PO Management

Open menu
Thema's
Duurzaam en veilig digitaal onderwijs en leren
Duurzaam en veilig digitaal onderwijs en leren

Op school bereiden we kinderen voor op de toekomst. We leren ze lezen, schrijven en rekenen aangevuld met de nodige vakkennis. Daarnaast bereiden we leerlingen voor op de digitale toekomst: we leren ze veilig, effectief, kritisch en bewust gebruik te maken van de digitale toepassingen die op dit moment beschikbaar zijn. Daarom is digitale geletterdheid een van de vakgebieden in het ‘Curriculum voor de toekomst’.

Het ICT-fundament, beveiliging, sturing (governance) en privacy

Digitaal blijven groeien en verbeteren doe je voor de leerlingen van vandaag én morgen. Om dat goed te doen heb je een veilig en toekomstgericht technologisch fundament nodig. In dit artikel laten we zien hoe je daar (als schoolleider) de regie op pakt.

 

Lees verderProfessionalisering
Leergang Bestuurlijk leiderschap
Leergang Bestuurlijk leiderschap

Als een sprong in het diepe. Zo voelt het vaak als je als beginnend bestuurder je eerste stappen in het onderwijs zet. Spannend, een beetje eng ook wel. Maar vooral ontzettend leuk. In de leergang Bestuurlijk leiderschap in primair en voortgezet onderwijs leer je hoe je je als beginnend bestuurder ontpopt tot leider vol zelfvertrouwen.

Lees verderManagement
Spel & ontwikkelingsachterstanden
Spel & ontwikkelingsachterstanden

Door de coronabeperkingen is de motorische en sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen vertraagd.

Hoe lopen we die achterstand in? Met speeltoestellen van Yalp bijvoorbeeld. Dankzij de NPO-gelden zijn ze nu voor iedere school binnen handbereik.

Lees verderManagement
Leerlingenraden:
Leerlingenraden:

Lange tijd waren werkgevers huiverig om thuiswerken toe te staan. Tót corona kwam; toen was het ineens een zegen. Nu is een of meer dagen per week thuiswerken voor veel mensen de normaalste zaak van de wereld. Hoe zit dat in het onderwijs? Gaan kinderen straks drie dagen naar school en volgen ze twee dagen thuisonderwijs? We vroegen twee leerlingenraden hoe ze daar tegen aankijken.

"Mijn moeder is geen juf"

Lees verderOpinie
Zo zorg je voor gelijke kansen
Zo zorg je voor gelijke kansen

Ruim drie jaar geleden ging directeur Norine Meinster aan de slag bij obs Nelson Mandela. Opbrengstgericht werken in 4D (OGW 4D) was door de vorige intern begeleider al geïntroduceerd in de school. Ariette de Bruijn nam het OGW-stokje twee jaar geleden van haar over, onder begeleiding van de CED-Groep. De school behaalt indrukwekkende resultaten. Hoe bereiken ze die? Norine en Ariette vertellen over stevige pijlers, een bloeiende verbetercultuur en de route naar de beste kansen.

Van ambitie naar succes met opbrengstgericht werken

Lees verderKwaliteit
Kies de beste interventies voor jouw groep
Kies de beste interventies voor jouw groep

Als je kon kiezen uit twee interventies om de leerprestaties van je leerlingen te verbeteren, welke zou je dan kiezen: een goede interventie, of de aantoonbaar beste? Leren Zichtbaar Maken (LZM) helpt je de interventies te kiezen die het beste passen bij jouw groep.

Lees verderKwaliteit
Kindgesprekken op cbs De Boustien
Kindgesprekken op cbs De Boustien

Ons onderwijssysteem is er hoofdzakelijk op gericht kinderen te leren lezen, schrijven en rekenen. Voor andere aspecten van leren is minder aandacht. Zijn ze daarom minder belangrijk? Zeker niet, de ‘brede ontwikkeling’ doet ertoe. CBS de Boustien in het Friese De Westereen ontwikkelde daarom een systematiek voor kindgesprekken die deze brede ontwikkeling in kaart brengen.

Lees verderManagement
De PLG - Nog beter onderwijs vandaag - Dl. 2
De PLG - Nog beter onderwijs vandaag - Dl. 2

In de 21e eeuw zou het vanzelfsprekend moeten zijn dat leraren gekwalificeerd zijn om technologie op de meest effectieve wijze in te zetten: welke technologie zet je wanneer in en met welke didactiek? Onderzoek van Kennisnet (2017) laat echter zien dat er een groot verschil is tussen de ICT-ambitie van het bestuur en schoolleiders en de werkelijkheid van de leraar. Leraren verschillen sterk in het gebruik van ICT-toepassingen en in hun bekwaamheid op dit gebied. Herkenbaar?

De professionele leer- en werkgemeenschap (PLG)

Zo doe je dat en dit heb je nodig

Lees verderProfessionalisering

Partners

Inspirify
Leuker.nu
Bazalt
RPCZ
HCO
E-learning Wizard
Wakker Design
Lerarenacademie
Wildeboer Onderwijsadvies
Over
  • PO Management informeert directeuren en bestuurders in het primair onderwijs op praktische wijze over het werken aan schoolontwikkeling en professionalisering.
  • Het bookmagazine PO Management wordt in een oplage van 8.500 exemplaren in oktober en maart gratis verspreid op alle scholen in Nederland. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de partners van PO Management.
  • Op deze website publiceert PO Management regelmatig nieuwe artikelen en via e-mailnieuwbrieven worden de artikelen elke maand onder de aandacht gebracht van de scholen.
  • PO Management is een uitgave van uitgeverij Leuker.nu.
Nieuwsbrief

Wilt u alles weten over schoolontwikkeling en professionalisering in het primair onderwijs? Meld u dan direct aan voor de PO Management nieuwsbrief!