PO Management

Open menu
Thema's
Motivatie
Laten we doen wat de bedoeling is
Laten we doen wat de bedoeling is

Het water stond de leerkrachten in de Westelijke Tuinsteden (Amsterdam) aan de lippen. Door het tekort aan leerkrachten dreigde een collectieve burn-out. Op 9 december 2019 hielden de basisscholen de schooldeuren een week gesloten om een plan voor het behoud van de onderwijskwaliteit te bedenken. Hoe een drastische ingreep leidde tot een inspirerend boek.

Lees verderRedactie PO Management
De woensdag als oase
De woensdag als oase

Verrijkend onderwijs richt zich doorgaans op kinderen die goed kunnen leren. CBS De Ark (De Greiden) in het Friese Makkum pakt het anders aan. Daar is verrijkend onderwijs voor alle kinderen. Schoolleider Greet Stulp steekt haar enthousiasme niet onder stoelen of banken. ‘Met dit onderwijs maken we kinderen gelukkiger.’ Maak in dit artikel kennis met de plusklas, klusklas, cultuurklas, sportklas en doeklas.

Lees verderRedactie PO Management
De kunst van het veranderen
De kunst van het veranderen

BETER ONDERWIJS VOOR ONZE LEERLINGEN

Het Haagse Lucas Onderwijs heeft samen met de Hogeschool Leiden en Kennisnet een heleboel – mogelijke – vernieuwingen in kaart gebracht. Het resultaat is een praktisch boek geworden met concrete handreikingen voor onderwijsvernieuwing. De leerling staat daarbij centraal. "We merkten dat al onze scholen, zo'n tachtig in totaal, bezig zijn om te kijken waar ze kunnen vernieuwen. Maar ook viel op dat niet bij alle scholen dit proces even gemakkelijk gaat."

Lees verderRedactie PO Management
Alette Baartmans: 'Regel je leven'
Alette Baartmans: 'Regel je leven'

‘Alles kan, en als het niet kan, kan het anders.’ Was getekend: Alette Baartmans. Vrij Nederland portretteerde haar als een van de belangrijke onderwijsvernieuwers van deze tijd. Ze was toen nog pas 27 jaar. Inmiddels zijn we ruim vijf jaar verder. Nog steeds denkt ze dat het over de gehele breedte beter kan én moet. ‘Regel je leven’ is haar devies. Zelfsturend leren gebruikt ze daarbij als instrument. Deze tijd vraagt om mensen die zelf kunnen bepalen wat en hoe ze moeten leren.

Lees verderFrank Stienissen
Wij zijn JONG
Wij zijn JONG

Zo’n 25 jaar geleden werd in Eindhoven Korein opgericht: een brede kinderopvangorganisatie in een branche die op dat moment het domein was van aan de overheid gelieerde welzijnsorganisaties. Intussen is er veel veranderd en Korein – inmiddels omgedoopt tot Wij zijn JONG – veranderde mee.

Bestuurder Ton Leeggangers over de toekomst van de organisatie en de rol ervan binnen de jeugdketen.

Lees verderRedactie PO Management
Stichting Quadraten is de verzuiling voorbij
Stichting Quadraten is de verzuiling voorbij

Penta Primair (christelijk) en Westerwijs (openbaar) schrijven onderwijsgeschiedenis. Sinds 1 januari vormen ze één stichting, Quadraten. Aan meer dan 150 jaar verzuiling lijkt in dit deel van Groningen en Drenthe een einde te komen.

Scholen met een christelijke en scholen met een openbare signatuur zoeken samen met een achttal samenwerkende scholen een nieuwe, eigen identiteit. Dat betekent informele samenwerkingsen samenlevingsscholen en openbare en christelijke scholen onder één bestuur.

Lees verderFrank Stienissen

Partners

AVS
Blink
Civas Onderwijs & Kinderopvang
Inspirify
Leuker.nu
Maak je eigen onderwijsboek
Van Rooij Communicatie
Wakker Design
Wildeboer Onderwijsadvies
Wij Leren
Over
  • PO Management informeert directeuren en bestuurders in het primair onderwijs op praktische wijze over het werken aan schoolontwikkeling en professionalisering.
  • Het bookmagazine PO Management wordt in een oplage van 8.500 exemplaren in oktober en maart gratis verspreid op alle scholen in Nederland. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de partners van PO Management.
  • Op deze website publiceert PO Management regelmatig nieuwe artikelen en via e-mailnieuwbrieven worden de artikelen elke maand onder de aandacht gebracht van de scholen.
  • PO Management is een uitgave van uitgeverij Leuker.nu.
Nieuwsbrief

Wilt u alles weten over schoolontwikkeling en professionalisering in het primair onderwijs? Meld u dan direct aan voor de PO Management nieuwsbrief!