PO Management

Open menu
Thema's
Gebruik 'kennisrijke instructietaal'
Gebruik 'kennisrijke instructietaal'

Leerkrachten gebruiken (als het goed is) tijdens de les ‘schooltaal’ in plaats van ‘spreektaal’. Maar wat is het verschil en waarom is dit onderscheid relevant? In dit artikel duidt Theo Wildeboer het gebruik van ‘kennisrijke instructietaal’ en de betekenis ervan voor ‘dieper leren’.

Lees verderDidactiek
Hoe keer je negatieve groepsdynamiek?
Hoe keer je negatieve groepsdynamiek?

Iedere ervaren leerkracht treft weleens een onhandelbare klas. Zelfs al heb je de nodige kilometers op de teller en beschik je over ruime ervaring, soms krijg je de negatieve energie niet omgedraaid. Wat nu? Blik op oneindig en wachten tot het jaar voorbij is? Of – erger nog – jezelf ziek melden? Waarom zou je? Met de tools van Klasse(n)Kracht® verander ook jij de groepsdynamiek.

"Nieuwe uitgave van Klasse(n)Kracht verschenen."

Lees verderPedagogiek
Samenwerking in je schoolteam bevorderen
Samenwerking in je schoolteam bevorderen

De basis van elke succesvolle school is een team van toegewijde en competente professionals dat goed met elkaar samenwerkt. Maar effectief samenwerken is vaak lastiger dan gedacht. Een hecht team waarin het gezellig is, heeft vaak juist moeite om elkaar feedback te geven als dat nodig is. Hoe zorg je er nu voor dat er vanuit die basis van onderling vertrouwen ook constructief samengewerkt wordt?

Hoe bevorder je de samenwerking in je schoolteam?

Lees verderManagement
Mooi Inzichtelijk
Mooi Inzichtelijk

Wat begon als een tool om medewerkers in het onderwijs vitaal en gemotiveerd te houden, is in de loop der jaren uitgegroeid – of liever: uitgebouwd – tot een compleet HRD-systeem. In dit systeem kunnen onderwijsorganisaties hun eigen visie en koersplan tot uiting brengen in onder meer de gesprekkencycli en aanverwante HRM-instrumenten.

"Flexibiliteit vanuit eigen regie."

Lees verderManagement
Herstelopdracht inspectie in één jaar van tafel
Herstelopdracht inspectie in één jaar van tafel

Sbo Zonnesteen (Tilburg) kreeg eind 2022 een forse herstelopdracht van de Inspectie. Bij het hardwerkende team kwam dit hard aan. Ondanks de verslagenheid zette het team de schouders eronder en is men opbrengstgericht gaan werken. Een jaar na dato was de herstelopdracht van tafel. Adjunct-directeur Anneke Lindeman blikt terug op een intens jaar.

"Om iedereen mee te nemen in het opbrengstgerichtwerken in 4D, werd onder meer een vierdaagse masterclass georganiseerd voor de (adjunct-)directeuren en de kwaliteitscoördinatoren (lees: ib'ers) van Zonnesteen én twee andere sbo-scholen van Biezonderwijs."

Lees verderKwaliteit
Onboarding-mix van live en virtueel
Onboarding-mix van live en virtueel

Alles wat aandacht krijgt groeit. Daarom geef je aandacht aan je medewerkers. Zij zijn het goud van iedere onderwijs- en opvangorganisatie. Bij Kiem in Uden hebben ze dat goed begrepen. Nieuwe medewerkers krijgen er een warm welkom, zowel live als online, met onboarding via Civas Onderwijs & Kinderopvang.

Lees verderProfessionalisering
Samen sterk na een fusie
Samen sterk na een fusie

Om na een fusie van twee besturen met vijftien basisscholen weer als één team te kunnen functioneren, stapte schoolleider Tom van Esch met een groot aantal collega-directeuren het incompanytraject van AVS Academie in. Samen volgden ze de leergang Praktische Filosofie. Het bleek een gouden greep te zijn.

Leren & Verbinden tijdens incompanytrainingen AVS Academie.

Lees verderProfessionalisering
Gespreid leiderschap
Gespreid leiderschap

Wie zich als schoolleider wil herregistreren, kan kiezen uit een groot aantal opleidingen. Dit najaar (2024) komt daar nog een mogelijkheid bij: de opleiding Gespreid Leiderschap in een effectieve schoolorganisatie. Jasper Diele, zelf een groot pleitbezorger van gespreid leiderschap, is mede-ontwikkelaar van de opleiding.

"Bewezen effectief: De Gouden Cirkel van het onderwijs: Gespreid leiderschap in een effectieve schoolorganisatie."

Lees verderProfessionalisering

Partners

AVS
Blink
Civas Onderwijs & Kinderopvang
Inspirify
Leuker.nu
Maak je eigen onderwijsboek
Van Rooij Communicatie
Wakker Design
Wildeboer Onderwijsadvies
Wij Leren
Over
  • PO Management informeert directeuren en bestuurders in het primair onderwijs op praktische wijze over het werken aan schoolontwikkeling en professionalisering.
  • Het bookmagazine PO Management wordt in een oplage van 8.500 exemplaren in oktober en maart gratis verspreid op alle scholen in Nederland. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de partners van PO Management.
  • Op deze website publiceert PO Management regelmatig nieuwe artikelen en via e-mailnieuwbrieven worden de artikelen elke maand onder de aandacht gebracht van de scholen.
  • PO Management is een uitgave van uitgeverij Leuker.nu.
Nieuwsbrief

Wilt u alles weten over schoolontwikkeling en professionalisering in het primair onderwijs? Meld u dan direct aan voor de PO Management nieuwsbrief!