PO Management

Open menu
Thema's
Slim!

Grensgevallen

Leren omgaan met grenzen van jezelf en de ander
Maureen Bastiaansen

In Grensgevallen presenteert Maureen Bastiaansen een in de praktijk ontwikkeld stappenplan voor een alternatieve antipestmethode waarin het nemen van verantwoordelijkheid en het herstellen van gelijkwaardigheid centraal staat.

Recensie

Met haar boek Grensgevallen doorbreekt Maureen Bastiaansen het taboe rond pesten. Ze maakt van daders en slachtoffers weer gewoon leerlingen die gezien willen worden en zich veilig willen voelen. Niet de schuldvraag staat centraal, maar het nemen van verantwoordelijkheid en herstellen van de gelijkwaardigheid.

Leerkrachten staan vaak onder druk van ouders en leerlingen en hebben met dit boek een praktische aanpak in handen voor pest- en conflictsituaties bij leerlingen van 10 tot 16 jaar. Een doelgroep waarvoor nog maar weinig aanbod voorhanden is. 

Stappenplan

Maureen Bastiaansen heeft in de praktijk een stappenplan ontwikkeld waar op veel scholen al naar volle tevredenheid mee gewerkt wordt. 

Grensgevallen richt zich op leerlingen in de (pre-)puberteit (10 - 16 jaar). Zij worden steeds geconfronteerd met grenzen van zichzelf en de ander. Hoor ik erbij, durf ik te zijn wie ik ben, wanneer doe ik het goed?

Grenzen onderscheiden je van de ander. Op het grensgebied gebeuren de spannendste dingen, en soms gaat het mis. Grensgevallen helpt leerlingen hun grenzen te bewaken, verleggen en wanneer gewenst relaties te herstellen of versterken.

Het boek is rijk geïllustreerd en trekt je de inhoud in waardoor deze aanpak zeer toegankelijk en overzichtelijk is. 

Deze recensie is geschreven door
Redactie PO Management
Redactie PO Management, PO Management

De redactie van PO Management bestaat uit onderwijsjournalisten en schrijft artikelen voor het bookmagazine en voor de website. Scholen en schoolbesturen kunnen tips voor de inhoud mailen naar info@pomanagement.nl.

Partners

Inspirify
Leuker.nu
Bazalt
RPCZ
HCO
E-learning Wizard
Wakker Design
Lerarenacademie
Wildeboer Onderwijsadvies
Over
  • PO Management informeert directeuren en bestuurders in het primair onderwijs op praktische wijze over het werken aan schoolontwikkeling en professionalisering.
  • Het bookmagazine PO Management wordt in een oplage van 8.500 exemplaren in oktober en maart gratis verspreid op alle scholen in Nederland. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de partners van PO Management.
  • Op deze website publiceert PO Management regelmatig nieuwe artikelen en via e-mailnieuwbrieven worden de artikelen elke maand onder de aandacht gebracht van de scholen.
  • PO Management is een uitgave van uitgeverij Leuker.nu.
Nieuwsbrief

Wilt u alles weten over schoolontwikkeling en professionalisering in het primair onderwijs? Meld u dan direct aan voor de PO Management nieuwsbrief!