PO Management

Open menu
Thema's

Vreemd maar waar

Geen betonblokken meer in wasmachines, maar een tank die gevuld wordt met water als de machine op z’n plaats staat. Deze ontdekking van onderzoekers van de Nottingham Trent University is een zegen voor wasmachineverkopers, lees bezorgers en verhuizers. Met die gevulde watertank schijnt de machine net zo stabiel te zijn als met een conventioneel contragewicht. Als u ooit een machine de trap op hebt getild, weet u wat voor een prachtige uitvinding dit is.

Mijn zoon zei: ‘Nou, daar kun je geen patent op aanvragen, daar is de oplossing veel te simpel voor. Gek dat we daar zo lang op hebben moeten wachten!’ Maar wat blijkt, de Nederlandse uitvinder Lars Rengersen kwam in 2008 al op het idee. Ook hij moest dat loeizware ding eigenhandig verhuizen. Tegen de redactie van RTLZ zei hij dat hij er nooit iets mee gedaan had. Hij had het idee wel op zijn site vermeld. ‘Om te kijken of het opgepikt werd.’

Onlangs las ik in Het Parool onder het kopje ‘Kunstenaars als invaldocent: ‘Meester kunt u vaker ziek zijn?’’ het volgende bericht: ‘Geen leraar te vinden? Als oplossing voor het nijpende lerarentekort zetten Amsterdamse basisscholen niet-bevoegde kunstenaars, filosofen, yogadocenten en andere creatievelingen voor de klas. De kinderen zijn erg in hun nopjes met deze vreemdelingen.’

Goh, dacht ik, eigenlijk is dat toch niet zo vreemd. Het is juist heel goed dat je de vaste juf of meester niet belast met deze specifieke taken. Juffen en meesters moeten hartstikke goed zijn in het geven van taal en rekenen en natuurlijk in nog veel meer dingen. Dat is hun core business, weet je wel.
Maar voor kunsteducatie, natuur en techniek, muziek, sport en spel, handvaardigheid, drama, schaken, dammen, Chinees, Spaans, Engels … kun je misschien één of anderhalve dag in de week een uitzondering maken. Ja toch? We kunnen niet overal goed in zijn en dat hoeft toch ook niet? En als de juffen en meesters deze specialisten ook nog wat didactische en pedagogische vaardigheden bijbrengen, worden het misschien wel dijken van docenten.

We slaan twee vliegen in één klap: beter vakonderwijs en we lossen het lerarentekort op. Waarom willen we er niet aan? Onbevoegden voor de klas? Onbevoegd, maar niet per definitie onbekwaam. Ook het tegendeel kan waar zijn.

Waarom willen Miele, Bosch, Bauknecht, AEG er niet aan? Geen idee. Miele zweert bij staal, andere partijen bij beton. Elke verandering stuit op weerstand. Het lumineuze idee van die watertank blijkt overigens nog ouder te zijn: een Chinese uitvinder heeft hier in 1998 al patent op aangevraagd. Híj wél!

Deze column is geschreven door
Profiel
Frank Stienissen, PO Management

Frank Stienissen is hoofdredacteur van PO Management.

Frank Stienissen bekijkt het onderwijs met verwondering, een knipoog en een glimlach. Het boek Onderwijsvitaminen bevat een selectie van de columns die Frank de afgelopen jaren voor diverse onderwijsbladen geschreven heeft.

De onderwijsvitaminen zijn voor de werkvloer bestemd, voor de schoolleider en de leraar die het beste uit het kind én uit zichzelf wil halen. Ter lering en vermaak. Niet meer, niet minder. De aanbevolen wekelijkse dosering zorgt voor meer motivatie en inspiratie op school.

Met uw account kunt u het e-book Onderwijsvitaminen gratis downloaden op http://www.pomanagement.nl/whitepaper/179/

Partners

AVS
Blink
Civas Onderwijs & Kinderopvang
Inspirify
Leuker.nu
Maak je eigen onderwijsboek
Van Rooij Communicatie
Wakker Design
Wildeboer Onderwijsadvies
Wij Leren
Over
  • PO Management informeert directeuren en bestuurders in het primair onderwijs op praktische wijze over het werken aan schoolontwikkeling en professionalisering.
  • Het bookmagazine PO Management wordt in een oplage van 8.500 exemplaren in oktober en maart gratis verspreid op alle scholen in Nederland. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de partners van PO Management.
  • Op deze website publiceert PO Management regelmatig nieuwe artikelen en via e-mailnieuwbrieven worden de artikelen elke maand onder de aandacht gebracht van de scholen.
  • PO Management is een uitgave van uitgeverij Leuker.nu.
Nieuwsbrief

Wilt u alles weten over schoolontwikkeling en professionalisering in het primair onderwijs? Meld u dan direct aan voor de PO Management nieuwsbrief!