PO Management

Open menu
Thema's
Column header

Motiveren? ‘Samen’ is het toverwoord!

Uit Amerikaans onderzoek is bekend dat het gevoel van samenwerken een voorspeller is van betere motivatie, en meer specifiek voor intrinsieke motivatie. Maar ook al werken we  in teams met duidelijke teamdoelstellingen er werkt bijna niemand letterlijk ‘samen’. 

Het woord 'Samen'

Onderzoekster Heidi Grant Halvorson van de Columbia University Business School schrijft in Harvard Business Review dat de kunst is om medewerkers het gevoel te geven dat ze samenwerken al doen ze dat technisch gezien misschien niet. Nieuw onderzoek van Stanford University draagt hiervoor een goede oplossing aan: simpelweg het woord ‘samen’ gebruiken.

In de studie werden deelnemers eerst in kleine groepjes verzameld, voordat ze gescheiden werden en individueel een ingewikkelde puzzel moesten oplossen. Een deel van de groep – de ‘psychologisch samen’-groep – werd verteld dat ze samen aan de taak zouden werken, ook al werkten ze in gescheiden kamers, en werd verteld dat ze een tip zouden krijgen van hun teamgenoot om de puzzel te helpen oplossen. Bij de ‘psychologisch alleen’-groep werd het woord ‘samen’ niet gebruikt, en kregen de tip van de researchers zelf. Het enige verschil was dus wat het gevoel van ‘samen’ teweeg kon brengen.

Opzienbarende resultaten

De resultaten van het gebruik van het woord ‘samen’ waren opzienbarend:

- Deze groep werkte tot 48 procent langer door

- Loste meer problemen op

- Kon zich beter herinneren wat ze hadden gezien

- De teamleden waren minder vermoeid

- Ze vonden de werkzaamheden interessanter omdat ze het samen deden.

We doen het samen!

Het woord ‘samen’ wakkerde de intrinsieke motivatie meer aan, in plaats van extrinsieke motivatie, waarin het meer gaat om de verplichting tegenover het team.

Het woord ‘samen’ lijkt te dienen als een soort beloning voor de verwantschap, meent Halvorson. ‘Het geeft aan dat medewerkers ergens bij horen, dat ze verbonden zijn en dat ze erop kunnen vertrouwen dat de personen waar je mee werkt naar hetzelfde doel toewerken als jij.’

Probeer het eens

Nu het nieuwe schooljaar begint  is dit een mooie kans voor schoolleiders om dit eens in de praktijk uit te testen. Laat geen gelegenheid voorbij gaan waarin je het woord ‘samen’ kunt gebruiken. Laat het een constante reminder zijn voor uw medewerkers dat ze niet alleen zijn. Zo helpt u ze zichzelf tot maximale prestaties te motiveren.

 

Deze column is geschreven door
Profiel
Sabine Kokee, Leuker.nu

Sabine Kokee richt zich als directeur/uitgever met uitgeverij Leuker.nu op het maken van uitgaven voor professionals in het onderwijs, met name voor leerkrachten en directeuren in het basisonderwijs. Sabine is de uitgever van PO Management.

Partners

AVS
Blink
Civas Onderwijs & Kinderopvang
Inspirify
Leuker.nu
Maak je eigen onderwijsboek
Van Rooij Communicatie
Wakker Design
Wildeboer Onderwijsadvies
Wij Leren
Over
  • PO Management informeert directeuren en bestuurders in het primair onderwijs op praktische wijze over het werken aan schoolontwikkeling en professionalisering.
  • Het bookmagazine PO Management wordt in een oplage van 8.500 exemplaren in oktober en maart gratis verspreid op alle scholen in Nederland. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de partners van PO Management.
  • Op deze website publiceert PO Management regelmatig nieuwe artikelen en via e-mailnieuwbrieven worden de artikelen elke maand onder de aandacht gebracht van de scholen.
  • PO Management is een uitgave van uitgeverij Leuker.nu.
Nieuwsbrief

Wilt u alles weten over schoolontwikkeling en professionalisering in het primair onderwijs? Meld u dan direct aan voor de PO Management nieuwsbrief!