Vakleerkracht zet school in beweging
Vakleerkracht zet school in beweging

Goed bewegingsonderwijs voor alle kinderen. Werkdrukverlaging voor de groepsleerkracht. Meer tijd voor scholing of begeleiding. De oplossing voor het lerarentekort. Utopie of werkelijkheid? Arjan Baak, interim-bestuurder en bewegingsdocent, startte zes jaar geleden met In Opbouw, een detacheerder van vakdocenten bewegingsonderwijs voor het primair onderwijs. ‘De mogelijkheden zijn echt legio.’

Lees verderManagement
Werkdrukgeld naar extra handen
Werkdrukgeld naar extra handen

De werkdrukgelden in het primair onderwijs gaan vooral naar extra (vak)leerkrachten en onderwijsassistenten. Schoolleiders zijn tevreden over het akkoord, al zien velen het als een druppel op de gloeiende plaat. Het kabinet stelt daarom vanaf komend schooljaar al extra middelen beschikbaar.

Ruim een jaar geleden hebben de onderwijsvakbonden, waaronder de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS), met de PO-Raad en het kabinet een werkdrukakkoord afgesloten. Hierin is afgesproken dat scholen structureel 237 miljoen euro per jaar krijgen; vanaf schooljaar 2021/2022 loopt dit bedrag op tot 430 miljoen. Onlangs maakte minister Slob bekend dat vanaf volgend schooljaar al 333 miljoen euro beschikbaar komt. Het bedrag per leerling stijgt hierdoor van € 155,55 naar € 220,08.

Lees verderManagement
Verbeterde meldcode kindermishandeling
Verbeterde meldcode kindermishandeling

Ieder basisschoolbestuur kent de meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling. Sinds begin dit jaar (2019) is deze meldcode verbeterd. Er staat nu onder meer duidelijker omschreven in welke situaties het nodig is dat professionals hun vermoedens van kindermishandeling melden bij Veilig Thuis.

De Wet verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling is sinds 2013 van kracht. In september 2018 kregen allescholen en schoolbesturen vanuit de overheid een brief dat per 1 januari 2019 het Besluit verplichte meldcode zou veranderen. Het is vanaf die datum een professionele norm om een melding te doen bij Veilig Thuis als er vermoedens zijn van ernstig huiselijk geweld of ernstige kindermishandeling, door professionals vertaald in vermoedens van acute en structurele onveiligheid. Om te bepalen of daar sprake van is, gebruiken professionals een afwegingskader in de meldcode.

Lees verderProfessionalisering
Carol Dweck over mindset
Carol Dweck over mindset

Bijna iedereen in de onderwijswereld kent de mindsettheorie van psychologe dr. Carol Dweck. Ze reist zelden naar het buitenland om live te spreken over haar gedachtegoed. Maar op 4 september 2019 is het zover! Grijp je kans, want dan geeft Dweck in Nieuwegein een inspirerende lezing over de impact van je mindset op onder meer leergedrag.

Ben je ervan overtuigd dat je intelligentie vaststaat of geloof je dat je hersenen zich voortdurend kunnen ontwikkelen en veranderen? Het draait allemaal om de mindset die je hebt: hoe denk je zelf over je eigen kunnen?

De mindsettheorie van Carol Dweck verklaart de invloed van de overtuigingen die we hebben op ons leren, op onze talenten en onze intelligentie.

Lees verderPedagogiek
Anna Bosman over de meester met de bal
Anna Bosman over de meester met de bal

Eén methode, een groepsgewijze en directe instructie, iedere dag 20 minuten oefenen en het gebruik van een bal leveren verrassende resultaten op. Met rekenen wel te verstaan. Zo goed zelfs dat de methode verplichte kost is voor studenten aan de Radboud Universiteit, de eerste volledig academische pabo van Nederland.

Professor dr. Anna Bosman: ‘Basisvaardigheden moeten volledig geautomatiseerd zijn, anders raakt het werkgeheugen gemakkelijk overbelast bij moeilijkere vraagstukken. Met deze aanpak kun je in zes weken anderhalf jaar rekenstof inhalen.

Lees verderRekenen
INNOVO over de vitale medewerker
INNOVO over de vitale medewerker

INNOVO in het Zuid-Limburgse Heerlen heeft als een van de eerste schoolbesturen in Nederland een eigen academie. Online wel te verstaan. Het afgelopen jaar heeft een kleine honderd ‘flexforcedocenten’ hiervan gebruik kunnen maken. Hun enthousiasme en positieve feedback hebben het bestuur doen besluiten om de academie open te stellen voor de overige 900 medewerkers. ‘Met de academie hebben we onze kernwaarden veel beter geëtaleerd.’

Lees verderProfessionalisering
NOT 2019
NOT 2019

Vijf vernieuwde segmenten, een avondopening op woensdag, een schoolplein als entree en veel nieuwe activiteiten en dat alles onder het thema ‘Voor beter onderwijs’. De NOT 2019, die van dinsdag 22 tot en met zaterdag 26 januari wordt gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht, belooft ook deze editie weer het grootste event voor onderwijzend Nederland te worden.

Lees verderProfessionalisering
Juf Bianca over werken in een kleuterwereld
Juf Bianca over werken in een kleuterwereld

Bianca Antonissen werkte jarenlang in het onderwijs, voornamelijk als kleuterjuf. Ze staat beter bekend als Juf Bianca, en richtte een online platform voor kleuterleerkrachten op, vol met blogs en ervaringen die worden uitgewisseld.

Onlangs kwam haar boek Werken in een kleuterwereld uit. Wat een schooldirecteur moet weten van goed onderwijs aan kleuters? Juf Bianca: 'Kleuters leren op een andere manier dan leerlingen in de groepen 3 t/m 8. Geef spel de ruimte en vertrouw op je kleuterleerkrachten. Zij weten waar goed onderwijs voor kleuters aan moet voldoen!’

Lees verderProfessionalisering

Partners

Stienissen Media
Inspirify
Leuker.nu
Bazalt
RPCZ
HCO
E-learning Wizard
Wakker Design
Lerarenacademie
Wildeboer Onderwijsadvies
Over
  • PO Management informeert directeuren en bestuurders in het primair onderwijs op praktische wijze over het werken aan schoolontwikkeling en professionalisering.
  • Het bookmagazine PO Management wordt in een oplage van 8.500 exemplaren in oktober en maart gratis verspreid op alle scholen in Nederland. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de partners van PO Management.
  • Op deze website publiceert PO Management regelmatig nieuwe artikelen en via e-mailnieuwbrieven worden de artikelen elke maand onder de aandacht gebracht van de scholen.
  • PO Management is een uitgave van uitgeverij Leuker.nu.
Nieuwsbrief

Wilt u alles weten over schoolontwikkeling en professionalisering in het primair onderwijs? Meld u dan direct aan voor de PO Management nieuwsbrief!