Pedagogiek
Mindfulness brengt klas rust en concentratie
Mindfulness brengt klas rust en concentratie

Hoe zorg je ervoor dat kinderen alle prikkels op school en daarbuiten goed verwerken en minder last hebben van spanning? Irma Smegen schreef er een boek over: Spelen in Stilte. 

Een praktisch handboek waarin ze uitlegt hoe je met mindfulness spelenderwijs kinderen leert zich te ontspannen en zich te concentreren, zodat ze meer in balans blijven.

Lees verderRedactie PO Management
Professor Jelle Jolles
Professor Jelle Jolles

Het Tienerbrein

‘Alles wat u wilde weten over het tienerbrein, maar niet durfde te vragen.’ Dat zou de subtitel kunnen zijn van Jelle Jolles’ nieuwste boek Het Tienerbrein. Je zou het ook een bijbel van het opgroeiende kind kunnen noemen. Een boek dat meer inzicht geeft in het vaak wispelturige en ondoordachte gedrag van tieners.

Lees verderRedactie PO Management
Jaarklassensysteem
Jaarklassensysteem

Het huidige schoolsysteem dat de vaste koppeling van leerstof aan leeftijd als uitgangspunt neemt, heeft zijn beste tijd gehad. Het kent een aantal belangrijke nadelen, met name op pedagogisch vlak. De huidige stand van de techniek kan inmiddels andere organisatievormen ondersteunen. Dit biedt kansen voor kindgericht onderwijs waar pedagogische doelstellingen centraal staan.

Lees verderMachiel Karels
Scholen krijgen hulp
Scholen krijgen hulp

Tal van partijen bieden hun diensten aan als het gaat om het geven van goed onderwijs aan vluchtelingen. Gratis brochures, checklists, handleidingen, blauwdrukken voor de eerste opvang et cetera moeten scholen helpen die eerste opvang enigszins gestroomlijnd te laten verlopen. Drie aanbieders in kort bestek.

Lees verderRedactie PO Management
Vluchtelingkinderen in de klas
Vluchtelingkinderen in de klas

Omdat een vluchtelingencrisis vaak lang duurt, is het belangrijk dat het onderwijs aan de kinderen goed geregeld is. Ook de Onderwijsraad beseft dat en stelt in een advies aan de regering dat vluchtelingen in de leerplichtige leeftijd recht hebben op onderwijs vanaf het moment dat ze in Nederland aankomen. Ook voor nietleerplichtige vluchtelingen is het onderwijs vaak van cruciaal belang als het gaat om integratie in de nieuwe samenleving. Maar eenvoudig is dat zeker niet, weet ook de Raad.

Hélène van Oudheusden beschrijft als direct betrokkene een aangrijpend verhaal over de ontberingen van deze kinderen. Ze geeft leerkrachten enkele tips om energiek nieuwkomers te ontvangen.

Lees verderRedactie PO Management
Jelly Bijlsma: Veilig en sociaal groepsklimaat
Jelly Bijlsma: Veilig en sociaal groepsklimaat

Hoe voer je de regie op een sociaal, veilig en krachtig klimaat in de klas en op school?

Jelly Bijlsma ontwikkelde middels jarenlange ervaring een aanpak, die ze graag deelt in haar boek Klasse(n)kracht: Met RESPECT voor de klas. In 7 stappen naar een veilig en sociaal groepsklimaat.

Het resultaat is een boek dat niet alleen interessant is voor leerkrachten, maar zeker ook voor ib’ers en schooldirecteuren. Een gesprek met deze bevlogen auteur.

Lees verderJelly Bijlsma
Margriet Sitskoorn: 'Train je hersenen'
Margriet Sitskoorn: 'Train je hersenen'

Lange tijd dachten we over een goed stel hersenen hetzelfde als over uiterlijke schoonheid: je krijgt het mee of niet. Wetenschappelijk onderzoek dwingt ons echter onze mening te nuanceren.

Margriet Sitskoorn, hoogleraar klinische neuropsychologie aan de Universiteit van Tilburg: ‘Ja, wat je in aanleg meekrijgt, is belangrijk. Maar je omgeving – en dus ook het onderwijs! – is eveneens heel belangrijk. Word je gestimuleerd je te ontwikkelen en train je jezelf gericht, dan kun je je op tal van gebieden verbeteren.’

Lees verderRedactie PO Management
Janke Dekker: Mijn lagereschooltijd was één groot feest.
Janke Dekker: Mijn lagereschooltijd was één groot feest.

Een leergierig meisje groeit op in een arme buurt. Arm, maar niet kansarm, want ze boft. Met haar grootouders. En met fantastische leerkrachten op de basisschool, op de middelbare school en later op de toneelacademie en kleinkunstacademie. Nog voor ze is afgestudeerd, straalt Janke Dekker op het podium van Carré, in de hoofdrol van Evita.

Lees verderRedactie PO Management

Partners

Stienissen Media
Inspirify
Leuker.nu
Bazalt
RPCZ
HCO
E-learning Wizard
Wakker Design
Lerarenacademie
Wildeboer Onderwijsadvies
Over
  • PO Management informeert directeuren en bestuurders in het primair onderwijs op praktische wijze over het werken aan schoolontwikkeling en professionalisering.
  • Het bookmagazine PO Management wordt in een oplage van 8.500 exemplaren in oktober en maart gratis verspreid op alle scholen in Nederland. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de partners van PO Management.
  • Op deze website publiceert PO Management regelmatig nieuwe artikelen en via e-mailnieuwbrieven worden de artikelen elke maand onder de aandacht gebracht van de scholen.
  • PO Management is een uitgave van uitgeverij Leuker.nu.
Nieuwsbrief

Wilt u alles weten over schoolontwikkeling en professionalisering in het primair onderwijs? Meld u dan direct aan voor de PO Management nieuwsbrief!