Nieuw toezicht: Wat kunt u verwachten?
Nieuw toezicht: Wat kunt u verwachten?

Vanaf 1 augustus 2017 is het nieuwe onderzoekskader van de inspectie van kracht. Daarin ligt de nadruk op het eigenaarschap van besturen en scholen wat betreft de onderwijskwaliteit. De manier van toezicht houden gaat om die reden fors op de schop. Maar ook de inhoudelijke beoordeling van de kwaliteit van het onderwijs verandert.

In het gepubliceerde onderzoekskader staat op hoofdlijnen beschreven wat de eisen zijn die de inspectie aan u gaat stellen.

Lees verderKwaliteit
Mindfulness brengt klas rust en concentratie
Mindfulness brengt klas rust en concentratie

Hoe zorg je ervoor dat kinderen alle prikkels op school en daarbuiten goed verwerken en minder last hebben van spanning? Irma Smegen schreef er een boek over: Spelen in Stilte. 

Een praktisch handboek waarin ze uitlegt hoe je met mindfulness spelenderwijs kinderen leert zich te ontspannen en zich te concentreren, zodat ze meer in balans blijven.

Lees verderPedagogiek
COG Drenthe gaat administratiedruk te lijf
COG Drenthe gaat administratiedruk te lijf

Veel leerkrachten vinden hun vak fantastisch. Maar het beroep is er in de loop der jaren niet leuker op geworden. Sterker nog: velen lopen op hun tandvlees. De reden: de enorme hoeveelheid administratie.

COG Drenthe gaf drie basisscholen de ruimte te onderzoeken of het niet anders kan en ontwikkelde DNA: De Nieuwe Aanpak.

Lees verderManagement
Professor Jelle Jolles
Professor Jelle Jolles

Het Tienerbrein

‘Alles wat u wilde weten over het tienerbrein, maar niet durfde te vragen.’ Dat zou de subtitel kunnen zijn van Jelle Jolles’ nieuwste boek Het Tienerbrein. Je zou het ook een bijbel van het opgroeiende kind kunnen noemen. Een boek dat meer inzicht geeft in het vaak wispelturige en ondoordachte gedrag van tieners.

Lees verderPedagogiek
Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer
Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer

December vorig jaar verscheen de kinderrechtenmonitor 2016. Een deel van dit lijvige verslag is gewijd aan onderwijs. PO Management las het met aandacht en legde kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer een aantal stellingen voor.

Lees verderOpinie
Basisschool El Habib
Basisschool El Habib

Het gebouw, de website: ze zijn verouderd en hard aan vervanging toe. Maar laat je niet misleiden door de eerste indruk. Islamitische basisschool El Habib is een juweel van een basisschool, die niet voor niets in 2013 van het Ministerie van OCW het predicaat ‘Excellente School’ ontving. Ib’er Sahure Seymen-Durmaz is bescheiden. ‘Het succes is voor een deel te danken aan de ouders.’

Lees verderManagement
Kindgericht onderwijs
Kindgericht onderwijs

Er is een luide roep om kindgericht en gepersonaliseerd onderwijs. Maar wat doe je als het huidige systeem daar nog niet op ingericht is? Hoe geef je een transitie naar kindgericht onderwijs vorm? Wat voor ontwikkelproces is daarvoor nodig?

Dit artikel beschrijft enerzijds een lerend proces van verandering. Daarnaast geeft het inzicht in fasering en varianten van gepersonaliseerd en kindgericht onderwijs.

Lees verderKwaliteit
Niet wit of zwart
Niet wit of zwart

In Nederland zijn de begrippen ‘witte school’ en ‘zwarte school’ eigenlijk normaal. Onbegrijpelijk voor UvA-wetenschapper Hülya Kosar Altinyelken (45). ‘Ik vind segregatie een tijdbom.’

Lees verderOpinie

Partners

Stienissen Media
Inspirify
Leuker.nu
Bazalt
RPCZ
HCO
E-learning Wizard
Wakker Design
Cadenza Highschool
Wildeboer Onderwijsadvies
Over
  • PO Management informeert directeuren en bestuurders in het primair onderwijs op praktische wijze over het werken aan schoolontwikkeling en professionalisering.
  • Het bookmagazine PO Management wordt in een oplage van 8.500 exemplaren in oktober en maart gratis verspreid op alle scholen in Nederland. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de partners van PO Management.
  • Op deze website publiceert PO Management regelmatig nieuwe artikelen en via e-mailnieuwbrieven worden de artikelen elke maand onder de aandacht gebracht van de scholen.
  • PO Management is een uitgave van uitgeverij Leuker.nu.
Nieuwsbrief

Wilt u alles weten over schoolontwikkeling en professionalisering in het primair onderwijs? Meld u dan direct aan voor de PO Management nieuwsbrief!