PO Management

Open menu
Thema's
Management
Samenwerking in je schoolteam bevorderen
Samenwerking in je schoolteam bevorderen

De basis van elke succesvolle school is een team van toegewijde en competente professionals dat goed met elkaar samenwerkt. Maar effectief samenwerken is vaak lastiger dan gedacht. Een hecht team waarin het gezellig is, heeft vaak juist moeite om elkaar feedback te geven als dat nodig is. Hoe zorg je er nu voor dat er vanuit die basis van onderling vertrouwen ook constructief samengewerkt wordt?

Hoe bevorder je de samenwerking in je schoolteam?

Lees verderMachiel Karels
Mooi Inzichtelijk
Mooi Inzichtelijk

Wat begon als een tool om medewerkers in het onderwijs vitaal en gemotiveerd te houden, is in de loop der jaren uitgegroeid – of liever: uitgebouwd – tot een compleet HRD-systeem. In dit systeem kunnen onderwijsorganisaties hun eigen visie en koersplan tot uiting brengen in onder meer de gesprekkencycli en aanverwante HRM-instrumenten.

"Flexibiliteit vanuit eigen regie."

Lees verderEddy Fidom
Waarderend leiderschap
Waarderend leiderschap

Met honing vang je meer vliegen dan met azijn. Een aai over de bol werkt (vaak) beter dan een schop onder de kont. Alles wat aandacht krijgt groeit. Drie verschillende manieren om aan te geven dat een positieve benadering vaak meer effect heeft dan een negatieve insteek. Aart Brezet kan het weten; een positieve benadering is de grondslag voor zijn systematiek van waarderend leiderschap waarmee hij scholen ondersteunt.

"Waarderend leiderschap brengt leerkrachten tot leren."

Lees verderRedactie PO Management
Voorkom vastlopen onderwijsverandering
Voorkom vastlopen onderwijsverandering

Oude patronen kunnen ons erg hinderen bij onderwijsvernieuwing. Welke patronen zijn dat en hoe ga je daarmee om? In dit artikel bespreek ik zeven inconsistenties in ons denken en handelen en geef ik suggesties voor een oplossingsrichting.

"Leren kan niet zonder risico nemen."

Lees verderMachiel Karels
Samenwerkend leiderschap
Samenwerkend leiderschap

Zes invloeden maken het verschil. Wie streeft naar beter onderwijs zet de schoolleider in zijn of haar kracht. Dat is geen slimme slogan van een vakblad om de harten van schoolleiders te winnen, maar de uitkomst van gedegen wetenschappelijk onderzoek. Schoolleiders zijn in hoge mate bepalend voor de kwaliteit van het team en de school. Hoe krijg je iedereen betrokken? Een andere manier van leidinggeven zou wel eens de doorslag kunnen geven.

Lees verderRedactie PO Management
Van koersplan naar schoolplan
Van koersplan naar schoolplan

Minstens eens per vier jaar maakt iedere school een schoolplan. De kans is groot dat jouw school ook weer voor het mooie proces staat om het beleid voor de komende schooljaren op poten te gaan zetten. Dit artikel beschrijft hoe je zo’n proces met alle betrokkenen vormgeeft aan de hand van acht bouwstenen.

Lees verderMachiel Karels en Gerard Bel
Leergang Bestuurlijk leiderschap
Leergang Bestuurlijk leiderschap

Als een sprong in het diepe. Zo voelt het vaak als je als beginnend bestuurder je eerste stappen in het onderwijs zet. Spannend, een beetje eng ook wel. Maar vooral ontzettend leuk. In de leergang Bestuurlijk leiderschap in primair en voortgezet onderwijs leer je hoe je je als beginnend bestuurder ontpopt tot leider vol zelfvertrouwen.

Lees verderRedactie PO Management
Spel & ontwikkelingsachterstanden
Spel & ontwikkelingsachterstanden

Door de coronabeperkingen is de motorische en sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen vertraagd.

Hoe lopen we die achterstand in? Met speeltoestellen van Yalp bijvoorbeeld. Dankzij de NPO-gelden zijn ze nu voor iedere school binnen handbereik.

Lees verderRedactie PO Management

Partners

AVS
Blink
Civas Onderwijs & Kinderopvang
Inspirify
Leuker.nu
Maak je eigen onderwijsboek
Van Rooij Communicatie
Wakker Design
Wildeboer Onderwijsadvies
Wij Leren
Over
  • PO Management informeert directeuren en bestuurders in het primair onderwijs op praktische wijze over het werken aan schoolontwikkeling en professionalisering.
  • Het bookmagazine PO Management wordt in een oplage van 8.500 exemplaren in oktober en maart gratis verspreid op alle scholen in Nederland. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de partners van PO Management.
  • Op deze website publiceert PO Management regelmatig nieuwe artikelen en via e-mailnieuwbrieven worden de artikelen elke maand onder de aandacht gebracht van de scholen.
  • PO Management is een uitgave van uitgeverij Leuker.nu.
Nieuwsbrief

Wilt u alles weten over schoolontwikkeling en professionalisering in het primair onderwijs? Meld u dan direct aan voor de PO Management nieuwsbrief!