PO Management

Open menu
Thema's
Professionalisering
Juf Bianca over werken in een kleuterwereld
Juf Bianca over werken in een kleuterwereld

Bianca Antonissen werkte jarenlang in het onderwijs, voornamelijk als kleuterjuf. Ze staat beter bekend als Juf Bianca, en richtte een online platform voor kleuterleerkrachten op, vol met blogs en ervaringen die worden uitgewisseld.

Onlangs kwam haar boek Werken in een kleuterwereld uit. Wat een schooldirecteur moet weten van goed onderwijs aan kleuters? Juf Bianca: 'Kleuters leren op een andere manier dan leerlingen in de groepen 3 t/m 8. Geef spel de ruimte en vertrouw op je kleuterleerkrachten. Zij weten waar goed onderwijs voor kleuters aan moet voldoen!’

Lees verderRedactie PO Management
Professionele cultuur in ontwikkeling
Professionele cultuur in ontwikkeling

Tachtig jaar onderwijservaring, geschraagd door theoretische onderbouwing. Het boek Professionele cultuur in ontwikkeling van Gerard van den Hoven en Spier ten Doesschate is een zorgvuldig samengesteld document waarmee iedere schoolleider zijn voordeel kan doen.

"Een goede schoolleider spreekt zijn teamleden aan op hun professionele kwaliteiten, aldus Van den Hoven. “Niet op wie ze zijn, maar op wat ze kunnen. In professionele organisaties gebeurt dat volop, in ambtelijke organisaties niet of nauwelijks. Het leidt immers vaak tot ongemakkelijke gesprekken, die veel mensen liever uit de weg gaan. Wij ervaarden dat er, door je uit te spreken en door hulp te vragen maar ook aan te bieden, een open sfeer ontstond. In de taal van nu zouden we zeggen: het versterkte de professionele cultuur van de organisatie.”

 

Lees verderRedactie PO Management
Lerarenprofessionalisering
Lerarenprofessionalisering

Lerarenprofessionalisering: iedereen is het erover eens dat het belangrijk is, maar hoe en wanneer doe je dat dan? Dat is vaak lastig in de drukke schoolpraktijk van alledag. Steeds meer scholen kiezen daarom voor een mix van bijeenkomsten en e-learning. E-learning Wizard biedt scholen een stappenplan aan voor het opzetten van een professionele leergemeenschap om teamleren te implementeren.

Esther van Wageningen (De Windwijzer) over lerarenprofessionalisering: 'Het moet gaan om dat wat je wilt leren en dat wat je wilt weten om jezelf verder te ontwikkelen.

Lees verderRedactie PO Management
De brug tussen onderwijs en ICT
De brug tussen onderwijs en ICT

De maatschappij en daarmee ook het onderwijs digitaliseert: hoe zorg je dat je als schoolteam niet achterblijft? O21 geeft advies vanuit een onderwijsachtergrond én heeft veel kennis van ICT. Dit resulteert in producten en diensten rondom digitalisering en alles wat met toekomstgericht onderwijs en de rol die ICT daarbij speelt te maken heeft.

Dit jaar startte O21 met een nieuwe opleiding: toekomstgericht onderwijs voor schoolleiders.

Lees verderRedactie PO Management
'Schaf de teamvergadering af'
'Schaf de teamvergadering af'

Twee ex-APS’ers (APS is een voormalige landelijke onderwijsbegeleidingsdienst) met een passie voor schoolontwikkeling schreven hun ervaringen op. Hun boek Professionele cultuur in ontwikkeling is nét verschenen en houdt het onderwijsveld een spiegel voor.

Lees verderRedactie PO Management
Samenwerken? Natuurlijk, maar HOE?
Samenwerken? Natuurlijk, maar HOE?

Veel scholen lijken in hun functioneren nu soms nog te veel op volkstuintjes. Je hebt een gezamenlijk complex, waarin ieder zijn eigen tuintje heeft waar hij verantwoordelijk voor is. Iedereen bepaalt zelf wat er gekweekt wordt en hoe hij dat doet.

Maar de oogst blijkt veel hoger te zijn als je de krachten echt bundelt!

Lees verderRedactie PO Management
Leraren op bezoek in Lesbos
Leraren op bezoek in Lesbos

‘Wat komen jullie hier doen?’ hoor ik zachtjes achter me. ‘We zijn leraren uit Nederland en wij geven les aan kinderen uit Syrië, zoals jij’ zeg ik tegen een prachtig meisje. ‘Ik kom niet uit Syrië, ik ben Irakees, ik ben 11 jaar en ik wil ook naar school’ klinkt het helder terwijl ze een staart maakt van haar lange haren.

Dit was onze eerste ontmoeting met Douha op Lesbos. Eind september bezochten we dit Griekse eiland met een groep leraren uit het po en vo. Lesbos heeft in 2015/2016 meer dan 700.000 vluchtelingen ontvangen op hun weg door Europa. Het doel van de studiereis was om kennis en ervaring op te doen over de ervaringen van vluchtelingkinderen en over de opzet van vluchtelingonderwijs in Griekenland. Dit ondersteunt leraren in hun dagelijkse lespraktijk voor nieuwkomers in Nederland. 

Lees verderHélène van Oudheusden
Faciliteer leren met een optimale blend
Faciliteer leren met een optimale blend

In het onderwijs faciliteren steeds meer scholen en besturen het leren van leerkrachten met een mix van bijeenkomsten en e-learning. Dit biedt een aantal didactische en organisatorische voordelen. Bijkomend voordeel is dat met een schoolabonnement op een e-learningacademie op een voordelige manier een groot aanbod van cursussen beschikbaar is. Leerkrachten kunnen dan op elk gewenst moment zelf een passende keuze maken uit het aanbod.

In deze advertorial wordt de Leidraad structurele onderwijsverbetering besproken.

Lees verderKlaas Bellinga

Partners

Inspirify
Leuker.nu
Bazalt
RPCZ
HCO
E-learning Wizard
Wakker Design
Lerarenacademie
Wildeboer Onderwijsadvies
Over
  • PO Management informeert directeuren en bestuurders in het primair onderwijs op praktische wijze over het werken aan schoolontwikkeling en professionalisering.
  • Het bookmagazine PO Management wordt in een oplage van 8.500 exemplaren in oktober en maart gratis verspreid op alle scholen in Nederland. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de partners van PO Management.
  • Op deze website publiceert PO Management regelmatig nieuwe artikelen en via e-mailnieuwbrieven worden de artikelen elke maand onder de aandacht gebracht van de scholen.
  • PO Management is een uitgave van uitgeverij Leuker.nu.
Nieuwsbrief

Wilt u alles weten over schoolontwikkeling en professionalisering in het primair onderwijs? Meld u dan direct aan voor de PO Management nieuwsbrief!