PO Management

Open menu
Thema's
Nooit meer zittenblijven
Nooit meer zittenblijven

Zittenblijven kost ons land klauwen met geld, aldus het CPB. Zittenblijven is inefficiënt en onnodig, zegt emeritus professor Wim Veen. Weg ermee. Is zittenblijven binnenkort voltooid verleden tijd?

In de dit voorjaar verschenen notitie ‘Zittenblijven in het primair en voortgezet onderwijs, een inventarisatie van de voor- en nadelen’ becijfert het CPB de jaarlijkse kosten van zittenblijven in het po en vo op 1,4 miljard euro. De kosten voor het onderwijs worden geschat op ongeveer 500 miljoen euro, wat gelijkstaat aan drie procent van de totale jaarlijkse uitgaven aan po en vo. Bovendien loopt de overheid inkomsten mis in de vorm van belastingen en premies, doordat zittenblijvende leerlingen later hun intrede doen op de arbeidsmarkt. En dan hebben we het nog alleen maar over harde euro’s en niet over de maatschappelijke kosten van het zittenblijven, zoals het ongunstige effect van zittenblijven op het zelfbeeld en het zelfvertrouwen van de leerling.

Lees verderKwaliteit
Effectief woordenschatonderwijs
Effectief woordenschatonderwijs

Stampen, spreiden, opnieuw bestuderen of oefentoetsen maken? In januari van dit jaar promoveerde Nicole Goossens aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam (studierichting psychologie) op een onderzoek naar de manier waarop kinderen effectief hun woordenschat kunnen uitbreiden.

“Tot dan toe was eigenlijk nog weinig onderzocht hoeveel woorden je uit een tekst moest kennen om een tekst te kunnen begrijpen. De schattingen liepen uiteen van 80 tot 95 procent. We kwamen uit op 88,7 procent. Dat wil zeggen: bij de kennis van gemiddeld 88,7% van de woorden uit een tekst werd meer dan de helft van de begripsvragen over deze tekst goed beantwoord. De conclusie was – misschien niet heel verrassend – dat een ruime woordenschat belangrijk is om een tekst goed te kunnen begrijpen. Dat betekent dat kinderen met een kleine woordenschat niet alleen teksten, maar ook rekenopdrachten vaak lastiger vinden dan kinderen die veel woorden kennen, omdat ze de opdracht soms niet goed begrijpen.”

Lees verderTaal
Gepersonaliseerd leren
Gepersonaliseerd leren

Begin 2014 lanceerde uitgeverij Muiswerk Educatief Muiswerk Compleet: een pakket online oefenprogramma's voor op school en thuis, voor taal en rekenen, voor groep 4-8 (aangevuld met modules voor groep 1-3), tegen een betaalbare prijs. Inmiddels zijn we een jaar verder. 

Hoe reageren scholen op het aanbod? En zien zij de meerwaarde van nog meer online materiaal voor taal en rekenen? We praten opnieuw met Sander Beek, projectleider van Muiswerk Compleet.

Lees verderOnderwijs & ICT
Persoonlijke effectiviteit
Persoonlijke effectiviteit

Hoe kom je als onderwijsprofessional (nog) beter uit de verf?

Al vanaf 1995 begeleidt en coacht Martian Slagter leerkrachten en teams. De ervaringen die ze in die tijd opdeed, waren de voedingsbodem voor haar eerste boek: Haal meer energie uit je werk; Persoonlijke effectiviteit in het basisonderwijs. Het boek verschijnt in april 2015 en biedt iedere leerkracht, maar ook intern begeleiders en schooldirecteuren handvatten om te werken aan persoonlijke effectiviteit.

Lees verderProfessionalisering
Een rijke leeromgeving maak je samen
Een rijke leeromgeving maak je samen

“In een rijke leeromgeving stimuleren leraren elkaar. Ze zijn geïnteresseerd in elkaars werk en staan open voor feedback.” Aan het woord is professor Marjan Vermeulen. Ze is onlangs benoemd tot bijzonder hoogleraar aan de Open Universiteit. De waarde van het informele leren wordt sterk onderschat, is haar stellige overtuiging. Ook moet professionaliseren hoger op elke schoolagenda komen te staan.

Lees verderProfessionalisering
Aanpak Marzano effectief lesgeven
Aanpak Marzano effectief lesgeven

Iedere school wil haar leerlingen een optimaal leerproces bieden. En als leraar ben je altijd bezig jezelf verder te ontwikkelen. Maar hoe maak je nu een echte stap richting structurele verbetering? We koppelen onderzoek aan de onderwijspraktijk en coachen uw team met praktische werkwijzen waarvan onderzoek bewijst dat ze ook echt effect hebben. Bijvoorbeeld met het programma ‘Marzano Research: Focus op professie’, gestoeld op het werk van de bekende onderzoekswetenschapper Robert Marzano. Hij ontwikkelde een aanpak voor effectief lesgeven.

Aan het woord is Marcel Bogaarts, projectleider Marzano Research. "Iedere school werkt met een eigen model om te streven naar goed onderwijs."

Lees verderDidactiek
Inspelen op educatieve behoeften
Inspelen op educatieve behoeften

Hoe bied je leerlingen passend onderwijs, tegemoetkomend aan hun eigen, specifieke educatieve behoeften? PO Management legde deze vraag voor aan vier onderwijsprofessionals, die op 13 mei 2015 allen spreken op het seminar 'Cirkel van Zorg'. 

Lees verderDidactiek
Grip op passend onderwijs
Grip op passend onderwijs

Hoe breng je de onderwijsarrangementen binnen je bestuur of samenwerkingsverband duidelijk in kaart, voor iedereen overzichtelijk én toegankelijk? Grippa staat voor Grip op Passend Onderwijs: een nieuw programma dat een platform organiseert voor communicatie rondom de ondersteuning van de leerling.

Lees verderManagement

Partners

AVS
Blink
Civas Onderwijs & Kinderopvang
Inspirify
Leuker.nu
Maak je eigen onderwijsboek
Van Rooij Communicatie
Wakker Design
Wildeboer Onderwijsadvies
Wij Leren
Over
  • PO Management informeert directeuren en bestuurders in het primair onderwijs op praktische wijze over het werken aan schoolontwikkeling en professionalisering.
  • Het bookmagazine PO Management wordt in een oplage van 8.500 exemplaren in oktober en maart gratis verspreid op alle scholen in Nederland. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de partners van PO Management.
  • Op deze website publiceert PO Management regelmatig nieuwe artikelen en via e-mailnieuwbrieven worden de artikelen elke maand onder de aandacht gebracht van de scholen.
  • PO Management is een uitgave van uitgeverij Leuker.nu.
Nieuwsbrief

Wilt u alles weten over schoolontwikkeling en professionalisering in het primair onderwijs? Meld u dan direct aan voor de PO Management nieuwsbrief!