PO Management

Open menu
Thema's

Een warm bad

Waar moet je het over hebben als je elkaar jarenlang niet hebt gesproken? Met een beetje pech is een familiereünie een aaneenschakeling van ongemakkelijke momenten en pijnlijke stiltes. Toch maakte ik me geen zorgen. Sterker, naar de reünie van de familie van mijn moeders kant zag ik reikhalzend uit.

Mijn ouders zijn al enige tijd niet meer onder ons. Sterker: alle broers en zussen van mijn moeder én hun partners zijn overleden, op de jongste zus van mijn moeder na. En bij haar komen we samen. Ook al zien we elkaar nog maar sporadisch en hebben sommige neven en nichten in een andere provincie domicilie gekozen, ik weet zeker dat het een gezellige dag wordt. De familie van mijn moeder is een warm bad. Altijd al geweest.

Wat heeft een hechte familie met onderwijs te maken? Nou dit.

Ik kreeg dat familiegevoel toen ik voor deze uitgave een schoolleider interviewde. De betrokkenheid waarmee hij over zijn school, zijn teamleden en zijn leerlingen sprak, gaven mij het gevoel: hier zit een pater familias. Een man met een missie, die pal staat voor de leerkrachten en de kinderen die aan hem zijn toevertrouwd.

Nou hebben sommige scholen een zogeheten familiecultuur. Dat is nadrukkelijk niet wat ik bedoel. Op zo’n school worden zaken die niet goed gaan onder het tapijt geveegd of met de mantel der liefde bedekt. Deze schoolleider schuwt stevige gesprekken over kwaliteit allerminst en eist dat regels worden nageleefd. Maar hij biedt ook veiligheid en draagt zijn team op handen. Deze schoolleider staat achter én voor zijn mensen. Als ik leerkracht was en hij mijn schoolleider was, ging ik voor hem door het vuur.

Deze column is geschreven door
Profiel
Martin van Rooij, PO Management

Martin van Rooij is onderwijsjournalist en lid van de redactie van PO Management.

Partners

AVS
Blink
Civas Onderwijs & Kinderopvang
Inspirify
Leuker.nu
Maak je eigen onderwijsboek
Van Rooij Communicatie
Wakker Design
Wildeboer Onderwijsadvies
Wij Leren
Over
  • PO Management informeert directeuren en bestuurders in het primair onderwijs op praktische wijze over het werken aan schoolontwikkeling en professionalisering.
  • Het bookmagazine PO Management wordt in een oplage van 8.500 exemplaren in oktober en maart gratis verspreid op alle scholen in Nederland. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de partners van PO Management.
  • Op deze website publiceert PO Management regelmatig nieuwe artikelen en via e-mailnieuwbrieven worden de artikelen elke maand onder de aandacht gebracht van de scholen.
  • PO Management is een uitgave van uitgeverij Leuker.nu.
Nieuwsbrief

Wilt u alles weten over schoolontwikkeling en professionalisering in het primair onderwijs? Meld u dan direct aan voor de PO Management nieuwsbrief!