moet daarom naast energiezuinig vooral een goede en gezonde leer- en werkomgeving zijn.

In dit artikel wordt ingegaan op de twee grootste knelpunten op scholen ten aanzien van het binnenklimaat: de luchtkwaliteit in de les-/groepsruimten en de binnentemperatuur in de zomer. Soms staan mogelijke oplossingen op gespannen voet met elkaar.

Lees verderBert Meijering
Klaar voor de toekomst
Klaar voor de toekomst

Flexibiliteit. Een steeds vaker voorkomende term in het onderwijs. Want het ene kind is het andere niet. Want een school(gebouw) heeft tijdens zijn levenscyclus te maken met groei en krimp. Want het continurooster, het overblijven en de naschoolse opvang op school vragen nogal wat van een schoolomgeving.

Lees verderRedactie PO Management
Spellentafels voor onderwijs en opvang
Spellentafels voor onderwijs en opvang

Ontspannen én spelenderwijs leren. Dat is het doel van de spellentafels van STAD ObjectArt. Maar is het realistisch om dit doel na te streven in een tijd waarin iPad en smartphone de boventoon voeren? Daarom werden eind vorig jaar diverse tafels en spellen getest tijdens de Dutch Design Week in het expocenter in Eindhoven. Jong en oud reageerden enthousiast.

Lees verderRedactie PO Management
Innovatief ontwerp De Noordster
Innovatief ontwerp De Noordster

Basisschool in multifuntioneel, duurzaam gebouw

In De Noordster in het Groningse Zuidhorn huizen twee basisscholen, een sporthal en allerlei andere organisaties onder hetzelfde dak. ‘De wereld in het klein.’ 

Lees verderRedactie PO Management
Stap voor stap naar een succesvol schoolplein
Stap voor stap naar een succesvol schoolplein

Het schoolplein is voor een school van educatieve en recreatieve waarde. Het is een plek waar door de leerlingen gespeeld, geleerd en geleefd wordt. Maar de laatste jaren lijkt het schoolplein achter te lopen op ontwikkelingen binnen het onderwijs. Nieuwe onderwijsconcepten zoals integrale kindcentra, nieuwe lestijden, wetswijzigingen en het aanhoudende debat over het aantal gymlessen binnen het basisonderwijs zijn van invloed op het schoolplein.

Hoogste tijd om het plein aan te passen naar een schoolplein van deze tijd. Waar moet je beginnen als je het schoolplein wilt opknappen? Wie moet je erbij betrekken? En hoe zit het met de financiering? Veel scholen worstelen met deze vragen. Daarom zetten we in deze whitepaper in een helder stappenplan uiteen welke stappen je het beste kan nemen, voor welke keuzes je komt te staan en waar je rekening mee moet houden. Van het schrijven van een Plan van Aanpak tot het maken van een ontwerp en het organiseren van de uitvoering. Ook laten we je zien welke acties de school moet oppakken en geven we tips om het proces naar een nieuw schoolplein zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Deze whitepaper is gepubliceerd naar aanleiding van artikel in PO Management nummer 3 'Hoe krijgen we kinderen meer aan het bewegen?'. 

 

Lees verderNijha

Partners

Inspirify
Leuker.nu
Bazalt
RPCZ
HCO
E-learning Wizard
Wakker Design
Lerarenacademie
Wildeboer Onderwijsadvies
Over
  • PO Management informeert directeuren en bestuurders in het primair onderwijs op praktische wijze over het werken aan schoolontwikkeling en professionalisering.
  • Het bookmagazine PO Management wordt in een oplage van 8.500 exemplaren in oktober en maart gratis verspreid op alle scholen in Nederland. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de partners van PO Management.
  • Op deze website publiceert PO Management regelmatig nieuwe artikelen en via e-mailnieuwbrieven worden de artikelen elke maand onder de aandacht gebracht van de scholen.
  • PO Management is een uitgave van uitgeverij Leuker.nu.
Nieuwsbrief

Wilt u alles weten over schoolontwikkeling en professionalisering in het primair onderwijs? Meld u dan direct aan voor de PO Management nieuwsbrief!