PO Management

Open menu
Thema's
Didactiek
Unitonderwijs geeft ruimte om te leren
Unitonderwijs geeft ruimte om te leren

Staat het onderwijs aan de vooravond van een grote verandering? Heeft het leerstofjaarklassensysteem zijn langste tijd gehad?
Volgens Emile Eshuis biedt een nieuwe manier werken, unitonderwijs, prachtige kansen. Iedere leerling volgt zijn eigen leerroute. Leerlingen voelen zich meer betrokken en leren meer. Ook leerkrachten zijn enthousiast. Interprofessionele teams zijn samen verantwoordelijk voor een grote groep leerlingen. Ook anderen dan leerkrachten kunnen worden ingezet, bijvoorbeeld onderwijsassistenten, pedagogisch medewerkers of zorgmedewerkers, en unitonderwijs is daarmee deels een oplossing voor het lerarentekort.

Lees verderRedactie PO Management
Van Plusklas naar Klusklas
Van Plusklas naar Klusklas

De Plusklas voor begaafde kinderen kent iedereen inmiddels. Minder bekend maar ook sterk in opmars is de klusklas. Veel scholen vinden dat die klas vooral bedoeld is voor kinderen met ‘gouden handjes’. Cognitie versus handenarbeid dus. Slimme leerlingen versus leerlingen die niet zo goed meekunnen. Een verkeerde insteek, zeggen anderen. Het vak techniek biedt iedereen de kans om ‘volledig los te gaan’.

Lees verderRedactie PO Management
Theo Wildeboer over differentiatie (Dl.2)
Theo Wildeboer over differentiatie (Dl.2)

Leerkrachten stemmen in hun lessen af op onderwijsbehoeften van leerlingen. Daar zijn goede gronden voor. Zo brachten we in deel 1 het uitgangspunt van het werken in de ‘zone van de naaste ontwikkeling’ als leertheoretisch principe naar voren (Vygotsky), maar ook in de ‘mentale gesteldheid’ van de leerling (zelfvertrouwen en motivatie) liggen redenen besloten om afstemming serieus te nemen. Afstemming of differentiatie, zo zagen we eerder, is niet alleen een belangrijke, maarook een van de meest complexe leerkachtvaardigheden. Pas na meerdere jaren praktijkervaring zijn leerkrachten gemiddeld genomen in staat om afstemming beredeneerd vorm te geven en efficiënt te organiseren.

Lees verderTheo Wildeboer
Theo Wildeboer over differentiatie (Dl.1)
Theo Wildeboer over differentiatie (Dl.1)

Wat houdt differentiatie in en waarom willen we het? En: Wat vertelt onderzoek ons over de effecten van differentiatie, en hoe kan binnen de school eigenlijk op een verstandige manier worden gedifferentieerd?

Lees verderTheo Wildeboer
De denkkaders van John Hattie
De denkkaders van John Hattie

Waaraan hebben Apple, Martin Luther King en de gebroeders Wright hun succes te danken?

Het ging bij deze drie niet om de vraag wát ze wilden doen, maar om de vraag waaróm ze het wilden. Ze hadden allemaal een visie, een passie, een geloof. En ze waren allemaal in staat om die te verwoorden en met anderen te delen, aldus professor John Hattie.

Lees verderFrank Stienissen
Ferd van den Eerenbeemt over De Groeischool
Ferd van den Eerenbeemt over De Groeischool

Praktisch en handzaam boek 'De Groeischool' verschenen
met een growth mindset komt ieder kind tot leren

Stel je voor: je hebt een groep 7 die relatief zwak is. Je vermoedt dat de leerlingen, eenmaal in groep 8, matig zullen scoren op hun eind-Cito. Wat te doen in zo’n korte tijd? Bestaan er interventies die een groep ineens op een hoger plan brengen? Dat zou zomaar kunnen…

Lees verderRedactie PO Management
James Nottingham over de Leeruitdaging
James Nottingham over de Leeruitdaging

Waarom denken jonge mensen dat leren saai is? Waarom kiezen leerlingen de gemakkelijke weg? Voor James Nottingham, bedenker van de Learning Pit, is het streven duidelijk: ‘I cannot’ wordt ‘I cannot yet’.

Leren moet per definitie uitdagend zijn. Dat is de onderwijsfilosofie die hij van Australië tot Zweden met succes verkondigt. Volgens hem wordt niemand briljant geboren, maar kan wel iedereen tot grote hoogten stijgen.

Lees verderFrank Stienissen
Learn like a champion
Learn like a champion

Teach Like a Champion is niet meer weg te denken uit het Nederlandse onderwijs. De didactische technieken uit dit programma worden dagelijks door duizenden leerkrachten gebruikt. De CED-Groep heeft het programma inmiddels verbreed. Ambitieuze scholen die laten zien dat ze op álle niveaus leren, kunnen het Learn Like a Champion-predicaat verwerven. Bijvoorbeeld basisschool De Branding.

Lees verderRedactie PO Management

Partners

Inspirify
Leuker.nu
Bazalt
RPCZ
HCO
E-learning Wizard
Wakker Design
Lerarenacademie
Wildeboer Onderwijsadvies
Over
  • PO Management informeert directeuren en bestuurders in het primair onderwijs op praktische wijze over het werken aan schoolontwikkeling en professionalisering.
  • Het bookmagazine PO Management wordt in een oplage van 8.500 exemplaren in oktober en maart gratis verspreid op alle scholen in Nederland. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de partners van PO Management.
  • Op deze website publiceert PO Management regelmatig nieuwe artikelen en via e-mailnieuwbrieven worden de artikelen elke maand onder de aandacht gebracht van de scholen.
  • PO Management is een uitgave van uitgeverij Leuker.nu.
Nieuwsbrief

Wilt u alles weten over schoolontwikkeling en professionalisering in het primair onderwijs? Meld u dan direct aan voor de PO Management nieuwsbrief!