PO Management

Open menu
Thema's
Visie op kleuteronderwijs

Visie op kleuteronderwijs

Bianca Antonissen geeft in haar nieuwe boek Werken in een kleuterwereld Deel 2 antwoord op de vraag: 'Hoe ontwikkel je als schoolleider een visie op kleuteronderwijs?'.

Volgens Antonissen willen veel kleuterleerkrachten wel iets veranderen, maar vaak missen zij een goed plan. ‘Ze kennen de stip op de horizon, maar ik neem ze in mijn boek mee hoe ze kleine tussenstappen kunnen zetten. Dat kun je ook breder trekken met de vraag die aan schoolleiders is gericht: hoe past de kleutervisie binnen de brede schoolvisie? Vaak is deze kleutervisie een ondergeschoven kindje.’

Haar advies aan schoolleiders is daarom: kijk samen met je onderbouwteam hoe de schoolbrede visie op onderwijs ook toe te passen is op het leren en werken met de kleuters. Belangrijk, want uiteindelijk wordt in de kleuterklassen de basis gelegd voor de hele schoolcarrière! Vertrouw daarom als schoolleider ook zeker op de kennis en ervaring van kleuterleerkrachten. Kleuteronderwijs is echt anders dan onderwijs voor de hogere groepen. Streef daarom naar een mix tussen kleuteronderwijs dat past binnen de doorgaande lijn van de school maar dat tegelijk aansluit bij het informele leren van de jongste leerlingen.’

Voor het openen van dit artikel heeft u Adobe Reader nodig. Download de laatste versie hier: http://get.adobe.com/nl/reader/

Dit artikel is geschreven door
Redactie PO Management
Redactie PO Management

De redactie van PO Management bestaat uit onderwijsjournalisten en schrijft artikelen voor het bookmagazine en voor de website. Scholen en schoolbesturen kunnen tips voor de inhoud mailen naar info@pomanagement.nl.

Partners

AVS
Blink
Civas Onderwijs & Kinderopvang
Inspirify
Leuker.nu
Maak je eigen onderwijsboek
Van Rooij Communicatie
Wakker Design
Wildeboer Onderwijsadvies
Wij Leren
Over
  • PO Management informeert directeuren en bestuurders in het primair onderwijs op praktische wijze over het werken aan schoolontwikkeling en professionalisering.
  • Het bookmagazine PO Management wordt in een oplage van 8.500 exemplaren in oktober en maart gratis verspreid op alle scholen in Nederland. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de partners van PO Management.
  • Op deze website publiceert PO Management regelmatig nieuwe artikelen en via e-mailnieuwbrieven worden de artikelen elke maand onder de aandacht gebracht van de scholen.
  • PO Management is een uitgave van uitgeverij Leuker.nu.
Nieuwsbrief

Wilt u alles weten over schoolontwikkeling en professionalisering in het primair onderwijs? Meld u dan direct aan voor de PO Management nieuwsbrief!