PO Management

Open menu
Thema's
Slim!

Feel The Music

Aanpak voor het geven van CreActieve, Expressieve en Effectieve muzieklessen in het basisonderwijs
Irma Hemmer

Feel The Music beschrijft een onconventionele aanpak voor het geven van muzieklessen in het basisonderwijs. Uitgangspunt is dat muzikale ontwikkeling én gevoelsontwikkeling hand in hand gaan.

 

Recensie

De aanpak van Feel The Music is gebaseerd op beweging, aangezien beweging gevoelens losmaakt waardoor gevoel voor muziek zich kan ontwikkelen. In het boek worden daartoe werkvormen geïntroduceerd als Body-Beat, Tune-Talk en Maat-Move. Het boek wordt ondersteund met muzikale activiteiten, filmmateriaal en werkbladen die op www.irmahemmer.nl

Irma Hemmer geeft zelf ook muziekles aan de hand van haar methode op basisscholen. Alanda Bulten (Basisschool De Weier, Almelo) zegt hierover:

Sinds een aantal jaren komt  Irma Hemmer op De Weier als muziekdocent om de kinderen van groep 4 een jaar lang muziekonderwijs te geven. Zij doet dit op een heel  eigen,  enthousiaste manier en de kinderen verheugen zich elke week weer op haar komst.

Irma laat de kinderen kennis maken met verschillende ritmes met behulp van het eigen lichaam.  Deze zogenaamde Body-Beat laat kinderen ervaren hoe verschillende ritmes voelen en hoe die op papier vertaald kunnen worden in noten. Middels een spel wordt dan weer geoefend hoe die noten eruit zien, hoelang ze duren en hoe ze heten. Op die manier maken de kinderen kennis met het notenschrift. Ze krijgen tot slot de kans om  op een keyboard eenvoudige wijsjes te spelen. Het is erg leuk om te zien hoe deze theoretische kennis geleerd wordt door het gebruik van eigen lichaam en spel.

Irma laat kinderen ook kennis maken met verschillende soorten muziek. Van klassiek tot Franse Chansons tot popmuziek. Ze leert ze vervolgens om op verschillende muziek te bewegen, om zo ook weer ritmes te ervaren, maar ook het plezier van dansen.      

Aan het einde van het schooljaar mogen de kinderen al het geleerde laten zien tijdens een voorstelling, die georganiseerd wordt voor ouders en andere belangstellenden. De kinderen krijgen tot slot een getuigschrift als bewijs dat ze de ABC cursus van de muziekschool hebben gevolgd, en dus kennis hebben gemaakt met de basis van de muziek.     

Deze recensie is geschreven door
Redactie PO Management
Redactie PO Management, PO Management

De redactie van PO Management bestaat uit onderwijsjournalisten en schrijft artikelen voor het bookmagazine en voor de website. Scholen en schoolbesturen kunnen tips voor de inhoud mailen naar info@pomanagement.nl.

Partners

Inspirify
Leuker.nu
Bazalt
RPCZ
HCO
E-learning Wizard
Wakker Design
Lerarenacademie
Wildeboer Onderwijsadvies
Over
  • PO Management informeert directeuren en bestuurders in het primair onderwijs op praktische wijze over het werken aan schoolontwikkeling en professionalisering.
  • Het bookmagazine PO Management wordt in een oplage van 8.500 exemplaren in oktober en maart gratis verspreid op alle scholen in Nederland. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de partners van PO Management.
  • Op deze website publiceert PO Management regelmatig nieuwe artikelen en via e-mailnieuwbrieven worden de artikelen elke maand onder de aandacht gebracht van de scholen.
  • PO Management is een uitgave van uitgeverij Leuker.nu.
Nieuwsbrief

Wilt u alles weten over schoolontwikkeling en professionalisering in het primair onderwijs? Meld u dan direct aan voor de PO Management nieuwsbrief!