PO Management

Open menu
Thema's
Slim!

Zelfsturing in de klas. Zo doe je dat!

8 aanraders
Christian van den Brekel

In deze TIBtool ontdek je o.a. welke leerkrachtvaardigheden er nodig zijn om zelfsturing te stimuleren en hoe je als schoolleider of IB’er de schoolvisie op zelfsturing het beste kunt onderzoeken binnen je team. Zelfsturing in de klas sluit aan bij onderwijsvernieuwingen, waarbij de leerling steeds meer regisseur wordt van zijn eigen leerproces.

Recensie

Zelfsturing kan ‘wortelschieten en groeien’ wanneer leerlingen frequent de kans krijgen hun cognitieve en metacognitieve vaardigheden expliciet te ontwikkelen. Dit betekent dat je niet alleen veel aandacht moet schenken voor de aanpak van vraagstukken, maar leerlingen vooral ook moet uitdagen om na te denken over de manier waarop zij het beste kunnen leren.

Dit praktische boek staat vol handige tools en behandelt het onderwerp zelfsturing in 8 hoofdstukken:

 1. De basis: versterken executieve functies
 2. Zelfsturing in relatie tot metacognitie
 3. Evalueren om te leren
 4. Efficiënte inzet van leerstrategieën
 5. Leerkrachtvaardigheden en zelfsturing: wat werkt effectief?
 6. De rol en functie van toetsen bij zelfsturing
 7. Doelmatig inrichten van de leeromgeving
 8. Onderzoe de schoolvisie op zelfsturing: waar staat je team?

Met name het laatste hoofdstuk is ook interessant voor schoolleiders. Het biedt handvatten om zelfsturing als onderwerp op te nemen in het scholingsplan en in de vorm van een PLG nader te onderzoeken. 

Christian van den Brekel is werkzaam als meerscholendirecteur bij stichting INNOVO. Eerder heeft hij gewerkt als leraar, IB’er, locatiedirecteur en (integraal) directeur op diverse basisscholen in Midden-Limburg. Daarnaast is hij werkzaam geweest voor de Stichting Beroepskwaliteit Leraren en heeft hij deelgenomen aan onderwijsprojecten als ‘Balintmethode’ (Leraar24) en ‘Inspirator’ (RdMC, Open Universiteit).

Deze recensie is geschreven door
Redactie PO Management
Redactie PO Management, PO Management

De redactie van PO Management bestaat uit onderwijsjournalisten en schrijft artikelen voor het bookmagazine en voor de website. Scholen en schoolbesturen kunnen tips voor de inhoud mailen naar info@pomanagement.nl.

Partners

Inspirify
Leuker.nu
Bazalt
RPCZ
HCO
E-learning Wizard
Wakker Design
Lerarenacademie
Wildeboer Onderwijsadvies
Over
 • PO Management informeert directeuren en bestuurders in het primair onderwijs op praktische wijze over het werken aan schoolontwikkeling en professionalisering.
 • Het bookmagazine PO Management wordt in een oplage van 8.500 exemplaren in oktober en maart gratis verspreid op alle scholen in Nederland. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de partners van PO Management.
 • Op deze website publiceert PO Management regelmatig nieuwe artikelen en via e-mailnieuwbrieven worden de artikelen elke maand onder de aandacht gebracht van de scholen.
 • PO Management is een uitgave van uitgeverij Leuker.nu.
Nieuwsbrief

Wilt u alles weten over schoolontwikkeling en professionalisering in het primair onderwijs? Meld u dan direct aan voor de PO Management nieuwsbrief!