PO Management

Open menu
Thema's

Als kinderen praten...

‘Als grote mensen praten, houden kinderen hun mond.’ U ziet: ik ben van de oude stempel – geboortejaar 1963 – en behoorlijk ouderwets opgevoed. Vader was de baas, moeder ook. Nou ja, een beetje. De politie, het ‘hoofd der school’ en de huisarts, dat waren geen mensen. Dat waren instituten!

Oude mensen verzuchten vaak: ‘Vroeger was alles beter.’ Onzin. Vroeger was heel veel minder goed dan nu. Zo hebben de wetenschap en de technologie ons leven comfortabeler en veiliger gemaakt. Toch valt er nog veel te verbeteren. Zo slaat het nergens op dat we zo weinig luisteren naar kinderen. Alle beslissingen die we (nalaten te) nemen met betrekking tot het klimaat, de woningbouw, de gezondheidszorg of het leenstelsel: u en ik zullen ze wel overleven. Maar de kinderen? Die worden hard getroffen. Ze bouwen een fikse studieschuld op, slagen er amper in een vaste baan te vinden – laat staan een betaalbare woning – en worden ook nog eens geconfronteerd met een gapend pensioengat en een stijgende zeespiegel.

Naar het onderwijs. In het Drentse Eelderwolde, tegen de stad Groningen aan, staat openbare basisschool Ter Borch. Deze school heeft een leerlingenraad, bestaande uit Wouter, Tim, Finn-Machiel, Zoes, Isa, Florian en Seppe. Die hebben goede ideeën. Zo hebben ze met een flesseninzamelingsactie ruim duizend euro opgehaald voor het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. Ook kwamen er trapleuningen in het midden van de trap, zodat de leerlingen kunnen zien waar je naar boven en naar beneden gaat en niet iedereen door elkaar loopt.

Volwassenen zijn vaak overtuigd van hun eigen gelijk. Hoe ouder mensen worden, hoe koppiger. We lachen soms om de ideeën van kinderen. ‘Leuk, maar niet realistisch.’ Nee, die plannen van ons volwassenen… Ik stel een nieuw motto voor: als kinderen praten, houden volwassenen hun mond.

Als het gaat om beter luisteren naar kinderen, voegen we bij PO Management de daad bij het woord.
In de volgende uitgave laten we de kinderen van de leerlingenraad van obs Ter Borch reageren op een stelling. We zoeken nog meer leerlingen met goede ideeën die willen meewerken.
Ken jij zo’n leerling? Of heeft jullie school een actieve leerlingenraad? 
Geef hem of haar of de leerlingenraad dan op en stuur een mail naar info@pomanagement.nl o.v.v. Leerlingen aan het woord.

Deze column is geschreven door
Profiel
Martin van Rooij, PO Management

Martin van Rooij is onderwijsjournalist en lid van de redactie van PO Management.

Partners

AVS
Blink
Civas Onderwijs & Kinderopvang
Inspirify
Leuker.nu
Maak je eigen onderwijsboek
Van Rooij Communicatie
Wakker Design
Wildeboer Onderwijsadvies
Wij Leren
Over
  • PO Management informeert directeuren en bestuurders in het primair onderwijs op praktische wijze over het werken aan schoolontwikkeling en professionalisering.
  • Het bookmagazine PO Management wordt in een oplage van 8.500 exemplaren in oktober en maart gratis verspreid op alle scholen in Nederland. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de partners van PO Management.
  • Op deze website publiceert PO Management regelmatig nieuwe artikelen en via e-mailnieuwbrieven worden de artikelen elke maand onder de aandacht gebracht van de scholen.
  • PO Management is een uitgave van uitgeverij Leuker.nu.
Nieuwsbrief

Wilt u alles weten over schoolontwikkeling en professionalisering in het primair onderwijs? Meld u dan direct aan voor de PO Management nieuwsbrief!