PO Management

Open menu
Thema's
Motivatie
Schooltuintjes en voedselvaardigheid
Schooltuintjes en voedselvaardigheid

Zeker voor een gezonde leefstijl geldt: jong geleerd is oud gedaan. Daarom zetten veel basisscholen hun beste beentje voor en stimuleren ze leerlingen gezonde keuzes te maken.

Dit tweede artikel gaat over schooltuintjes en voedselvaardigheid. ‘Groeien wortels aan een boom?’ De Gemeente Breda won er de Gouden Wortel 2023 mee. 

"Start niet te groot. Een moestuin van honderd vierkante meter is te veel werk."

Lees verderRedactie PO Management
Leren met een gevulde maag
Leren met een gevulde maag

Zeker voor een gezonde leefstijl geldt: jong geleerd is oud gedaan. Daarom zetten veel basisscholen hun beste beentje voor en stimuleren ze leerlingen gezonde keuzes te maken. Want eten op school werpt zijn vruchten af.

Dit artikel gaat over gezond eten en bewegen en het programma 'De Gezonde Basisschool van de Toekomst' (GBT).

"Vier op de tien kinderen hebben niet ontbeten."

Lees verderRedactie PO Management
Afl. 3: Ouders enthousiast over JOP
Afl. 3: Ouders enthousiast over JOP

OBS Joppe in Nieuw-Vennep onderzoekt een nieuw onderwijsconcept: JOP. JOP biedt meer ruimte voor autonomie, creativiteit en persoonlijke ontwikkeling. PO Management volgt het proces op de voet. JOP draait nu een halfjaar. Wat zijn de ervaringen van de school en de ouders en wat vindt de MR ervan?

Lees verderRedactie PO Management
Afl. 2: Joppe uit de startblokken
Afl. 2: Joppe uit de startblokken

Na een paar jaar brainstormen, onderzoeken en ontwerpen is obs Joppe in Nieuw-Vennep dit jaar gestart met een fonkelnieuw onderwijsconcept. Zeven weken zijn ze nu onderweg. Maart volgend jaar vindt het eerste ‘peilstokmoment’ plaats. Toch kunnen – voorzichtig – de eerste conclusies al worden getrokken.

Lees verderRedactie PO Management
Goed onderwijs in een professionele omgeving
Goed onderwijs in een professionele omgeving

Het uitgangspunt binnen Scholengroep Perspectief is dat iedere medewerker zélf verantwoordelijk is voor het eigen professioneel functioneren én het onderhouden van de daarbij behorende (werk)relaties. Daarbij gaat het om de balans in employability tussen de huidige professionele, duurzame en brede inzetbaarheid binnen de organisatie én de toekomstige loopbaanontwikkeling in of buiten de organisatie.

In dit artikel vertellen Tineke Rozema (stafmedewerker onderwijs en kwaliteit en schoolleider) en Rob Brunekreeft (bestuurder) van Scholengroep Perspectief hoe zij het Ontwikkelhuis inzetten en PLG's een prominente rol geven in het ontwikkelen tot een lerende organisatie.

Lees verderRedactie PO Management
Afl. 1: Invoeren nieuw onderwijsconcept
Afl. 1: Invoeren nieuw onderwijsconcept

OBS 't Joppe gooit het over een andere boeg. Veel onderwijsprofessionals voelen dat het klassikale onderwijssysteem steeds minder past bij de kinderen van deze tijd. In Nederland is iedere school vrij om zelf te bedenken hoe het onderwijs wordt gegeven. Maar hoe pak je dat aan? In een reeks afleveringen volgen we hoe obs ‘t Joppe in Nieuw-Vennep een nieuw onderwijsconcept invoert. Dit is aflevering 1: Zo voer je een nieuw onderwijsconcept in.

Lees verderRedactie PO Management
Schoolleiders maken het verschil
Schoolleiders maken het verschil

Als kleuter zong ze het liefst de hele dag en nog steeds treedt ze graag op in theaterproducties (‘opera als het even kan’). Karin Straus weet hoe ze een publiek voor  zich kan winnen en die eigenschap kan haar in de rol als nieuwe voorzitter van de AVS nog wel eens van pas komen. Een interview met een voormalig politica die haar hart verloor aan het onderwijs en haar maatschappelijke ambities wil inzetten voor de schoolleiders in Nederland.

Lees verderRedactie PO Management
Ieder Kind Kansrijk
Ieder Kind Kansrijk

Goed voor leerling en leerkracht: 'Ieder Kind Kansrijk' buigt mindset leerkrachten om. 

Hoe kinderen presteren op school hangt nauw samen met de verwachtingen van de leerkracht. En of hij het nu wil (en weet) of niet: de leerkracht laat in zijn verwachtingen de achtergrond van een kind sterk meewegen. Van een kind dat in armoede opgroeit, verwachten we – ten onrechte – minder. Een expeditie brengt hierin structureel verandering.

Lees verderRedactie PO Management

Partners

AVS
Blink
Civas Onderwijs & Kinderopvang
Inspirify
Leuker.nu
Maak je eigen onderwijsboek
Van Rooij Communicatie
Wakker Design
Wildeboer Onderwijsadvies
Wij Leren
Over
  • PO Management informeert directeuren en bestuurders in het primair onderwijs op praktische wijze over het werken aan schoolontwikkeling en professionalisering.
  • Het bookmagazine PO Management wordt in een oplage van 8.500 exemplaren in oktober en maart gratis verspreid op alle scholen in Nederland. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de partners van PO Management.
  • Op deze website publiceert PO Management regelmatig nieuwe artikelen en via e-mailnieuwbrieven worden de artikelen elke maand onder de aandacht gebracht van de scholen.
  • PO Management is een uitgave van uitgeverij Leuker.nu.
Nieuwsbrief

Wilt u alles weten over schoolontwikkeling en professionalisering in het primair onderwijs? Meld u dan direct aan voor de PO Management nieuwsbrief!