PO Management

Open menu
Thema's
Onderwijs & Zorg
Als het onderwijs niet past
Als het onderwijs niet past

Groeiende aandacht voor hoogbegaafde leerlingen heeft de afgelopen twintig jaar tot een sterke groei van deskundigheid gezorgd ten aanzien van het onderwijs aan deze leerlingen. Maar daardoor wordt ook steeds duidelijker dat er nog heel veel winst valt te behalen om het onderwijs ook voor deze groep leerlingen nog passender te maken (Van Gerven, 2021). Daarmee is er ook meer ruimte om oog te hebben voor leerlingen bij wie het leren anders verloopt dan het schoolsysteem en de volwassen omgeving soms verwacht.

Volgens Eleonoor van Gerven van het Kenniscentrum Hoogbegaafdheid zijn er vanuit het perspectief van onderwijs en preventie drie groepen hoogbegaafde leerlingen waarvoor de problematiek die wordt waargenomen een risicofactor vormt voor schooluitval: begaafde onderpresteerders, dubbel bijzondere en onderlerende leerlingen.

Lees verderRedactie PO Management
PO- en SO-school in Elst versterken elkaar
PO- en SO-school in Elst versterken elkaar

Raar maar waar: soms delen onderwijsconcepten een schoolgebouw zonder elkaar ooit inhoudelijk op te zoeken. In Elst verbazen ze zich erover. Basisschool de Esdoorn en Lichtenbeek Elst, een school voor zeer moeilijk lerende kinderen, trekken zoveel mogelijk samen op. Waarom deze innige samenwerking?

"Mijn indruk is dat scholen vaak denken in beperkingen. Ze zien alleen de beren op de weg, niet de mogelijkheden."

Lees verderRedactie PO Management
Zo houd je leerlingen in het regulier onderwijs
Zo houd je leerlingen in het regulier onderwijs

Soms vertoont een leerling zulk ingewikkeld gedrag dat hij niet te handhaven is in een reguliere klas. Dan maar naar het gespecialiseerd onderwijs? Dat vonden ze in Meppel geen goed idee. Een tijdelijke interventie werpt zijn vruchten af.

OPDC Meppel: "Wij hebben de overtuiging dat je door gerichte interventies kinderen kunt leren hun problematische gedrag te veranderen, zodat ze weer terug kunnen naar hun eigen basisschool."

Lees verderRedactie PO Management

Partners

AVS
Blink
Civas Onderwijs & Kinderopvang
Inspirify
Leuker.nu
Maak je eigen onderwijsboek
Van Rooij Communicatie
Wakker Design
Wildeboer Onderwijsadvies
Wij Leren
Over
  • PO Management informeert directeuren en bestuurders in het primair onderwijs op praktische wijze over het werken aan schoolontwikkeling en professionalisering.
  • Het bookmagazine PO Management wordt in een oplage van 8.500 exemplaren in oktober en maart gratis verspreid op alle scholen in Nederland. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de partners van PO Management.
  • Op deze website publiceert PO Management regelmatig nieuwe artikelen en via e-mailnieuwbrieven worden de artikelen elke maand onder de aandacht gebracht van de scholen.
  • PO Management is een uitgave van uitgeverij Leuker.nu.
Nieuwsbrief

Wilt u alles weten over schoolontwikkeling en professionalisering in het primair onderwijs? Meld u dan direct aan voor de PO Management nieuwsbrief!