PO Management

Open menu
Thema's

Moed

Hoe treed jij de wereld tegemoet? Onbevangen? Of ben je voorzichtig of zelfs achterdochtig en kijk je de kat uit de boom? Nederlanders en Oekraïners verschillen in dit opzicht flink van elkaar, zo las ik in de krant. Olga Schilling, geboren in Oekraïne, woonachtig in Nederland en getrouwd met een Nederlander, omschrijft haar landgenoten als terughoudend. Volgens haar gaan Nederlanders ervan uit dat een onbekende je goedgezind is, totdat hij iets slechts doet. “Oekraïners hebben de ervaring dat je eerst maar eens moet zien wat die vreemde van je wil. In Nederland leef je, in Oekraïne is het vaker een kwestie van overleven.”

Dat Oekraïners overleven, hoop ik van harte. Hoe meer ik lees over de oorlog daar – een woord dat ik in Nederland mag gebruiken zonder vijftien jaar cel wegen desinformatie te riskeren – hoe groter mijn waardering en ontzag voor de Oekraïners. En dan heb ik het niet alleen over het Oekraïense leger, dat in alle opzichten de mindere is van het Russische leger maar desondanks taai verzet biedt. Nee, ik bewonder ook de gewone mensen die zonder enige militaire training, met beperkte middelen en met onvoorstelbare onverschrokkenheid de agressor te lijf gaan.

Misschien moeten wij ook wat moediger zijn. Ook in het Nederlandse onderwijs. Scholen houden soms vast aan hun onderwijsconcept omdat ze denken dat dat moet. Of uit angst voor problemen met ouders of de onderwijsinspectie. Dat is een misvatting, weten ze in Nieuw-Vennep. Daar voert obs ’t Joppe een nieuw onderwijsconcept in. Best moedig, want zoiets gaat zelden zonder slag of stoot. Wij van PO Management gaan het proces op de voet volgen. Wie weet, doet goed voorbeeld goed volgen en gooit u het over een poosje ook wel over een andere boeg. Wat kan er misgaan, hier in Nederland? Je wordt er hooguit figuurlijk op afgeschoten …

Deze column is geschreven door
Profiel
Martin van Rooij, PO Management

Martin van Rooij is onderwijsjournalist en lid van de redactie van PO Management.

Partners

AVS
Blink
Civas Onderwijs & Kinderopvang
Inspirify
Leuker.nu
Maak je eigen onderwijsboek
Van Rooij Communicatie
Wakker Design
Wildeboer Onderwijsadvies
Wij Leren
Over
  • PO Management informeert directeuren en bestuurders in het primair onderwijs op praktische wijze over het werken aan schoolontwikkeling en professionalisering.
  • Het bookmagazine PO Management wordt in een oplage van 8.500 exemplaren in oktober en maart gratis verspreid op alle scholen in Nederland. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de partners van PO Management.
  • Op deze website publiceert PO Management regelmatig nieuwe artikelen en via e-mailnieuwbrieven worden de artikelen elke maand onder de aandacht gebracht van de scholen.
  • PO Management is een uitgave van uitgeverij Leuker.nu.
Nieuwsbrief

Wilt u alles weten over schoolontwikkeling en professionalisering in het primair onderwijs? Meld u dan direct aan voor de PO Management nieuwsbrief!