PO Management

Open menu
Thema's
Kwaliteit
Bestuur én inspectie sturen op kwaliteit
Bestuur én inspectie sturen op kwaliteit

Vanaf 1 augustus 2017 werkt de inspectie met een nieuwe vorm van toezicht. Opvallend is dat de term ‘toezichtkader’ vervangen wordt door ‘onderzoekskader’ en ‘waarderingskader’.

 In dit artikel beschrijven de auteurs een denkrichting voor Raden van Toezicht, besturen, schooldirecteuren en leerkrachten die naar de toekomst 'inspectieproof'is en het samenwerken aan onderwijskwaliteit echt leuker maakt.

Lees verderJaap de Jonge en Theo Wildeboer
De opkomst en ondergang van het APS
De opkomst en ondergang van het APS

Na de Tweede Wereldoorlog moest niet alleen het land opnieuw worden opgebouwd, ook binnen en buiten het onderwijs was de drang naar verandering, vernieuwing en verbetering alom aanwezig. Het Algemeen Pedagogisch Studiecentrum (APS) was ruim 70 jaar aanjager van deze vernieuwing. Maar zo roemrucht als zijn historie is, zo stil was de aftocht. In 2015 viel het doek. Gerard van den Hoven, van 1988 tot 2008 algemeen directeur, kijkt met gemengde gevoelens terug.

Lees verderRedactie PO Management
Doen of laten?
Doen of laten?

Hoe vernieuwingsgezind bent ú? Niemand wil met alle winden meewaaien, niemand wil de waan van de dag laten regeren. Maar ja, eigenlijk wil iedereen wel vooruit. Wat te doen als er 10 ‘goede ideeën’ aangereikt worden? Zeg niet dat het onderwijs saai is, want dit is de vangst van het afgelopen kwartaal. Doen of laten. Het woord is aan u.

Lees verderRedactie PO Management
Paul Kupper: Een audit biedt kansen
Paul Kupper: Een audit biedt kansen

Spannend vonden de medewerkers van RKBS Klippeholm in Hoofddorp het zeker. ‘Er komt toch iemand kijken of we het goed doen.’ Onlangs besloten directie en bestuur dat het tijd werd om de ontwikkelingen op basisschool Klippeholm eens stevig tegen het licht te houden.

Oud-onderwijsinspecteur Jaap de Jonge van Cadenza Onderwijsconsult werd gevraagd om een driedaagse audit af te nemen. De reacties na afloop zijn bijzonder positief. ‘Een audit biedt kansen.’

Lees verderRedactie PO Management
Meesterlijk besturen
Meesterlijk besturen

Hoe waarborgt u als schoolbestuur dat scholen de doelen uit uw strategisch beleidsplan daadwerkelijk realiseren? Hoe houdt u iedereen gefocust? Hoe creëert u draagvlak voor het gevoerde beleid? En hoe vindt u de balans tussen sturen en loslaten? De aanpak Meesterlijk Besturen geeft houvast.

Lees verderRedactie PO Management
De professional in de lead
De professional in de lead

"Deze nieuwe manier van werken vraagt een cultuuromslag."

Na de succesvolle Vaardigheidsmeter en de Schoolplanmanager lanceert Cadenza Onderwijsconsult een nieuwe formule: Cadenza Digit. Een krachtig instrument voor bestuurders en directeuren – en op hun beurt directeuren en hun leerkrachten – om proactief te sturen op kwaliteit. Van planning en control naar pressure en support. Theo Wildeboer: ‘Als je aan de voorkant zaken goed regelt, voorkom je problemen bij het werken aan kwaliteit. Zo simpel kan het zijn.’  

Lees verderRedactie PO Management
Marzano Research: Focus op professie
Marzano Research: Focus op professie

Als leraar heb je veel invloed op het leren en ontwikkelen van leerlingen. Door jezelf doelgericht professioneel te ontwikkelen, vergroot je dat effect nog meer. Dit bleek uit het eerdere werk van Robert Marzano. Deze Amerikaanse onderwijswetenschapper deed onderzoek naar wat werkt om leerprestaties te verbeteren. Hij vertaalde de onderzoeksresultaten naar een model voor effectief lesgeven en onderscheidde vier domeinen om hieraan te werken met als rode draad: Focus op Professie. 

Lees verderRedactie PO Management
Nieuw Toezichtkader 2016
Nieuw Toezichtkader 2016

Vanaf 1 augustus 2016 werkt de inspectie met een nieuw toezichtkader. Doel is de kwaliteit van het onderwijs naar een hoger plan tillen en meer maatwerk bieden. Volgens onderwijsadviseur en auditor Jaap de Jonge van Cadenza Onderwijsconsult zijn de veranderingen in het toezichtkader voor scholen en de inspectie zowel een kans als een bedreiging. Hij geeft tips hoe scholen zich zo goed mogelijk kunnen voorbereiden.

Lees verderRedactie PO Management

Partners

Inspirify
Leuker.nu
Bazalt
RPCZ
HCO
E-learning Wizard
Wakker Design
Lerarenacademie
Wildeboer Onderwijsadvies
Over
  • PO Management informeert directeuren en bestuurders in het primair onderwijs op praktische wijze over het werken aan schoolontwikkeling en professionalisering.
  • Het bookmagazine PO Management wordt in een oplage van 8.500 exemplaren in oktober en maart gratis verspreid op alle scholen in Nederland. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de partners van PO Management.
  • Op deze website publiceert PO Management regelmatig nieuwe artikelen en via e-mailnieuwbrieven worden de artikelen elke maand onder de aandacht gebracht van de scholen.
  • PO Management is een uitgave van uitgeverij Leuker.nu.
Nieuwsbrief

Wilt u alles weten over schoolontwikkeling en professionalisering in het primair onderwijs? Meld u dan direct aan voor de PO Management nieuwsbrief!