PO Management

Open menu
Thema's
Management
Schoolleiders: Druk! Druk! Druk!
Schoolleiders: Druk! Druk! Druk!

Druk, druk, druk: welke schoolleider klaagt er niet over? Maar ligt het misschien ook een beetje aan de schoolleider zelf? En wat moet en kan er dan beter, om die werkdruk te verminderen? Vier schoolleiders geven hun mening over dit actuele thema.

Lees verderRedactie PO Management
Visie en kindcentrumplan KC Westerbreedte
Visie en kindcentrumplan KC Westerbreedte

Op KC Westerbreedte geen papieren tijgers

Het team van kindcentrum Westerbreedte uit ’s-Hertogenbosch heeft een heldere visie en een uniek organisatiemodel ontwikkeld. Dit model is ontstaan vanuit een fusieproces tussen twee scholen, twee peuterarrangementen en de kinderopvang, hetgeen beschreven is in een eerder gepubliceerd artikel op de website van PO Management.

Bijzonder aan dit fusieproces is de samenwerking tussen twee verschillende schoolbesturen en het bestuur van de kinderopvang met als doel te komen tot een sterk kindcentrum in de wijk Kruiskamp te ’s-Hertogenbosch. Niet de onderlinge concurrentie binnen de krimpende markt van leerlingaantallen voert de boventoon, maar juist de samenwerking ten behoeve van elk individueel kind is in dit proces centraal gesteld.

In dit artikel leest u hoe ze daarbij te werk zijn gegaan.

 

Lees verderKindcentrum Westerbreedte
Werken met een toezichtkader
Werken met een toezichtkader

Hoe kunnen het college van bestuur en de raad van toezicht elkaar versterken? In Nederland werken de meeste besturen anno 2015 met een model waarbij er een scheiding is tussen de operationele laag, de bestuurder, en de toezichthoudende laag, de raad van toezicht (Code Goed Bestuur PO). Soms gaat er iets mis en grijpt een raad ‘bruusk’ in en wordt een bestuurder naar huis gestuurd of er ontstaat een conflict. Op welk punt verstaan de raad en de bestuurder elkaar niet meer?  

Lees verderSabine Kokee
De gelukkige basisschooldirecteur
De gelukkige basisschooldirecteur

Waar wordt u blij of mismoedig van? Wat maakt u als basisschooldirecteur gelukkig? Waardoor gaat u iedere dag weer met energie naar uw werk? En waar wordt u ook wel eens een beetje mismoedig van? We vroegen het aan vier collega’s verspreid door het land.  

Lees verderRedactie PO Management
Samen kijken, meer zien, beter beslissen
Samen kijken, meer zien, beter beslissen

Heeft het team een reële kijk op de schoolwerkelijkheid? Tegenvallende eindopbrengsten, strubbelingen in de communicatie met ouders of onvoldoende differentiatie… Als schooldirectie of team is het altijd verstandig om u de vragen te stellen: ‘Zijn wij als team wel écht situatiebewust bezig? Hebben wij een reële kijk op de schoolwerkelijkheid?’ In mijn dagelijkse werk help ik ambitieuze schoolleiders en bestuurders om de kwaliteit van hun scholen naar een hoger level te brengen. Daarnaast ben ik gebrevetteerd piloot. In mijn presentaties en trainingen over leiderschap, samenwerken en onderwijskwaliteit trek ik daarom vaak parallellen met de luchtvaart. In dit artikel ga ik in op de vraag: wat zouden schoolteams kunnen leren van de luchtvaart als het gaat om ‘rampenpreventie’?

Lees verderTheo Wildeboer
Van rendements- naar talentdenken
Van rendements- naar talentdenken

In de maatschappij staat het rendementsdenken ter discussie: Studenten en docenten van universiteiten komen in opstand tegen het rendementsdenken. Bewegingen zoals “Nederland Kantelt” wijzen op een onontkoombare cultuuromslag waarbij alternatieven voor het rendementsdenken worden gezocht en gedeeld. Ouders lijken meer te kiezen voor onderwijsrichtingen die aansluiten bij het vrijheidsdenken (NOS). 

Wij willen in dit artikel aangeven wat nodig is om te komen tot een onderwijsorganisatie die gericht is op het talentdenken. Welke interventies passen daarbij?

 

Lees verderRedactie PO Management
Schoolleiders juichen beroepsregister toe
Schoolleiders juichen beroepsregister toe

Waar moet een goede schoolleider aan voldoen? Over welke competenties moet hij beschikken? Hoe kan hij zijn kennis aantoonbaar op orde houden? Het staat allemaal beschreven in het schoolleidersregister.

Een beroepsregister: handig om de status van het vak te verhogen, of een papieren tijger? PO Management voelde drie schoolleiders aan de tand.

Lees verderRedactie PO Management
Grip op passend onderwijs
Grip op passend onderwijs

Hoe breng je de onderwijsarrangementen binnen je bestuur of samenwerkingsverband duidelijk in kaart, voor iedereen overzichtelijk én toegankelijk? Grippa staat voor Grip op Passend Onderwijs: een nieuw programma dat een platform organiseert voor communicatie rondom de ondersteuning van de leerling.

Lees verderRedactie PO Management

Partners

Inspirify
Leuker.nu
Bazalt
RPCZ
HCO
E-learning Wizard
Wakker Design
Lerarenacademie
Wildeboer Onderwijsadvies
Over
  • PO Management informeert directeuren en bestuurders in het primair onderwijs op praktische wijze over het werken aan schoolontwikkeling en professionalisering.
  • Het bookmagazine PO Management wordt in een oplage van 8.500 exemplaren in oktober en maart gratis verspreid op alle scholen in Nederland. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de partners van PO Management.
  • Op deze website publiceert PO Management regelmatig nieuwe artikelen en via e-mailnieuwbrieven worden de artikelen elke maand onder de aandacht gebracht van de scholen.
  • PO Management is een uitgave van uitgeverij Leuker.nu.
Nieuwsbrief

Wilt u alles weten over schoolontwikkeling en professionalisering in het primair onderwijs? Meld u dan direct aan voor de PO Management nieuwsbrief!