PO Management

Open menu
Thema's

Klimaatmars

Het lerarentekort verstoort steeds merkbaarder het klimaat. Het water staat schooldirecteuren tot aan de lippen, de gemoederen raken oververhit, het zweet breekt uit in menige school… De stormen zijn allang het niveau ‘in een glas water’ voorbij.

Er wordt angstvallig gekeken naar de politiek. Op het Binnenhof doen onze bestuurders stoere uitspraken, die klinken als: ‘Het lerarentekort mag tot 2025 met maximaal 2% stijgen!’ Of: ‘Stap over op de alternatieve energie van zij-instromers.’ Anderen ontkennen het probleem. ‘Die lerarentekorten zijn er altijd geweest, op verschillende momenten in de geschiedenis. Ze zijn steeds ook weer opgelost. Dus maak je niet zo druk!’ Er worden plannen gesmeed: meer, betere lerarenopleidingen, hogere salarissen. Maar wie gaat dat betalen? De gewone man of vrouw laat al, gehuld in een geel hesje, weten dat de belasting echt niet nog hoger kan.

Scholen komen ondertussen ook zelf met oplossingen. Zo wordt er op steeds meer plekken elektrisch geleerd. Met hun laadpasje loggen leerlingen in op slimme systemen, zodat ze even zonder leerkracht kunnen. Elders wordt de school geïsoleerd tegen de instroom van nog meer leerlingen of worden zonnige panelen geplaatst om de broodnodige energie op te wekken voor uitgebluste leerkrachten. Ouders, onbevoegden springen in. Ze weten veel, maar onderwijs is een vak. Kinderen beginnen te mopperen, gaan de straat op: ‘Hé, het gaat wel om ónze toekomst.’

Hier en daar gloort licht aan de horizon. Iemand complimenteert zomaar, spontaan een leerkracht. Een ander organiseert dialogen aan tafels. Weer een ander bedenkt werkdrukverlagende oplossingen. Ondertussen valt het niet meer te ontkennen: het Nederlandse onderwijs heeft een klimaatprobleem. Hoogste tijd dus om te komen tot een duurzaam klimaatakkoord. Iedereen is daarvoor nodig: leerlingen, ouders, onderwijsprofessionals, de burger, de politiek. We zijn het aan onze kinderen verplicht.

Deze column is geschreven door
Profiel
Erno Mijland, BCO Onderwijsadvies

Erno Mijland is senior adviseur en manager innovatie. Hij schrijft en spreekt over onderwijs en leren met een focus op innovatie, digitale geletterdheid en onderzoekend leren.

Partners

AVS
Blink
Civas Onderwijs & Kinderopvang
Inspirify
Leuker.nu
Maak je eigen onderwijsboek
Van Rooij Communicatie
Wakker Design
Wildeboer Onderwijsadvies
Wij Leren
Over
  • PO Management informeert directeuren en bestuurders in het primair onderwijs op praktische wijze over het werken aan schoolontwikkeling en professionalisering.
  • Het bookmagazine PO Management wordt in een oplage van 8.500 exemplaren in oktober en maart gratis verspreid op alle scholen in Nederland. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de partners van PO Management.
  • Op deze website publiceert PO Management regelmatig nieuwe artikelen en via e-mailnieuwbrieven worden de artikelen elke maand onder de aandacht gebracht van de scholen.
  • PO Management is een uitgave van uitgeverij Leuker.nu.
Nieuwsbrief

Wilt u alles weten over schoolontwikkeling en professionalisering in het primair onderwijs? Meld u dan direct aan voor de PO Management nieuwsbrief!