PO Management

Open menu
Thema's
Reflectie op vijf lerende gewoonten
Reflectie op vijf lerende gewoonten

Dit is de bijlage bij het artikel De schoolleider als architect van een leeromgeving voor leraren van Machiel Karels en Gerard Bel van Wij-Leren.nl in PO Management nummer 17, november 2021.

Met deze vragenlijst kun je reflecteren op je persoonlijke vijf lerende gewoonten.

Lees verderProfessionalisering
Kunstmatige intelligentie voor passende leerroute
Kunstmatige intelligentie voor passende leerroute

Al kom je nog zo aan individuele leerbehoeften tegemoet, uitleg is minder effectief wanneer onduidelijk is waarom een kind iets niet snapt. Met kunstmatige intelligentie kun je elke leerling op maat uitdagen, zien wat er misgaat en dan de juiste vervolgstap aanbieden, zegt Charles Wood van platform Century Tech, spreker op het online schoolleiderscongres van de AVS op 21 april 2021.

 

Dit artikel is een doorplaatsing uit Kader Primair, het vakblad voor leidinggevenden in het funderend onderwijs van de Algemene Vereniging Schoolleiders.

Lees verderOnderwijs & ICT
Het Rijnlandse model
Het Rijnlandse model

Stichting Kerobei kiest voor vertrouwen, verbinding en vakmanschap. 

Als twee stichtingen fuseren dringt zich de vraag op: welk besturingsmodel gaan we hanteren? Boeie? Zeker! Bij Stichting Kerobei zweren ze bij het Rijnlandse model. ‘Leerkrachten halen meer voldoening uit hun werk en kinderen nemen meer verantwoordelijkheid voor hun eigen ontwikkeling.’

Kijk ook eens op www.Kerobei.nl 

Heeft jullie school of bestuur ook een mooie casus die andere schoolleiders of besturen kan inspireren? Stuur dan een mail met uitleg waarom we jullie verhaal zouden moeten plaatsen naar info@pomanagement.nl.

Lees verderManagement
Creatief tijd creëren
Creatief tijd creëren

Hoe maken we tijd om cognitieve, sociale en executieve leerachterstanden weg te werken?

Na wekenlang digitaal thuisonderwijs, in een virtuele klas, met een virtuele leerkracht, zijn de scholen dit voorjaar gelukkig weer open! Scholen staan nu voor de grote opgave om alle leerachterstanden zo snel mogelijk weg te werken. Daarvoor is extra tijd en extra geld nodig. Maar ook creatieve ideeën om dit op een efficiënte en effectieve manier te realiseren. Talentenmiddagen bieden scholen mogelijk een direct inzetbare oplossing.

Lees verderDidactiek
Een samenhangend plan
Een samenhangend plan

Er is momenteel volop dynamiek in het onderwijs. Scholensluitingen, leerachterstanden, geld in het kader van het Nationaal Programma Onderwijs en de subsidieregeling ‘Schoolkracht’. Genoeg redenen om als schoolteam een pas op de plaats te maken en te reflecteren op de huidige dynamiek.

Een dergelijke reflectie resulteert in vier hoofdvragen:

  1. De twee perioden van scholensluiting en afstandsonderwijs. Welke inzichten hebben die ons opgeleverd?
  2. De discussie over ‘leerachterstand’ en mogelijke opgelopen vertraging. Welke positie nemen we daarbij in als schoolteam?
  3. Het Nationaal Programma Onderwijs waarmee 8,5 miljard euro naar de scholen toe komt. Hoe kijken we aan tegen de vraag om reparatie versus innovatie?
  4. De subsidieregeling ‘Schoolkracht’ waarvoor 4.700 scholen een plan hebben opgesteld en waarvan 95% is uitgeloot. Hoe gaan we dit plan alsnog uitvoeren in de huidige situatie?

In dit artikel bespreken we deze aanleidingen en brengen we ze met elkaar in verband middels een richtinggevend kader en een reflectie-instrument.

Lees verderManagement
'Leren anders organiseren' wint terrein
'Leren anders organiseren' wint terrein

Passend onderwijs, meer werkplezier.

Het Nederlandse basisonderwijs kraakt in zijn voegen. Steeds meer leerkrachten, schoolleiders en bestuurders voelen dat het anders kan en moet. Maar hoe dan? Door het leren anders te organiseren. Dan wordt het onderwijs echt passend en wordt lesgeven weer een heerlijk vak.

Lees verderManagement
Filosoferen? Dat kan én doet iedereen!
Filosoferen? Dat kan én doet iedereen!

Leren filosoferen dient vele doelen in het basisonderwijs.

Kinderen zijn niet alleen op school voor taal, rekenen, geschiedenis en aardrijkskunde. Het onderwijs wil ook dat zij zich ontwikkelen tot sociale en verantwoordelijke burgers, die, zeker in deze tijd, goed nadenken over wat ze weten, denken, vinden en doen. Filosofie is bij uitstek geschikt om aan die ontwikkeling bij te dragen en zou als vak een plek verdienen in het curriculum.

Een interview met Fabien van der Ham van Filosovaardig.

Lees verderPedagogiek
Voorkennis bevordert beter leren
Voorkennis bevordert beter leren

'De meest invloedrijke factor voor leren is dat wat de lerende al weet. (Ausubel, 1968)

Manuel (11 jaar) bezoekt in de zomervakantie met zijn vader, moeder en zusje Amsterdam. Geweldig is het. Ze gaan met de trein vanuit Assen en stappen uit op het Centraal Station. Wat zijn daar veel mensen! Ze maken een rondvaart door de grachten en bezoeken ook het Rembrandthuis. Manuel heeft zich er al dagen op verheugd.

Halverwege het schooljaar krijgen de leerlingen uit groep 7 een tekst te lezen over beroemde schilders. Wanneer Manuel de tekst onder ogen krijgt, denkt hij direct weer aan die fantastische dag in Amsterdam. Zou de tekst ook over Rembrandt gaan? En zijn verf? En hoe hij met licht en donker werkte? Manuel begint met lezen. Veel andere leerlingen uit zijn groep zijn direct begonnen met het lezen van de tekst en hebben niet zoals hij en een paar anderen nagedacht over schilders.

Na afloop blijkt dat Manuel en een paar andere leerlingen die al wat wisten over schilders de vragen bij de tekst veel beter beantwoord hebben. Ook merkt de leerkracht dat Manuel bij het navertellen van de tekst een gedetailleerdere beschrijving kan geven van enkele beroemde schilderijen. Al met al heeft Manuel de tekst effectiever verwerkt, omdat hij over voorkennis beschikte en deze voorkennis ook bewust activeerde.

In dit artikel vertelt Theo Wildeboer over het activeren van voorkennis en hoe leerkrachten dit kunnen inzetten in de les.

Lees verderDidactiek

Partners

Inspirify
Leuker.nu
Bazalt
RPCZ
HCO
E-learning Wizard
Wakker Design
Lerarenacademie
Wildeboer Onderwijsadvies
Over
  • PO Management informeert directeuren en bestuurders in het primair onderwijs op praktische wijze over het werken aan schoolontwikkeling en professionalisering.
  • Het bookmagazine PO Management wordt in een oplage van 8.500 exemplaren in oktober en maart gratis verspreid op alle scholen in Nederland. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de partners van PO Management.
  • Op deze website publiceert PO Management regelmatig nieuwe artikelen en via e-mailnieuwbrieven worden de artikelen elke maand onder de aandacht gebracht van de scholen.
  • PO Management is een uitgave van uitgeverij Leuker.nu.
Nieuwsbrief

Wilt u alles weten over schoolontwikkeling en professionalisering in het primair onderwijs? Meld u dan direct aan voor de PO Management nieuwsbrief!