PO Management

Open menu
Thema's
Martin van Rooij

Martin van Rooij

PO Management

Martin van Rooij is onderwijsjournalist en lid van de redactie van PO Management.

Columnoverzicht
Een podium voor bevlogen onderwijsprofessionals
Een podium voor bevlogen onderwijsprofessionals

Het is vijftien jaar geleden dat mijn jongste dochter – ik heb er twee, en geen zonen – de deur van de basisschool definitief achter zich dichttrok. Mijn kinderen zaten op een heel gemiddelde basisschool, met behoorlijke leeropbrengsten en een niet al te ingewikkelde leerlingpopulatie. Een school waar het gros van de kinderen een zorgeloze basisschooltijd kon hebben.


Lees verderMartin van Rooij

Tien jaar PO Management
Tien jaar PO Management

Toen ik nog op de lagere school zat – zo heette in mijn tijd de basisschool – leken de jaren voorbij te kruipen. Vooral de zomervakanties duurden voor mijn gevoel eindeloos, zeker als de vriendjes met wie ik het liefst speelde op vakantie waren en er niemand was om mee te voetballen. Kon ik de tijd maar versnellen! Nu ik oud(er) ben, is dat gevoel honderdtachtig graden gedraaid. Je knippert even met je ogen en je bent zo een decennium verder. Kon ik de tijd maar vertragen!


Lees verderMartin van Rooij

Een warm bad
Een warm bad

Waar moet je het over hebben als je elkaar jarenlang niet hebt gesproken? Met een beetje pech is een familiereünie een aaneenschakeling van ongemakkelijke momenten en pijnlijke stiltes. Toch maakte ik me geen zorgen. Sterker, naar de reünie van de familie van mijn moeders kant zag ik reikhalzend uit.


Lees verderMartin van Rooij

De leraar die je nooit vergeet
De leraar die je nooit vergeet

Hard bewijs heb ik niet, maar ik vermoed dat iedere onderwijsprofessional zich nog enkele namen van zijn eigen leraren (m/v) kan herinneren. Wie lesgeeft, heeft ooit in zijn leven ervaren hoe mooi onderwijs is. Een goede leerkracht is vaak van doorslaggevende betekenis voor de studierichting die iemand kiest en het beroep dat hij gaat uitoefenen.


Lees verderMartin van Rooij

Moed
Moed

Hoe treed jij de wereld tegemoet? Onbevangen? Of ben je voorzichtig of zelfs achterdochtig en kijk je de kat uit de boom? Nederlanders en Oekraïners verschillen in dit opzicht flink van elkaar, zo las ik in de krant. Olga Schilling, geboren in Oekraïne, woonachtig in Nederland en getrouwd met een Nederlander, omschrijft haar landgenoten als terughoudend. Volgens haar gaan Nederlanders ervan uit dat een onbekende je goedgezind is, totdat hij iets slechts doet. “Oekraïners hebben de ervaring dat je eerst maar eens moet zien wat die vreemde van je wil. In Nederland leef je, in Oekraïne is het vaker een kwestie van overleven.”


Lees verderMartin van Rooij

Hunkeren naar een aai
Hunkeren naar een aai

“Je gaat het pas zien als je het doorhebt”, zei Johan Cruijff. Ik zag het pas nadat ik een paar mensen voor deze uitgave had geïnterviewd. Onbedoeld had deze uitgave (nr. `7, november 2021) een rode draad gekregen: laten we de kinderen zien in hun brede ontwikkeling en niet waarderen op slechts een deel van rekenen en taal. Joke Middelbeek en Ferd van den Eerenbeemt pleiten ervoor in hun recent verschenen boek. Maar ook het format voor kindgesprekken dat CBS De Boustien in De Westereen heeft ontwikkeld en de expeditie ‘Ieder kind kansrijk’ van de Bazalt Groep kun je onder deze stroming scharen. Zie het hele kind met al zijn talenten.


Lees verderMartin van Rooij

Als kinderen praten...
Als kinderen praten...

‘Als grote mensen praten, houden kinderen hun mond.’ U ziet: ik ben van de oude stempel – geboortejaar 1963 – en behoorlijk ouderwets opgevoed. Vader was de baas, moeder ook. Nou ja, een beetje. De politie, het ‘hoofd der school’ en de huisarts, dat waren geen mensen. Dat waren instituten!


Lees verderMartin van Rooij

Partners

AVS
Blink
Civas Onderwijs & Kinderopvang
Inspirify
Leuker.nu
Maak je eigen onderwijsboek
Van Rooij Communicatie
Wakker Design
Wildeboer Onderwijsadvies
Wij Leren
Over
  • PO Management informeert directeuren en bestuurders in het primair onderwijs op praktische wijze over het werken aan schoolontwikkeling en professionalisering.
  • Het bookmagazine PO Management wordt in een oplage van 8.500 exemplaren in oktober en maart gratis verspreid op alle scholen in Nederland. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de partners van PO Management.
  • Op deze website publiceert PO Management regelmatig nieuwe artikelen en via e-mailnieuwbrieven worden de artikelen elke maand onder de aandacht gebracht van de scholen.
  • PO Management is een uitgave van uitgeverij Leuker.nu.
Nieuwsbrief

Wilt u alles weten over schoolontwikkeling en professionalisering in het primair onderwijs? Meld u dan direct aan voor de PO Management nieuwsbrief!