PO Management

Open menu
Thema's
Financiën
De financieel gezonde school
De financieel gezonde school

Bent u voldoende in planning en control? 

Noem het woord geld en menig bestuurder in het primair onderwijs begint een monoloog over het onrecht dat de sector is en wordt aangedaan. Spreek met meesters en juffen en de klaagzang gaat onverminderd door. Kern van de verhalen, even los van de beloningen, is dat er altijd te weinig budget is. Er kan niets en er moet geroeid worden met riemen die er niet zijn.

 

Lees verderComeet
Sturen op de formatie
Sturen op de formatie

FPE een zegen, FTE een vloek? In het PO is het gebruikelijk om de formaties voorafgaand aan het schooljaar in het voorjaar te bepalen. De spelregels van deze formatiebepaling worden beschreven in het bestuursformatieplan, dat officieel voor 1 mei definitief moet zijn. Maar moet u kiezen voor FPE of FTE? Wat zijn de voor- en nadelen?

Lees verderRedactie PO Management
Rijke leeromgeving levert (ook) geld op
Rijke leeromgeving levert (ook) geld op

De onderwijswereld is voortdurend in beweging. Professionalisering van leerkrachten is daardoor niet alleen wenselijk, maar ook noodzakelijk. Denk maar aan veranderingen als de aangescherpte referentieniveaus en toetsen met betrekking tot taal en rekenen of de nieuwe cao, waarin leerkrachten extra middelen en tijd krijgen om zich verder te bekwamen. Maar ook door de Wet passend onderwijs en de speciale aandacht voor techniek in het basisonderwijs, is bijscholing nodig. Hoe pakt u dat op uw school aan?

Lees verderRedactie PO Management
E-learning voordelig alternatief scholing
E-learning voordelig alternatief scholing

Staatssecretaris Dekker komt in de zomer van 2015 met wetgeving om het register en de bijscholing van leraren in 2017 te verplichten, gebaseerd op het BIG-model in de zorg. Om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren komt er extra geld voor de professionalisering van leraren. Hoe dan ook: de komende jaren moet u aan de slag met het continu scholen van uw team. Welke mogelijkheden zijn er qua organisatie en budget?

Lees verderKlaas Bellinga
Scholen met moeite uit rode cijfers
Scholen met moeite uit rode cijfers

Ook het primair onderwijs heeft het financieel zwaar, terwijl OCW benadrukt dat er juist méér geld naar de scholen gaat. Wat is er aan de hand? En houden schoolbesturen zich staande?

Steeds meer schoolbesturen in het primair onderwijs onder financieel toezicht van de onderwijsinspectie, inmiddels staat de teller op 19 (van de 1100). 'Het probleem is groter dan die 19, eigenlijk hebben alle po-scholen het financieel lastig', vertelt Reinier Goedhart, beleidsmedewerker financiën bij de PO-raad.

Lees verderRedactie PO Management
De tering naar de nering zetten
De tering naar de nering zetten

Nederland gaat gebukt onder een hardnekkige economische crisis. De effecten ervan zijn ook in het basisonderwijs voelbaar. Diverse koepels kampen met financiële problemen. Zijn die onvermijdelijk of zijn ze te omzeilen? Rasoptimisten Niko Persoon (Zaan Primiar) en Jan Heijman (basisschool de Horn) denken van wel. Anticiperen op veranderingen voorkomt financiële problemen.

Lees verderRedactie PO Management

Partners

AVS
Blink
Civas Onderwijs & Kinderopvang
Inspirify
Leuker.nu
Maak je eigen onderwijsboek
Van Rooij Communicatie
Wakker Design
Wildeboer Onderwijsadvies
Wij Leren
Over
  • PO Management informeert directeuren en bestuurders in het primair onderwijs op praktische wijze over het werken aan schoolontwikkeling en professionalisering.
  • Het bookmagazine PO Management wordt in een oplage van 8.500 exemplaren in oktober en maart gratis verspreid op alle scholen in Nederland. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de partners van PO Management.
  • Op deze website publiceert PO Management regelmatig nieuwe artikelen en via e-mailnieuwbrieven worden de artikelen elke maand onder de aandacht gebracht van de scholen.
  • PO Management is een uitgave van uitgeverij Leuker.nu.
Nieuwsbrief

Wilt u alles weten over schoolontwikkeling en professionalisering in het primair onderwijs? Meld u dan direct aan voor de PO Management nieuwsbrief!