PO Management

Open menu
Thema's
Column header

De estafette van het leiderschap

Samen met mijn vrouw voed ik twee prachtige kinderen op. Laatst bracht ik ze naar school en zag ik ze enthousiast de school in rennen. Toen schoot me iets te binnen wat mij niet meer losliet: ‘Misschien zitten hier op school wel de toekomstige leiders van het land of de directeuren die onze ondernemingen gaan leiden over een paar jaar.’ Deze intrigerende gedachte heeft mij een aantal weken bezig gehouden.

In Nederland hebben we het volop over ‘duurzaam ondernemen’ en ‘global change’. We raken er steeds meer van overtuigd dat we de planeet moeten redden en de economie moeten veranderen. Alles moet sneller, beter en efficiënter. Groeien is het toverwoord en we geven elk product een keurmerk. Goede dingen en ik ben er een voorstander van! Het is belangrijk dat we een verschil maken in de wereld. Maar aan wat voor generatie dragen wij het over?

Een nieuwe generatie leiders

Als we duurzaamheid zo belangrijk vinden zullen we ook moeten investeren in de volgende generatie leiders: de kinderen en jongeren van nu. En daarmee kun je volgens mij niet vroeg genoeg beginnen. Gewoon thuis als ouders, maar ook in de klas op de basisschool. Als leiderschapstrainer, coach en auteur richt ik me doorgaans tot volwassenen. Maar het nadenken over de volgende generatie leiders heeft mij ertoe gezet om een uniek kinderboek te schrijven over leiderschap ‘Het avontuur van de olifanten’.

Het stokje doorgeven

Ik zal het uitleggen: Het is mij ooit verteld dat wanneer een groep atleten traint voor een 4 x 100 m estafette wedstrijd zij de meeste tijd besteden aan het oefenen van de overdracht van het stokje. Daar ligt namelijk de grootste kans dat het fout gaat. Want als het stokje valt word je onmiddellijk gediskwalificeerd. Wat kunnen wij daarvan leren als directeur of leerkracht van een school?

Laten wij ervoor zorgen dat het stokje niet valt als we het overdragen aan de volgende generatie. Dat kunnen we doen door tijd te investeren in het trainen, bemoedigen en opbouwen van de volgende generatie leiders. Laten we daar vandaag nog mee beginnen! Dan zijn we pas echt duurzaam bezig. Kinderen en jongeren zijn nu eenmaal de toekomst en in de toekomst moet je investeren. Maar hoe kun je dat op praktische wijze doen?

Investeer in leiderschap

Kinderen en jongeren brengen veel tijd op school door. Dus dat is een goede plek om te starten met het trainen van onze toekomstige leiders. Leiderschapstraining dus, niet alleen voor de leerlingen, maar ook voor hun leerkrachten. Want zij hebben een belangrijke voorbeeldfunctie voor deze nieuwe generatie. Door leerkrachten te coachen in persoonlijk leiderschap kunnen ze vervolgens de leerlingen ondersteunen in de ontwikkeling van hun leiderschapskwaliteiten. Als school is het belangrijk om hierin te investeren. Scholen kunnen trainers uitnodigen om les te geven over leiderschap en persoonlijke ontwikkeling, voor leraren en voor kinderen. Ouderbetrokkenheid speelt daarin een belangrijke rol.

Denk eens na over welke rol jouw school nu speelt in de ontwikkeling van onze toekomstige leiders. Past het in de visie van de school om kinderen te ontwikkelen op het gebied van leiderschap? En kun je dat meteen uitwerken in de praktijk? Wat een geweldig voorrecht hebben wij toch om te kunnen investeren in de volgende generatie leiders. Ben jij klaar voor echte duurzaamheid?

 Samen kunnen we er voor zorgen dat het stokje niet valt in de race en tijdens de overdracht! Wees bereid om iets van waarde achter te laten in de volgende generatie zodat zij verantwoord verder kunnen groeien in leiderschap. Samen kunnen we zeker gaan voor goud.

Het avontuur van de olifanten

Robbert Gorissen is auteur van het boek ‘Het avontuur van de olifanten’ over persoonlijke ontwikkeling en leiderschap. Olifantje beleeft samen met zijn familie en vrienden avonturen. Een verhuizing, een talentenjacht, ruzie en nog veel meer. Hij gaat de uitdaging aan om te ontwikkelen en te groeien. In dit boek komen zes verschillende aspecten van ontwikkeling en leiderschap aan de orde. Het boek is speciaal geschreven voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Het gaat over jezelf durven zijn, dromen, samenwerken, talenten, leiderschap en groeien! Deze aspecten komen terug in het verhaal. Na elk hoofdstuk kun je praktisch aan de slag met vragen en opdrachten. Kinderen leren zich hierdoor spelenderwijs te ontwikkelen. Volwassenen kunnen de kinderen begeleiden door middel van de extra informatie na elk hoofdstuk. Meer informatie over het boek is te vinden op www.waaromleiderschap.nl/kinderboek

Deze column is geschreven door
Profiel
Robbert Gorissen, Waarom Leiderschap

Al van jongs af aan is Robbert geboeid door leiderschap: teams leiden, jongeren trainen en leiders coachen. Na zijn leiderschapsstudie in Sydney, Australië, is leiderschap eigenlijk vanzelf zijn beroep geworden. Teams van 50, 100 of 250 man leidinggeven is hem niet vreemd. Hij coacht en traint individuele leiders en organisaties zodat ze hun beste bijdrage kunnen leveren. Ook werkt hij graag met jongeren om ze tot leiders te laten uitgroeien. Wat hij belangrijk vindt: slim werken, samen innovatief zijn en successen vieren!

Waarom Leiderschap

Waarom Leiderschap is een platform over leiderschap en begeleidt individuen, teams en organisaties in hun groei. Met als missie: ‘Meer gezonde leiders maakt een sterkere samenleving.’

Training

Waarom Leiderschap verzorgt trainingen op scholen bij het boek. Voor meer informatie, stuur een mail naar coach@waaromleiderschap.nl

Partners

AVS
Blink
Civas Onderwijs & Kinderopvang
Inspirify
Leuker.nu
Maak je eigen onderwijsboek
Van Rooij Communicatie
Wakker Design
Wildeboer Onderwijsadvies
Wij Leren
Over
  • PO Management informeert directeuren en bestuurders in het primair onderwijs op praktische wijze over het werken aan schoolontwikkeling en professionalisering.
  • Het bookmagazine PO Management wordt in een oplage van 8.500 exemplaren in oktober en maart gratis verspreid op alle scholen in Nederland. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de partners van PO Management.
  • Op deze website publiceert PO Management regelmatig nieuwe artikelen en via e-mailnieuwbrieven worden de artikelen elke maand onder de aandacht gebracht van de scholen.
  • PO Management is een uitgave van uitgeverij Leuker.nu.
Nieuwsbrief

Wilt u alles weten over schoolontwikkeling en professionalisering in het primair onderwijs? Meld u dan direct aan voor de PO Management nieuwsbrief!