PO Management

Open menu
Thema's

Een podium voor bevlogen onderwijsprofessionals

Het is vijftien jaar geleden dat mijn jongste dochter – ik heb er twee, en geen zonen – de deur van de basisschool definitief achter zich dichttrok. Mijn kinderen zaten op een heel gemiddelde basisschool, met behoorlijke leeropbrengsten en een niet al te ingewikkelde leerlingpopulatie. Een school waar het gros van de kinderen een zorgeloze basisschooltijd kon hebben.

Toch heb ik als ouder geen bijster goede herinneringen aan die school. Mijn kinderen waren namelijk niet (in alle opzichten) gemiddeld – welk kind wel? De oudste kon al lezen voor ze naar school ging. Zelf geleerd. De school wist zich geen raad. De jongste werd op enig moment flink gepest. Ze bedacht zelf de oplossing: naar de school waar een paar scouting-vriendinnen van haar op zaten.

Als ouder wil je dat je kind gelukkig is en gezien wordt. Ook – of misschien wel juist – als het op bepaalde vlakken net buiten de bandbreedte of de boot valt.

Destijds rekende ik de leerkrachten van mijn kinderen tot de belangrijkste personen in mijn leven. Ik kon die leuke juffen en meesters wel knuffelen, zo blij was ik met ze. En ik baalde als een stekker van een leerkracht die slecht functioneerde en vaak vervangen moest worden, net in het jaar dat mijn jongste moest leren automatiseren.

Vanwaar deze lange aanloop? Omdat ik nog geregeld aan die tijd terugdenk als ik voor PO Management onderwijsprofessionals spreek die voor hun leerlingen door het vuur gaan. Zoals in Meppel, waar ze alles op alles zetten om te voorkomen dat kinderen bij wie tijdelijke ondersteuning volstaat in het speciaal onderwijs belanden. En zoals in Elst, waar een reguliere basisschool en een school voor zeer moeilijk lerende kinderen zoveel mogelijk samen optrekken, omdat beide partijen daar baat bij hebben en heil in zien.

Op tv en op de social media struikel je over mensen die ongelooflijk blij zijn met zichzelf en schreeuwen om aandacht. Swipe ze naar links en lees in deze uitgave hoe bevlogen onderwijsprofessionals zich op allerlei plekken in ons land inzetten opdat onze kinderen een voorspoedige start maken. Ze verdienen onze waardering– en vaker een podium.

Deze column is geschreven door
Profiel
Martin van Rooij, PO Management

Martin van Rooij is onderwijsjournalist en lid van de redactie van PO Management.

Partners

AVS
Blink
Civas Onderwijs & Kinderopvang
Inspirify
Leuker.nu
Maak je eigen onderwijsboek
Van Rooij Communicatie
Wakker Design
Wildeboer Onderwijsadvies
Wij Leren
Over
  • PO Management informeert directeuren en bestuurders in het primair onderwijs op praktische wijze over het werken aan schoolontwikkeling en professionalisering.
  • Het bookmagazine PO Management wordt in een oplage van 8.500 exemplaren in oktober en maart gratis verspreid op alle scholen in Nederland. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de partners van PO Management.
  • Op deze website publiceert PO Management regelmatig nieuwe artikelen en via e-mailnieuwbrieven worden de artikelen elke maand onder de aandacht gebracht van de scholen.
  • PO Management is een uitgave van uitgeverij Leuker.nu.
Nieuwsbrief

Wilt u alles weten over schoolontwikkeling en professionalisering in het primair onderwijs? Meld u dan direct aan voor de PO Management nieuwsbrief!