PO Management

Open menu
Thema's
Pedagogiek
Hoe keer je negatieve groepsdynamiek?
Hoe keer je negatieve groepsdynamiek?

Iedere ervaren leerkracht treft weleens een onhandelbare klas. Zelfs al heb je de nodige kilometers op de teller en beschik je over ruime ervaring, soms krijg je de negatieve energie niet omgedraaid. Wat nu? Blik op oneindig en wachten tot het jaar voorbij is? Of – erger nog – jezelf ziek melden? Waarom zou je? Met de tools van Klasse(n)Kracht® verander ook jij de groepsdynamiek.

"Nieuwe uitgave van Klasse(n)Kracht verschenen."

Lees verderRedactie PO Management
Negatieve leersfeer bespreekbaar maken
Negatieve leersfeer bespreekbaar maken

Een positief leer-leefklimaat is voorwaardelijk voor alles wat je in je school met leerlingen wilt bereiken. Soms lukt dat niet. “Ik trek deze klas niet meer”, een bekende hulpkreet van een gefrustreerde leerkracht. Het kan ook dat je als schoolleider zelf zorgen hebt. Verbetering begint in beide gevallen met een constructief gesprek met de leerkracht. In dit artikel helpen we je een gesprek te starten en de angel te vinden.

Goed klassenmanagement voor een positief leer-leefklimaat.

Lees verderGerard Bel & Niels de Jong
Hoogbegaafdheid heeft vele facetten
Hoogbegaafdheid heeft vele facetten

Een reeks bundels met stevig onderbouwde verhalen over hoogbegaafdheid, bezien vanuit diverse invalshoeken door wetenschappelijke experts, bedoeld om het denken over begaafdheid te stimuleren. Dat was het idee van dr. Eleonoor van Gerven toen ze in 2016 De Gids publiceerde. Eind 2023 verschijnt deel twee.

"Bij een jong kind is acht weken stilstand echt heel veel."

Lees verderRedactie PO Management
Filosoferen? Dat kan én doet iedereen!
Filosoferen? Dat kan én doet iedereen!

Leren filosoferen dient vele doelen in het basisonderwijs.

Kinderen zijn niet alleen op school voor taal, rekenen, geschiedenis en aardrijkskunde. Het onderwijs wil ook dat zij zich ontwikkelen tot sociale en verantwoordelijke burgers, die, zeker in deze tijd, goed nadenken over wat ze weten, denken, vinden en doen. Filosofie is bij uitstek geschikt om aan die ontwikkeling bij te dragen en zou als vak een plek verdienen in het curriculum.

Een interview met Fabien van der Ham van Filosovaardig.

Lees verderRedactie PO Management
Kinderrechten basis burgerschapsonderwijs
Kinderrechten basis burgerschapsonderwijs

Elke school vindt burgerschapsonderwijs belangrijk. Het planmatig invullen van het aanbod is voor veel scholen echter een uitdaging. De wetgeving rondom burgerschapsvorming is ruim geformuleerd. Scholen hebben een grote vrijheid om zelf een programma samen te stellen. Dit artikel gaat over de kansen die Lot’s Foundation scholen biedt om burgerschapsthema’s vanuit verhalen van kinderen op eigentijdse en creatieve wijze inhoud tegeven.

Lees verderSaskia Klomps en Menno van Hasselt
Carol Dweck over mindset
Carol Dweck over mindset

Bijna iedereen in de onderwijswereld kent de mindsettheorie van psychologe dr. Carol Dweck. Ze reist zelden naar het buitenland om live te spreken over haar gedachtegoed. Maar op 4 september 2019 is het zover! Grijp je kans, want dan geeft Dweck in Nieuwegein een inspirerende lezing over de impact van je mindset op onder meer leergedrag.

Ben je ervan overtuigd dat je intelligentie vaststaat of geloof je dat je hersenen zich voortdurend kunnen ontwikkelen en veranderen? Het draait allemaal om de mindset die je hebt: hoe denk je zelf over je eigen kunnen?

De mindsettheorie van Carol Dweck verklaart de invloed van de overtuigingen die we hebben op ons leren, op onze talenten en onze intelligentie.

Lees verderRedactie PO Management
Mindfulness brengt klas rust en concentratie
Mindfulness brengt klas rust en concentratie

Hoe zorg je ervoor dat kinderen alle prikkels op school en daarbuiten goed verwerken en minder last hebben van spanning? Irma Smegen schreef er een boek over: Spelen in Stilte. 

Een praktisch handboek waarin ze uitlegt hoe je met mindfulness spelenderwijs kinderen leert zich te ontspannen en zich te concentreren, zodat ze meer in balans blijven.

Lees verderRedactie PO Management
Professor Jelle Jolles
Professor Jelle Jolles

Het Tienerbrein

‘Alles wat u wilde weten over het tienerbrein, maar niet durfde te vragen.’ Dat zou de subtitel kunnen zijn van Jelle Jolles’ nieuwste boek Het Tienerbrein. Je zou het ook een bijbel van het opgroeiende kind kunnen noemen. Een boek dat meer inzicht geeft in het vaak wispelturige en ondoordachte gedrag van tieners.

Lees verderRedactie PO Management

Partners

AVS
Blink
Civas Onderwijs & Kinderopvang
Inspirify
Leuker.nu
Maak je eigen onderwijsboek
Van Rooij Communicatie
Wakker Design
Wildeboer Onderwijsadvies
Wij Leren
Over
  • PO Management informeert directeuren en bestuurders in het primair onderwijs op praktische wijze over het werken aan schoolontwikkeling en professionalisering.
  • Het bookmagazine PO Management wordt in een oplage van 8.500 exemplaren in oktober en maart gratis verspreid op alle scholen in Nederland. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de partners van PO Management.
  • Op deze website publiceert PO Management regelmatig nieuwe artikelen en via e-mailnieuwbrieven worden de artikelen elke maand onder de aandacht gebracht van de scholen.
  • PO Management is een uitgave van uitgeverij Leuker.nu.
Nieuwsbrief

Wilt u alles weten over schoolontwikkeling en professionalisering in het primair onderwijs? Meld u dan direct aan voor de PO Management nieuwsbrief!