PO Management

Open menu
Thema's
Kwaliteit
Nieuw toezicht: Wat kunt u verwachten?
Nieuw toezicht: Wat kunt u verwachten?

Vanaf 1 augustus 2017 is het nieuwe onderzoekskader van de inspectie van kracht. Daarin ligt de nadruk op het eigenaarschap van besturen en scholen wat betreft de onderwijskwaliteit. De manier van toezicht houden gaat om die reden fors op de schop. Maar ook de inhoudelijke beoordeling van de kwaliteit van het onderwijs verandert.

In het gepubliceerde onderzoekskader staat op hoofdlijnen beschreven wat de eisen zijn die de inspectie aan u gaat stellen.

Lees verderHerman Bijsterbosch
Kindgericht onderwijs
Kindgericht onderwijs

Er is een luide roep om kindgericht en gepersonaliseerd onderwijs. Maar wat doe je als het huidige systeem daar nog niet op ingericht is? Hoe geef je een transitie naar kindgericht onderwijs vorm? Wat voor ontwikkelproces is daarvoor nodig?

Dit artikel beschrijft enerzijds een lerend proces van verandering. Daarnaast geeft het inzicht in fasering en varianten van gepersonaliseerd en kindgericht onderwijs.

Lees verderMachiel Karels
De rol van onderwijsassistent
De rol van onderwijsassistent

Marianne van Mierlo is directrice van Openbare Basisschool De Straap in Helmond en een fervent voorstander van de inzet van onderwijsassistenten. Haar school met 240 leerlingen telt vijf onderwijsassistenten.

Marianne: ‘We waren binnen onze stichting de eerste school die met assistenten begon. Ruim tien jaar terug was het een nieuw beroep, iedereen keek toen de kat uit de boom. Toen het net begon op te komen, hielden ook veel scholen de boot af, omdat het van je formatie af gaat. Als een onderwijsassistent een halve leerkracht kost, heb je immers een halve leerkracht minder.’

Lees verderRedactie PO Management
De (on)zin van het groepsplan
De (on)zin van het groepsplan

In april van dit jaar overlegde staatssecretaris Dekker met veertien leerkrachten uit het basisonderwijs over de werkdruk. Een van de vermeende boosdoeners: het groepsplan. Is het groepsplan waardevol? Of is het een schoolvoorbeeld van te ver doorgevoerde controlezucht? Wij vroeger het drie leerkrachten en een onderwijsbegeleidingsdienst.

Lees verderRedactie PO Management
Bestuur én inspectie sturen op kwaliteit
Bestuur én inspectie sturen op kwaliteit

Vanaf 1 augustus 2017 werkt de inspectie met een nieuwe vorm van toezicht. Opvallend is dat de term ‘toezichtkader’ vervangen wordt door ‘onderzoekskader’ en ‘waarderingskader’.

 In dit artikel beschrijven de auteurs een denkrichting voor Raden van Toezicht, besturen, schooldirecteuren en leerkrachten die naar de toekomst 'inspectieproof'is en het samenwerken aan onderwijskwaliteit echt leuker maakt.

Lees verderJaap de Jonge en Theo Wildeboer
De opkomst en ondergang van het APS
De opkomst en ondergang van het APS

Na de Tweede Wereldoorlog moest niet alleen het land opnieuw worden opgebouwd, ook binnen en buiten het onderwijs was de drang naar verandering, vernieuwing en verbetering alom aanwezig. Het Algemeen Pedagogisch Studiecentrum (APS) was ruim 70 jaar aanjager van deze vernieuwing. Maar zo roemrucht als zijn historie is, zo stil was de aftocht. In 2015 viel het doek. Gerard van den Hoven, van 1988 tot 2008 algemeen directeur, kijkt met gemengde gevoelens terug.

Lees verderRedactie PO Management
Doen of laten?
Doen of laten?

Hoe vernieuwingsgezind bent ú? Niemand wil met alle winden meewaaien, niemand wil de waan van de dag laten regeren. Maar ja, eigenlijk wil iedereen wel vooruit. Wat te doen als er 10 ‘goede ideeën’ aangereikt worden? Zeg niet dat het onderwijs saai is, want dit is de vangst van het afgelopen kwartaal. Doen of laten. Het woord is aan u.

Lees verderRedactie PO Management
Paul Kupper: Een audit biedt kansen
Paul Kupper: Een audit biedt kansen

Spannend vonden de medewerkers van RKBS Klippeholm in Hoofddorp het zeker. ‘Er komt toch iemand kijken of we het goed doen.’ Onlangs besloten directie en bestuur dat het tijd werd om de ontwikkelingen op basisschool Klippeholm eens stevig tegen het licht te houden.

Oud-onderwijsinspecteur Jaap de Jonge van Cadenza Onderwijsconsult werd gevraagd om een driedaagse audit af te nemen. De reacties na afloop zijn bijzonder positief. ‘Een audit biedt kansen.’

Lees verderRedactie PO Management

Partners

Inspirify
Leuker.nu
Bazalt
RPCZ
HCO
E-learning Wizard
Wakker Design
Lerarenacademie
Wildeboer Onderwijsadvies
Over
  • PO Management informeert directeuren en bestuurders in het primair onderwijs op praktische wijze over het werken aan schoolontwikkeling en professionalisering.
  • Het bookmagazine PO Management wordt in een oplage van 8.500 exemplaren in oktober en maart gratis verspreid op alle scholen in Nederland. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de partners van PO Management.
  • Op deze website publiceert PO Management regelmatig nieuwe artikelen en via e-mailnieuwbrieven worden de artikelen elke maand onder de aandacht gebracht van de scholen.
  • PO Management is een uitgave van uitgeverij Leuker.nu.
Nieuwsbrief

Wilt u alles weten over schoolontwikkeling en professionalisering in het primair onderwijs? Meld u dan direct aan voor de PO Management nieuwsbrief!