PO Management

Open menu
Thema's
Slim!

Spelen serieus nemen

Rijke spelsituaties creëren in groep 1 t/m 8
Louise Berkhout

Spelen alleen voor de allerkleinsten? Louise Berkhout laat in dit boek zien dat spelen bijdraagt aan de fysieke, emotionele, sociale en cognitieve ontwikkeling van kinderen en hoe je dat in het primair onderwijs in álle groepen een plek kunt geven.

Recensie

Het boek Spelen serieus nemen laat je zien dat spelen in álle groepen op de basisschool een waardevolle plaats in het curriculum verdient. Louise Berkhout deelt in dit boek haar kennis over spelen en roept op tot een speelse houding bij elke leerkracht. 

Spelen is van belang voor de fysieke, emotionele, sociale en cognitieve ontwikkeling. Als het om jonge kinderen gaat, is dat wel algemeen bekend. Maar dat spelen ook op latere leeftijd een stimulans is voor het ontwikkelen van zelfvertrouwen, veerkracht en flexibel denken is van groot belang. Eigenlijk houdt spelen nooit op, ook niet als je volwassen bent.

 

Spelen serieus nemen is geen spelletjesboek maar leert je wat je zou moeten weten over spel en geeft elke leerkracht belangrijke aandachtspunten mee. 

Het creëren van speelkansen is echter niet alleen een aangelegenheid van individuele leerkrachten, maar vraagt om een visie op onderwijs. Dat maakt het boek ook interessant voor intern begeleiders, kinderopvangcentra en studenten pedagogiek.

Over de auteur

Louise Berkhout is docent aan de Hogeschool Leiden. Ze was GZ-psycholoog, heeft orthopedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam gestudeerd en is gepromoveerd op onderzoek naar spelen en psychosociale gezondheid. Louise zet zich in om het belang van spelen op elke leeftijd onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Zij doet onderzoek naar spel, schrijft in vakbladen en geeft lezingen. 

Deze recensie is geschreven door
Redactie PO Management
Redactie PO Management, PO Management

De redactie van PO Management bestaat uit onderwijsjournalisten en schrijft artikelen voor het bookmagazine en voor de website. Scholen en schoolbesturen kunnen tips voor de inhoud mailen naar info@pomanagement.nl.

Partners

Inspirify
Leuker.nu
Bazalt
RPCZ
HCO
E-learning Wizard
Wakker Design
Lerarenacademie
Wildeboer Onderwijsadvies
Over
  • PO Management informeert directeuren en bestuurders in het primair onderwijs op praktische wijze over het werken aan schoolontwikkeling en professionalisering.
  • Het bookmagazine PO Management wordt in een oplage van 8.500 exemplaren in oktober en maart gratis verspreid op alle scholen in Nederland. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de partners van PO Management.
  • Op deze website publiceert PO Management regelmatig nieuwe artikelen en via e-mailnieuwbrieven worden de artikelen elke maand onder de aandacht gebracht van de scholen.
  • PO Management is een uitgave van uitgeverij Leuker.nu.
Nieuwsbrief

Wilt u alles weten over schoolontwikkeling en professionalisering in het primair onderwijs? Meld u dan direct aan voor de PO Management nieuwsbrief!