PO Management

Open menu
Thema's

Columns

In het bookmagazine en op onze website worden regelmatig columns gepubliceerd van onze vaste en gastcolumnisten. Soms scherp, soms vooral grappig, maar altijd bedoeld om u even aan het denken te zetten.

Wilt u ook een keer een column schrijven voor PO Management? Neemt u dan contact met ons op via het contactformulier.

Als je niets verandert, is nascholing een last
Als je niets verandert, is nascholing een last

We hebben het immers al druk genoeg met de dingen die we doen! Er wordt te weinig gebruikgemaakt van de e-learning”, dat hoor ik af en toe van een klant. De vraag die ik dan stel is: “Wat heb je gedaan om nascholing met behulp van e-learning een succes te laten zijn? Zodat je écht kunt profiteren van de voordelen!” 

We kennen de voordelen van professionalisering wel, het is van groot belang voor de kwaliteit van het onderwijs. Het draagt bij aan de kennis en vaardigheden van leraren en ondersteunt het proces van continu verbeteren binnen schoolorganisaties.


Lees verderKlaas Bellinga

De les van de gepensioneerde inspecteur
De les van de gepensioneerde inspecteur

De meesten van ons kunnen zich de Schoolplaten voor de Vaderlandsche Geschiedenis van Johan Herman Isings nog wel herinneren. Kunstwerken waar kinderen wel uren bij konden wegdromen en waar je ook hele geschiedenislessen aan kon ophangen.


Lees verderHerman Langhorst

Een warm bad
Een warm bad

Waar moet je het over hebben als je elkaar jarenlang niet hebt gesproken? Met een beetje pech is een familiereünie een aaneenschakeling van ongemakkelijke momenten en pijnlijke stiltes. Toch maakte ik me geen zorgen. Sterker, naar de reünie van de familie van mijn moeders kant zag ik reikhalzend uit.


Lees verderMartin van Rooij

Digitaal onderwijs is toch ook gewoon onderwijs?
Digitaal onderwijs is toch ook gewoon onderwijs?

Digitalisering kan het onderwijs enorm verrijken, maar nooit de leraar vervangen. De afgelopen jaren was technologie een middel om de continuïteit van het onderwijs te waarborgen. Nu is het tijd voor de integratie van digitale geletterdheid van leerlingen in het curriculum. Scholen staan vol met digitale middelen en toepassingen, maar een goede integratie van technologie in het dagelijks onderwijs is voor velen nog een zoektocht.


Lees verderLaura Walter-Goudsmit

Net als in de les
Net als in de les

In de Science Guide nieuwsbrief van 6 april jongstleden stelt Barend Last (Universiteit Maastricht) dat de toekomst van het onderwijs blended learning is. “Blended learning is een ontwerpvraagstuk, geen digitaliseringsslag”, zegt Last. Docenten klagen vaak dat studenten onvoorbereid naar de les komen en hun huiswerk niet hebben gemaakt. Door het studieproces van de studenten inzichtelijk te maken, kan de leerervaring versterkt worden. Deze conclusie kun je ook uitstekend toepassen als leidraad voor het inrichten van professionaliseringsactiviteiten in het primair onderwijs.


Lees verderKlaas Bellinga

40 jaar opbrengstgericht werken
40 jaar opbrengstgericht werken

Opbrengstgericht werken werd in 1981 in Nederland geïntroduceerd door minister Pais, ruim veertig jaar geleden. Veertig jaar ‘systematisch en doelgericht’ werken aan de verbetering van de opbrengsten, maar blijkbaar zijn we er nog niet. De resultaten met betrekking tot de basisvaardigheden schijnen te stagneren en te dalen. Dus wordt er een speerpunt van gemaakt en € 961 per leerling beschikbaar gesteld om scholen in staat te stellen hier iets aan te doen.


Lees verderHerman Langhorst

De leraar die je nooit vergeet
De leraar die je nooit vergeet

Hard bewijs heb ik niet, maar ik vermoed dat iedere onderwijsprofessional zich nog enkele namen van zijn eigen leraren (m/v) kan herinneren. Wie lesgeeft, heeft ooit in zijn leven ervaren hoe mooi onderwijs is. Een goede leerkracht is vaak van doorslaggevende betekenis voor de studierichting die iemand kiest en het beroep dat hij gaat uitoefenen.


Lees verderMartin van Rooij

Nieuw: digitale leerlijn verkeer!
Nieuw: digitale leerlijn verkeer!

Wil je je leerlingen op een leuke én leerzame manier alles leren over actuele verkeersthema’s? Kies dan voor de nieuwe digitale leerlijn van ANWB Streetwise waarmee kinderen de verkeerstheorie leren op een manier die helemaal bij hen past. 


Lees verderBas

Lesgeven is een feest
Lesgeven is een feest

Lesgeven een feest: kun jij dat ook zeggen? Je kent vast wel zo’n jaloersmakend competente leraar die een klas in een handomdraai weer bij de les heeft. Ja, dan is lesgeven zeker een feest. Wat doen zij waardoor het lesgeven als vanzelf lijkt te gaan? Doug Lemov, de Amerikaanse auteur van het baanbrekende boek Teach Like a Champion 2.0, heeft een aantal van deze topleraren uitgebreid geobserveerd. Deze observaties leverden zes succesfactoren op, die vervolgens zijn vertaald naar 62 praktische technieken. De technieken zorgen voor een stevige klascultuur en betrokken, gemotiveerde leerlingen. Plezier voor de leerkracht én voor de kinderen.


Lees verderCED-Groep

Zondagavond 15 maart 2020
Zondagavond 15 maart 2020

Begin 2020 hadden we nog geen idee wat ons allemaal te wachten stond. Natuurlijk waren er al wel berichten over een virus in China en Noord-Italië, maar op die bewuste avond in maart bleken de gevolgen veel dichterbij te zijn. Wij hadden ons die avond met z’n allen verzameld om de persconferentie te bekijken. Achteraf gezien in een veel te kleine ruimte, maar wel klaar om snel te kunnen reageren. Een brief opgesteld, noodopvang geregeld voor kinderen van ouders die beiden een cruciaal beroep hadden en de eerste stappen gezet om thuisonderwijs op poten te zetten. Een klein zinnetje van de minister-president over het hoofd gezien, namelijk “na overleg met de medezeggenschapsraad”.


Lees verderHerman Langhorst

Partners

Inspirify
Leuker.nu
Bazalt
RPCZ
HCO
E-learning Wizard
Wakker Design
Lerarenacademie
Wildeboer Onderwijsadvies
Over
  • PO Management informeert directeuren en bestuurders in het primair onderwijs op praktische wijze over het werken aan schoolontwikkeling en professionalisering.
  • Het bookmagazine PO Management wordt in een oplage van 8.500 exemplaren in oktober en maart gratis verspreid op alle scholen in Nederland. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de partners van PO Management.
  • Op deze website publiceert PO Management regelmatig nieuwe artikelen en via e-mailnieuwbrieven worden de artikelen elke maand onder de aandacht gebracht van de scholen.
  • PO Management is een uitgave van uitgeverij Leuker.nu.
Nieuwsbrief

Wilt u alles weten over schoolontwikkeling en professionalisering in het primair onderwijs? Meld u dan direct aan voor de PO Management nieuwsbrief!