PO Management

Open menu
Thema's
Pedagogiek
Vluchtelingkinderen in de klas
Vluchtelingkinderen in de klas

Omdat een vluchtelingencrisis vaak lang duurt, is het belangrijk dat het onderwijs aan de kinderen goed geregeld is. Ook de Onderwijsraad beseft dat en stelt in een advies aan de regering dat vluchtelingen in de leerplichtige leeftijd recht hebben op onderwijs vanaf het moment dat ze in Nederland aankomen. Ook voor nietleerplichtige vluchtelingen is het onderwijs vaak van cruciaal belang als het gaat om integratie in de nieuwe samenleving. Maar eenvoudig is dat zeker niet, weet ook de Raad.

Hélène van Oudheusden beschrijft als direct betrokkene een aangrijpend verhaal over de ontberingen van deze kinderen. Ze geeft leerkrachten enkele tips om energiek nieuwkomers te ontvangen.

Lees verderRedactie PO Management
Jelly Bijlsma: Veilig en sociaal groepsklimaat
Jelly Bijlsma: Veilig en sociaal groepsklimaat

Hoe voer je de regie op een sociaal, veilig en krachtig klimaat in de klas en op school?

Jelly Bijlsma ontwikkelde middels jarenlange ervaring een aanpak, die ze graag deelt in haar boek Klasse(n)kracht: Met RESPECT voor de klas. In 7 stappen naar een veilig en sociaal groepsklimaat.

Het resultaat is een boek dat niet alleen interessant is voor leerkrachten, maar zeker ook voor ib’ers en schooldirecteuren. Een gesprek met deze bevlogen auteur.

Lees verderJelly Bijlsma
Margriet Sitskoorn: 'Train je hersenen'
Margriet Sitskoorn: 'Train je hersenen'

Lange tijd dachten we over een goed stel hersenen hetzelfde als over uiterlijke schoonheid: je krijgt het mee of niet. Wetenschappelijk onderzoek dwingt ons echter onze mening te nuanceren.

Margriet Sitskoorn, hoogleraar klinische neuropsychologie aan de Universiteit van Tilburg: ‘Ja, wat je in aanleg meekrijgt, is belangrijk. Maar je omgeving – en dus ook het onderwijs! – is eveneens heel belangrijk. Word je gestimuleerd je te ontwikkelen en train je jezelf gericht, dan kun je je op tal van gebieden verbeteren.’

Lees verderRedactie PO Management
Janke Dekker: Mijn lagereschooltijd was één groot feest.
Janke Dekker: Mijn lagereschooltijd was één groot feest.

Een leergierig meisje groeit op in een arme buurt. Arm, maar niet kansarm, want ze boft. Met haar grootouders. En met fantastische leerkrachten op de basisschool, op de middelbare school en later op de toneelacademie en kleinkunstacademie. Nog voor ze is afgestudeerd, straalt Janke Dekker op het podium van Carré, in de hoofdrol van Evita.

Lees verderRedactie PO Management
Speel je mee in Li La Land?
Speel je mee in Li La Land?

De wereld verkennen en ontdekken op een speelse manier en met een onderzoekende houding. Dat is het basisprincipe achter het gloednieuwe activiteitenboek Speel je mee in Li La Land?, bedoeld voor kinderen van 3 tot 8 jaar. Irma Smegen en Marleen Vente bundelden hun kennis en creativiteit voor dit fantasievolle avontuur, ondersteund door een bevlogen groep van leerkrachten, directies, wetenschappers en de beste poppenmaker van Nederland. 

Lees verderRedactie PO Management
Marrit Steenbergen koppelt talent aan discipline
Marrit Steenbergen koppelt talent aan discipline

Nederland is een land van topzwemmers en vooral:topzwemsters. Denk aan Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk en Inge Dekker. Schrijf daar maar vast in potlood de naam van Marrit Steenbergen bij, want de ster van deze Friezin rijst snel.

Marrit Steenbergen: "We gaan naar de TAN, de Talentenacademie Noord, bij het OSG Sevenwolden in Heerenveen. Daar zitten we bij elkaar in een apart klaslokaal. We bestuderen de stof en maken ons huiswerk. Eén keer per week komt van elk vak een leraar langs die we vragen kunnen stellen."

Lees verderRedactie PO Management
Kleuters willen ook denken!
Kleuters willen ook denken!

Anders kijken naar dezelfde lessen

Als je kleuters die ´een beetje meer in hun mars hebben´ uitdagen wilt, zonder dat je daar heel veel verschillende aanvullende materialen voor moet inzetten, helpt het om eens met een andere blik naar je bestaande materialen en methoden te kijken. Door bij elke les die je geen net een beetje meer van de denkvaardigheid van je leerlingen te vragen kun je al veel bereiken.

Dit artikel beschrijft hoe je dit in de praktijk kunt aanpakken.

Lees verderEleonoor van Gerven
School in tijden van echtscheiding
School in tijden van echtscheiding

Tegenwoordig strandt één op de drie huwelijken. Grote kans dus dat iedere klas meerdere leerlingen van gescheiden ouders telt. Voor echtscheiding is er echter, in tegenstelling tot bijvoorbeeld voor pesten, geen verplicht schoolprotocol. Terwijl juist de school, en specifiek de leerkracht, in turbulente tijden een stabiele rol kan vervullen. 

Angelique van der Pluijm, medeauteur van het boek School en echtscheiding, alledaagse begeleiding binnen een schoolbreed beleid, geeft tips.

Lees verderRedactie PO Management

Partners

Inspirify
Leuker.nu
Bazalt
RPCZ
HCO
E-learning Wizard
Wakker Design
Lerarenacademie
Wildeboer Onderwijsadvies
Over
  • PO Management informeert directeuren en bestuurders in het primair onderwijs op praktische wijze over het werken aan schoolontwikkeling en professionalisering.
  • Het bookmagazine PO Management wordt in een oplage van 8.500 exemplaren in oktober en maart gratis verspreid op alle scholen in Nederland. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de partners van PO Management.
  • Op deze website publiceert PO Management regelmatig nieuwe artikelen en via e-mailnieuwbrieven worden de artikelen elke maand onder de aandacht gebracht van de scholen.
  • PO Management is een uitgave van uitgeverij Leuker.nu.
Nieuwsbrief

Wilt u alles weten over schoolontwikkeling en professionalisering in het primair onderwijs? Meld u dan direct aan voor de PO Management nieuwsbrief!