PO Management

Open menu
Thema's
Slim!

Zelfregulerend leren

Effectiever leren met leerstrategieën
Pieternel Dijkstra, Petra Bunnik, Aimee Krikke

Leren leren is belangrijk. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er 14 leerstrategieën zijn die leerlingen kunnen inzetten om hun leren in goede banen te leiden. In dit boek worden ze allemaal beschreven en krijg je praktische tips.

Recensie

Leren leren is belangrijk. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er 14 leerstrategieën zijn die leerlingen kunnen inzetten om hun leren in goede banen te leiden. In dit boek worden ze allemaal beschreven en krijg je praktische tips.

Een adequate inzet van leerstrategieën helpt leerlingen zelfregulerend leren. Leerstrategieën dragen daarmee bij aan het vermogen van leerlingen om sturing te geven aan hun eigen leerproces en zichzelf hiervoor te motiveren. Dit belang is extra groot bij online leren.

7e herziene editie

In deze herziene uitgave van het boek Zelfregulerend leren met effectieve leerstrategieën hebben de auteurs de nieuwste inzichten op basis van recent wetenschappelijk onderzoek verwerkt. Het boek bevat veel nieuwe oefeningen en tips om met leerlingen aan de slag te gaan met leerstrategieën. Ook gaat het boek dieper in op de motivatie van leerlingen; wat drijft leerlingen, waarvoor lopen ze warm en waarom eigenlijk? 

Leerstrategieën: concrete manieren van zelfregulerend leren

Uit vele onderzoeken blijkt dat leerlingen aanzienlijk beter presteren als ze leerstrategieën inzetten in hun leerproces. Leerstrategieën zijn concrete manieren van leren die leerlingen bewust kunnen inzetten om het leren zo soepel mogelijk te laten verlopen. Ze leren daardoor 'hoe' ze moeten en kunnen leren. Er zijn in totaal 14 leerstrategieën.

Deze leerstrategieën kunnen worden onderverdeeld in vijf clusters:

  1. Metacognitieve kennis: overzien, jezelf kennen
  2. Metacognitieve vaardigheden: vooruitkijken, bijhouden, terugkijken
  3. Cognitieve vaardigheden: herhalen, verdiepen, organiseren
  4. Organisatievaardigheden: jezelf organiseren, omgeving organiseren, anderen organiseren
  5. Motivatie: jezelf vertrouwen, het nut zien, jezelf motiveren

 

Praktische tips per leerstrategie

Zelfregulerend leren behandelt per hoofdstuk een leerstrategie en geeft praktische tips waarmee je leerlingen kunt helpen zich deze eigen te maken en te gebruiken.

Zo krijgen leerlingen met de strategie ‘Jezelf kennen’ inzicht in hun zwakke en sterke punten met betrekking tot school en weten ze welke vaardigheden ze vaker moeten oefenen. Om voor zichzelf een leeromgeving te creëren waarin ze optimaal kunnen leren, kunnen ze de strategie 'Omgeving organiseren' inzetten. 

Het boek staat vol praktische tips om je leerlingen te leren leren. Sommige dingen zijn wellicht al bekend, maar door alle leerstrategieën weer eens door te nemen kun je ze bewust toepassen en leerlingen begeleiden als coach, rolmodel en creator.

 

Deze recensie is geschreven door
Redactie PO Management
Redactie PO Management, PO Management

De redactie van PO Management bestaat uit onderwijsjournalisten en schrijft artikelen voor het bookmagazine en voor de website. Scholen en schoolbesturen kunnen tips voor de inhoud mailen naar info@pomanagement.nl.

Partners

AVS
Blink
Civas Onderwijs & Kinderopvang
Inspirify
Leuker.nu
Maak je eigen onderwijsboek
Van Rooij Communicatie
Wakker Design
Wildeboer Onderwijsadvies
Wij Leren
Over
  • PO Management informeert directeuren en bestuurders in het primair onderwijs op praktische wijze over het werken aan schoolontwikkeling en professionalisering.
  • Het bookmagazine PO Management wordt in een oplage van 8.500 exemplaren in oktober en maart gratis verspreid op alle scholen in Nederland. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de partners van PO Management.
  • Op deze website publiceert PO Management regelmatig nieuwe artikelen en via e-mailnieuwbrieven worden de artikelen elke maand onder de aandacht gebracht van de scholen.
  • PO Management is een uitgave van uitgeverij Leuker.nu.
Nieuwsbrief

Wilt u alles weten over schoolontwikkeling en professionalisering in het primair onderwijs? Meld u dan direct aan voor de PO Management nieuwsbrief!