PO Management

Open menu
Thema's
Didactiek
Marzano's strategieën
Marzano's strategieën

‘Betrokkenheid is de basis van effectief leren. Als leerlingen niet betrokken zijn, is er maar weinig kans dat ze iets opsteken.’ Aan het woord is Anne-Marie Dogger-Stigter, trainer/onderwijsadviseur bij Bazalt. ‘Maar de cruciale vraag is: hoe krijg je leerlingen betrokken? Daar wordt niet altijd over gesproken op scholen. Gelukkig zijn daar inmiddels heel goede strategieën voor ontwikkeld. Door niemand minder dan Robert Marzano.’

Lees verderFrank Stienissen
Groep 5 tot en met 8 op volle kracht!
Groep 5 tot en met 8 op volle kracht!

Wat ga je doen als de school twee jaar op rij de norm van de Cito Eindtoets niet haalt? OBS De Sleutelaar in Bladel is hard aan de slag gegaan om het tij te keren. Samen met Audrey Machielsen, senior onderwijsadviseur van de CED-Groep, heeft de school een plan van aanpak opgesteld met als doelstelling: eigenaarschap van leerlingen zodanig vormgeven dat daarmee de resultaten omhoog gaan.

Begin dit schooljaar zijn de groepen 5 tot en met 8, met de uitvoering begonnen en de resultaten zijn veelbelovend. Roy Pellegrom, locatiedirecteur en leerkracht van groep 8, vertelt over de ervaringen.

Lees verderRedactie PO Management
Leerlingen zelf vragen laten stellen
Leerlingen zelf vragen laten stellen

Gemotiveerde en actief lerende leerlingen, welke leraar heeft dat niet als ideaal? Toch is de praktijk niet altijd daarop afgestemd. Rothstein en Santana bedachten een aanpak om leerlingen les. In Make just one change beschrijven zij hoe deze aanpak werkt en welk effect je daarmee kunt bereiken.

Lees verderDolf Janson
Waar een skill is, is een weg
Waar een skill is, is een weg

Onderwijs moet leerlingen voorbereiden op een toekomst in een steeds sneller veranderende maatschappij. Over hoe dat onderwijs eruit moet zien, bestaan veel mooie gedachten. Maar hoe vertaal je deze naar handelen in de klas? Een vraag die veel directeuren al menig hoofdbreken heeft gekost. Verantwoorde boeken, inspirerende betogen op congressen, nota’s die nopen tot actie. Velen zien het mooie van die ideeën, schoolteams praten erover, directies nemen ze op in de schoolplannen. Maar dan komt de vertaling naar de klas en vaak stopt het daar. Skillis doorbreekt dit patroon.

Lees verderRedactie PO Management
Growth mindset
Growth mindset

Mindset is een woord dat je heel vaak hoort tegenwoordig. Maar wat we nog lang niet allemaal weten, is dat bewezen is dat de juiste mindset voor een groot deel ons persoonlijke succes bepaalt. Carola Riemens, trainer/adviseur bij Bazalt Groep*, onderschrijft de woorden van Carol Dweck: ‘We worden niet allemaal Einstein, maar we worden allemaal wel beter als we hard werken. Met de juiste instelling en de juiste aanpak is er echt heel veel winst te behalen.’

Lees verderRedactie PO Management
Formatieve assessment
Formatieve assessment

Je kunt een algemeen oordeel vellen over de prestaties van leerlingen (bijvoorbeeld met cijfers of met goed-voldoendeonvoldoende), maar de vraag is: leren ze daar echt van? Zien ze wat ze de volgende keer anders kunnen doen? Dat is immers waar je op uit bent: je wilt dat ze verder komen in hun leerproces. Formatieve assessment is een krachtige manier om leerlingen daarbij te helpen.

Lees verderAnita de Jong
De Gids
De Gids

Kennis over hoogbegaafdheid is beperkt houdbaar. Specialist hoogbegaafdheid Eleonoor van Gerven: ‘Binnen mijn eigen opleiding en binnen masteropleidingen zeggen we: liever geen literatuur ouder dan vijf jaar, tenzij er geen ander werk is.’ Ze benaderde zestien auteurs voor een lijvige bundel. Stuk voor stuk zeiden ze ja. Op 25 november 2016 verschijnt het resultaat: De Gids – over begaafdheid in het basisonderwijs. Een voorproefje.

Lees verderRedactie PO Management
Sturen met digitale leermiddelen
Sturen met digitale leermiddelen

De afgelopen vijf jaar hebben digitale leermiddelen in het basisonderwijs een belangrijke ontwikkeling doorgemaakt. Opgaven worden door moderne software verzameld en geanalyseerd en de feedback wordt real-time gepresenteerd aan leerling en leerkracht.

De adaptieve functie van digitale leermiddelen stelt leerlingen in staat op hun eigen vaardigheidsniveau de leerstof te verwerken. Maar welke betekenis kunnen de leerling én de leerkracht ontlenen aan deze mogelijkheden? Dragen deze leermiddelen ook daadwerkelijk bij aan hogere leeropbrengsten? En wat vraagt dit van de leerkracht?

Dit artikel biedt u informatie over de werking van deze digitale leermiddelen, over het effect ervan en de beperkingen.

Lees verderMenno van Hasselt

Partners

Inspirify
Leuker.nu
Bazalt
RPCZ
HCO
E-learning Wizard
Wakker Design
Lerarenacademie
Wildeboer Onderwijsadvies
Over
  • PO Management informeert directeuren en bestuurders in het primair onderwijs op praktische wijze over het werken aan schoolontwikkeling en professionalisering.
  • Het bookmagazine PO Management wordt in een oplage van 8.500 exemplaren in oktober en maart gratis verspreid op alle scholen in Nederland. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de partners van PO Management.
  • Op deze website publiceert PO Management regelmatig nieuwe artikelen en via e-mailnieuwbrieven worden de artikelen elke maand onder de aandacht gebracht van de scholen.
  • PO Management is een uitgave van uitgeverij Leuker.nu.
Nieuwsbrief

Wilt u alles weten over schoolontwikkeling en professionalisering in het primair onderwijs? Meld u dan direct aan voor de PO Management nieuwsbrief!