PO Management

Open menu
Thema's
Kwaliteit
Waarderend onderzoek: grip op kwaliteit
Waarderend onderzoek: grip op kwaliteit

Wie openstaat voor ontwikkeling stuit soms op interessante nieuwe inzichten en sporen. Dat overkwam Martijn Schoonaard en Barbara van Kesteren, wier wegen elkaar dit jaar voor het eerst kruisten. We beginnen bij Martijn Schoonaard. Schoonaard werkt als kwaliteitsmedewerker bij KIEM Onderwijs & Opvang (13 kindcentra in Uden), is als schoolleider verbonden aan basisschool 't Mulderke aldaar en is samen met Peter Kerkhof eigenaar van SamenWijzer, een bureau dat organisaties helpt grip te krijgen op kwaliteit.

Lees verderRedactie PO Management
Visie op kleuteronderwijs
Visie op kleuteronderwijs

Bianca Antonissen geeft in haar nieuwe boek Werken in een kleuterwereld Deel 2 antwoord op de vraag: 'Hoe ontwikkel je als schoolleider een visie op kleuteronderwijs?'.

Volgens Antonissen willen veel kleuterleerkrachten wel iets veranderen, maar vaak missen zij een goed plan. ‘Ze kennen de stip op de horizon, maar ik neem ze in mijn boek mee hoe ze kleine tussenstappen kunnen zetten. Dat kun je ook breder trekken met de vraag die aan schoolleiders is gericht: hoe past de kleutervisie binnen de brede schoolvisie? Vaak is deze kleutervisie een ondergeschoven kindje.’

Haar advies aan schoolleiders is daarom: kijk samen met je onderbouwteam hoe de schoolbrede visie op onderwijs ook toe te passen is op het leren en werken met de kleuters. Belangrijk, want uiteindelijk wordt in de kleuterklassen de basis gelegd voor de hele schoolcarrière! Vertrouw daarom als schoolleider ook zeker op de kennis en ervaring van kleuterleerkrachten. Kleuteronderwijs is echt anders dan onderwijs voor de hogere groepen. Streef daarom naar een mix tussen kleuteronderwijs dat past binnen de doorgaande lijn van de school maar dat tegelijk aansluit bij het informele leren van de jongste leerlingen.’

Lees verderRedactie PO Management
Beter onderwijs door samenwerking
Beter onderwijs door samenwerking

Al twintig jaar werken Fontys Hogescholen en ruim 40 schoolbesturen in Brabant en Noord-Limburg samen aan beter onderwijs. En juist omdat het POS, zoals het partnerschap heet, zoveel verschillende ideeën genereerde, kreeg Marlon van de Put anderhalf jaar geleden de opdracht om de activiteiten te stroomlijnen en de benefits onder de aandacht van alle betrokken partijen te brengen.

Een flinke klus, maar het resultaat liegt er niet om. ‘We hebben de kwaliteitsaanpak zo gemaakt dat de leerlingen er echt baat bij hebben.’

Lees verderRedactie PO Management
Vier sleutels voor een effectieve les
Vier sleutels voor een effectieve les

Als schoolleider probeert u het bestre uit uw leerkrachten te halen Dus zodra u zich kunt losmaken van de waan van de dag gaat u de klassen in, observeert de leerkrachten, vinkt u aan welke vaardigheden de leerkrachten lieten zien en vertelt u hun wat goed gaat en wat beter kan.

Merkt u geen significante verbetering? Misschien is dan De Vier Sleutels-aanpak iets voor u.

Lees verderRedactie PO Management
Kindgericht & toekomstbestendig veranderen
Kindgericht & toekomstbestendig veranderen

Veel scholen willen in hun onderwijs uitgaan van wetenschappelijke inzichten over ontwikkeling en leren. Ze willen de talenten van leerlingen en leraren optimaal tot bloei laten komen. Daarbij moeten oude structuren en gewoonten losgelaten worden en worden er nieuwe vaardigheden ontwikkeld. Maar hoe doe je dat zonder in één keer het roer om te gooien?

Dit artikel beschrijft 12 bewegingen die de goede kant op gaan. Hierdoor wordt duidelijk dat een gefaseerde groei richting gepersonaliseerd en kindgericht onderwijs mogelijk is. Daarmee wordt het pedagogisch ideaal bereikbaar voor veel scholen.

Lees verderMachiel Karels
Kindgericht onderwijs
Kindgericht onderwijs

Er is een massale beweging op gang gekomen richting gepersonaliseerd en meer kindgericht onderwijs. In lijn daarmee geeft de onderwijsinspectie in het nieuwe toetsingskader veel meer ruimte aan scholen om vanuit hun eigen visie te werken. Dit heeft ingrijpende gevolgen voor de kwaliteitszorg op scholen. Ook de manier waarop scholen zicht houden op de ontwikkeling van kinderen zal hierdoor grondig veranderen.

Lees verderMachiel Karels
Schoolleiders en leerkrachten maken het verschil
Schoolleiders en leerkrachten maken het verschil

Met het dreigende lerarentekort is goede scholing en begeleiding van beginnende én ervaren leraren van groot belang om de kwaliteit van het onderwijs op peil te houden.

Effectieve professionalisering leidt er bovendien toe dat leraren behouden blijven voor het onderwijs. Dat zeggen onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen. Wel moet effectieve scholing aan een aantal kenmerken voldoen.

Lees verderFrank Stienissen
We kunnen niet zonder tomtom
We kunnen niet zonder tomtom

Nadat een paar maanden geleden, twee keer vlak na elkaar, het navigatiesysteem uit mijn auto was gestolen, realiseerde ik me hoeveel steun zo’n systeem biedt tijdens het autorijden. Bijna niet meer voor te stellen hoe we het tot laat in de vorige eeuw analoog gedaan hebben: met de kaart op schoot of de weg vragen aan een voorbijganger.

Wat is precies de kracht van een navigatiesysteem? En kunnen we die kracht ook in het onderwijs benutten? Op welke manier kunnen we een navigatiesysteem gebruiken zodat het meerwaarde biedt voor ons werk in plaats van extra tijd en moeite?

Lees verderHerman Bijsterbosch

Partners

Inspirify
Leuker.nu
Bazalt
RPCZ
HCO
E-learning Wizard
Wakker Design
Lerarenacademie
Wildeboer Onderwijsadvies
Over
  • PO Management informeert directeuren en bestuurders in het primair onderwijs op praktische wijze over het werken aan schoolontwikkeling en professionalisering.
  • Het bookmagazine PO Management wordt in een oplage van 8.500 exemplaren in oktober en maart gratis verspreid op alle scholen in Nederland. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de partners van PO Management.
  • Op deze website publiceert PO Management regelmatig nieuwe artikelen en via e-mailnieuwbrieven worden de artikelen elke maand onder de aandacht gebracht van de scholen.
  • PO Management is een uitgave van uitgeverij Leuker.nu.
Nieuwsbrief

Wilt u alles weten over schoolontwikkeling en professionalisering in het primair onderwijs? Meld u dan direct aan voor de PO Management nieuwsbrief!