PO Management

Open menu
Thema's

Wilhelmus

Onze minister wil graag dat we het Wilhelmus gaan aanleren. Voor alle duidelijkheid, ik zing ons volkslied uit volle borst mee en heb in mijn jaren als leerkracht rond de nationale feestdagen altijd aandacht besteed aan het volkslied. Daarbij ging het overigens om meer dan alleen het kennen van de tekst. Ik wilde ook graag dat de leerlingen een beetje doorhadden wat ze aan het zingen waren. Maar nu is er dus in het regeerakkoord afgesproken dat er meer aandacht voor het volkslied moet komen. Ik heb daar moeite mee, om verschillende redenen. Maar laat ik er één toelichten.

Voor zover ik weet, is het volkslied bedoeld om saamhorigheid te bevorderen en uiting te geven aan onze trots om in dit land te mogen leven. Alleen doet zich nu net het probleem voor dat ik helemaal niet zo trots ben op ons land. De jubelbegroting van een paar maanden geleden ten spijt, gaat er geen extra structureel geld naar het onderwijs. De toegezegde incidentele bijdrage is mooi, maar je kunt er geen nieuwe mensen voor aannemen en je kunt er ook de salarisschalen niet mee verhogen. Het is blijkbaar belangrijker voor deze regering dat in januari de belastingen verlaagd worden, want anders gaan straks alle stemmen naar de oppositie. 

Met de mond wordt het belang van het onderwijs beleden, maar zo gauw het geld kost gaat de knip dicht. En dat op een moment dat er eigenlijk een deltaplan zou moeten komen om het onderwijs overeind te houden. De invoering van passend onderwijs zonder dat hier een duidelijke klassenverkleining tegenover stond, een enorme stijging van de administratieve werkdruk, de vervangingsproblematiek, het lerarentekort enzovoort: ons onderwijs is overbelast. En dan te bedenken dat we het in internationaal opzicht nog steeds heel goed doen. Met onze 13e plaats op de Pisa-ranglijst laten we heel wat landen achter ons die heel wat meer investeren in onderwijs. Nederland zit voor een dubbeltje op de eerste rang. Maar hoelang nog?

Beste minister, kom met echte oplossingen en als dat binnen dit kabinet niet lukt, houd dan de eer aan uzelf. Dan laat u zien dat u onderwijsmensen serieus neemt. Maar door ons voor te houden dat we veel te veel vastleggen en dat we de administratieve werkdruk over onszelf afroepen en door te komen met subsidietrajecten voor zijinstromers die net genoeg zijn om de opleiding te betalen, maar waarvan geen cent overblijft voor de begeleiding binnen de school, worden we echt niet beter. Zorg dat het leraarsvak weer aantrekkelijk wordt, maak de klassen kleiner (niet alleen in de dorpen, laat dat maar betalen door het ministerie dat gaat over de leefbaarheid van de kleine kernen), zorg ervoor dat onderwijsgevenden tijd hebben om de lessen goed voor te bereiden, laat zien dat u trots bent op de inzet en passie van leerkrachten, kortom, laat zien dat u vertrouwen heeft in de sector. U zult zien dat het ziekteverzuim omlaag zal gaan en dat op termijn weer de beste mensen gaan kiezen voor een baan in het onderwijs.

Graag leer ik dan de kinderen het Wilhelmus aan, want dan leef ik weer in een land waar ik trots op kan zijn.

Deze column is geschreven door
Profiel
Herman Langhorst, Stichting Kindpunt

Herman Langhorst is voorzitter College van Bestuur Stichting KindPunt; kindcentraal onderwijs van 0 tot 12. Een stichting met vijf kleurrijke, breed toegankelijke scholen met een christelijke identiteit. Hij streeft naar optimale ontplooiing voor alle leerlingen binnen een veilig klimaat. Iedereen moet zich gerespecteerd en geaccepteerd voelen.

Partners

Inspirify
Leuker.nu
Bazalt
RPCZ
HCO
E-learning Wizard
Wakker Design
Lerarenacademie
Wildeboer Onderwijsadvies
Over
  • PO Management informeert directeuren en bestuurders in het primair onderwijs op praktische wijze over het werken aan schoolontwikkeling en professionalisering.
  • Het bookmagazine PO Management wordt in een oplage van 8.500 exemplaren in oktober en maart gratis verspreid op alle scholen in Nederland. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de partners van PO Management.
  • Op deze website publiceert PO Management regelmatig nieuwe artikelen en via e-mailnieuwbrieven worden de artikelen elke maand onder de aandacht gebracht van de scholen.
  • PO Management is een uitgave van uitgeverij Leuker.nu.
Nieuwsbrief

Wilt u alles weten over schoolontwikkeling en professionalisering in het primair onderwijs? Meld u dan direct aan voor de PO Management nieuwsbrief!